Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
More

    Νέες ειδήσεις για τον παγκόσμιο φόρο 15%, πως και θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα

    Νέες ειδήσεις για τον παγκόσμιο φόρο 15%, πως και θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα

    Στην πράξη, μια ελληνική εταιρεία με κερδοφορία άνω των 750 εκατ. ευρώ, η οποία φορολογείται με συντελεστή 10% σε κάποια άλλη χώρα, θα φορολογηθεί με επιπλέον 5% στην Ελλάδα.

    Την εγκύκλιο εφαρμογής των διατάξεων του ν. 5100/2024 σχετικά με την εξασφάλιση του παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Pillar II) εξέδωσε χθες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).


    Με την εγκύκλιο αποσαφηνίζεται το σύστημα κανόνων ελάχιστης πραγματικής φορολόγησης, βάσει του οποίου οι εγκατεστημένες στην Ελλάδα θυγατρικές εταιρείες, μέλη πολυεθνικών ομίλων επιχειρήσεων ή ημεδαπών ομίλων μεγάλης κλίμακας, με παγκόσμιο ενοποιημένο κύκλο εργασιών άνω των 750 εκατ. ευρώ για τουλάχιστον δύο από τα τελευταία τέσσερα οικονομικά έτη, που προηγούνται του έτους αναφοράς, υπόκεινται σε φορολογία των εταιρικών τους κερδών που παράγουν σε κάθε χώρα, στην οποία δραστηριοποιούνται, εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατόπιν εφαρμογής ελάχιστου πραγματικού φορολογικού συντελεστή ύψους 15%.

    Στην πράξη, μια ελληνική εταιρεία με κερδοφορία άνω των 750 εκατ. ευρώ, η οποία φορολογείται με συντελεστή 10% σε κάποια άλλη χώρα, θα φορολογηθεί με επιπλέον 5% στην Ελλάδα, προκειμένου να καλυφθεί η προϋπόθεση του ελάχιστου συντελεστή του 15%.

    Στόχος οι επενδύσεις

    Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής στην Ελλάδα είναι 22%, δεν απέχει θεαματικά από τον θεσπισμένο πλέον φορολογικό συντελεστή του 15%. Έτσι, η χώρα θα μπορέσει να προσελκύσει επενδύσεις, απευθυνόμενη σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, χωρίς να χρειάζεται να ανταγωνιστεί τους εξαιρετικά χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές που προσφέρουν άλλες χώρες της ΕΕ, πολλές εκ των οποίων γειτονικές.

    Άλλωστε, αυτή ήταν εξαρχής και η λογική της Οδηγίας Pillar II, η αντιμετώπιση του φαινομένου του φορολογικού ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών-μελών και η δημιουργία ενός συνεκτικού και δίκαιου φορολογικού περιβάλλοντος στην ενιαία αγορά.


    Τα εκτιμώμενα φορολογικά έσοδα για τη χώρα μας από τον συμπληρωματικό φόρο που θα αποδίδεται από 19 επιχειρηματικούς ομίλους και 900 – 950 ελληνικές θυγατρικές ξένων ομίλων (από το έτος 2026 και εξής) θα ανέρχονται σε 80 εκατ. ευρώ ετησίως. Σε παγκόσμιο επίπεδο μάλιστα υπολογίζεται ότι το εκτιμώμενο έσοδο θα ανέρχεται σε 250 δισ. δολάρια ετησίως.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ