Το ΔΝΤ επιθυμεί να αποχωρήσει την Παρασκευή και η ελληνική πλευρά έβαλε νέες προτάσεις στο τραπέζι, με στόχο να κλείσει το «deal» μέσα στις επόμενες δύο-τρεις μέρες – Προσπάθεια να «σωθεί» ό,τι… σώζεται από το αφορολόγητο
Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση κυβέρνησης- Θεσμών κατά την οποία τέθηκε επί τάπητος το φορολογικό και οι συντάξεις. Νέο ραντεβού ανάμεσα στις δύο πλευρές ορίστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στη 1, ενώ αύριο το απόγευμα θα συζητηθούν και τα «κόκκινα» δάνεια. Ανοίξαμε όλα τα θέματα, δεν κλείσαμε, συνεχίζουμε αύριο, έλεγε κυβερνητική πηγή μετά το τέλος της συνάντησης.
“Έχουμε κατέβει με νέες προτάσεις για όλα, γιατί θέλουμε να κλείσει άμεσα το ασφαλιστικό” ανέφερε νωρίτερα κορυφαία πηγή του υπουργείου Εργασίας, δείχνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης να καταλήξουν σε συμφωνία με τους δανειστές.
Και αυτό, τη στιγμή που σύμφωνα με διαπραγματευτικές πηγές, το ΔΝΤ κρατά την σκληρή στάση, εκφράζοντας την επιθυμία να αποχωρήσει από την Αθήνα την Παρασκευή.
Ωστόσο κορυφαίες πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι “αυτό που επιθυμούμε είναι να τους κρατήσουμε την Αθήνα έως ότου συμφωνήσουμε”. Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ΔΝΤ διαφωνεί κάθετα με αυξήσεις των εργοδοτικών εισφορών.
Στόχος εξάλλου είναι να κλείσει και το φορολογικό, και για το λόγο αυτό ορίστηκε νέα συνάντηση με το κουαρτέτο που βρίσκεται σε εξέλιξη από το απόγευμα.
[ad id=”6783″]
Το παρόν δίνει στις διαπραγματεύσεις και ο Γ. Κατρούγκαλος με επίκεντρο τη νέα πρόταση για το Ασφαλιστικό με πηγές του υπουργείου να κάνουν λόγο για επιθυμία ενιαίας συμφωνίας για μέτρα ύψους 0,5% του ΑΕΠ φέτος και 0,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.
Η ελληνική πλευρά παρουσίασε νέα πρόταση για αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και οι θεσμοί συμφώνησαν αντί για τη συζήτηση για την παιδεία που ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα, να εξετάσουν αυτό το θέμα προκειμένου να κλείσει οριστικά.
Κατά τη μεσημεριανή συνάντηση, υπήρξαν συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μία συμφωνία επί των αλλαγών στη φορολογία, ανέφερε πηγή.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να περισώσει ό,τι μπορεί από το αφορολόγητο, το οποίο οι δανειστές θέλουν να μειωθεί από τα 9.550 ευρώ στα 7.000-8.000 ευρώ και με μείωση της ισχύουσας έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ στα 1.700-1.800 ή και ακόμα χαμηλότερα.
Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκονται και οι συντελεστές της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος μισθωτών –συνταξιούχων – αγροτών όπου η βασική διαφοροποίηση μέχρι σήμερα είναι στους συντελεστές 32% και 42%. Η κυβέρνηση επιθυμούσε να κατέβει ο συντελεστής 42% στα 30.000 ευρώ, αλλά οι δανειστές ζητούν το 42% να ξεκινά στα 42.000 ευρώ εισοδήματος και να φτάνει ως τα 65.000 (οπότε επιβάλλεται 50%). Στη βάση αυτή εξετάζεται και ο συντελεστής 32% να ξεκινά στα 22.000 ευρώ ( αντί 25.000 ευρώ σήμερα), μεταφέροντας μεγάλα βάρη σε χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.
Πάντως, όπως φαίνεται οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και αύριο καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και παρά τις υποχωρήσεις δεν φαίνεται να βγαίνει λευκός καπνός.