Τι θέλει μια σεφ και food blogger, που έχει συνεργαστεί κατά καιρούς από τη Φαίη Σκορδά και την Ελένη Μενεγάκη μέχρι την Ελεονώρα Μελέτη και τον Γιώργο Λιάγκα, σε ένα χωριό στο Λασίθι, στους πρόποδες δύο επιβλητικών βουνών;
Από τη Μαρία Ανδρέου
Η ιδέα να δημιουργήσει τη δική της σχολή μαγειρικής με θέα το Κρητικό Πέλαγος στριφογύριζε πολύ καιρό στο μυαλό της Νεκταρίας Κοκκινάκη, μέχρι που το Nektaria’s Kitchen πήρε σάρκα και οστά! Η ίδια μιλάει στην «Espresso» από τον ξακουστό Πλάτανο, για τη διαδρομή της ανάμεσα σε μυρωδιές και γεύσεις, για τις ημέρες της Χριστανοσύνης που γιορτάζουμε, και τον Αγιο Νεκτάριο που σημάδεψε τη ζωή της!
– Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, τι σημαίνουν για εσένα αυτές οι γιορτές;
Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι αγαπημένες και οικογενειακές γιορτές. Σου δίνουν την ευκαιρία να βρεθείς στο ίδιο τραπέζι με οικεία πρόσωπα και να μοιραστείς μαζί τους ό,τι με αγάπη έχεις ετοιμάσει για αυτούς, δημιουργώντας έτσι μοσχομυριστές και ξέγνοιαστες αναμνήσεις. Εύχομαι η γέννηση του Θεανθρώπου να φέρει υγεία και ευημερία σε όλον τον κόσμο, να μην περάσουμε ξανά τίποτα από όσα ζήσαμε τα τελευταία χρόνια, και το νέο έτος να είναι η αρχή μιας καλύτερης ζωής για όλους.
-Το χωριό σου αλλά και το όνομά σου έχουν μεγάλη σχέση με τον θαυματουργό άγιο της υπομονής και της συγχώρεσης, τον Αγιο Νεκτάριο. Θέλεις να μας πεις την ιστορία και τι σημαίνει η παρουσία του στη ζωή σου;
Στον χώρο που έχουμε δημιουργήσει για τα μαθήματα μαγειρικής βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου, όπου ήταν και η πρώτη εκκλησία (δοσμένη στη χάρη του) που φτιάχτηκε στην Κρήτη. Πριν γεννηθώ, ο πατέρας μου έταξε να μου δώσει το όνομα στη χάρη του αγίου, για να γεννηθώ γερή. Σε αυτό, λοιπόν, το εκκλησάκι βαπτίστηκα και πάντα αποτελούσε το αγαπημένο μου μέρος, και τελικά έμελλε να είναι και το μέρος στου οποίου τον προαύλιο χώρο στεγάζεται το Nektaria’s Kitchen. Πάντα ο Αγιος Νεκτάριος είναι βοηθός και προστάτης μου. Ακόμα και σε μια πρόσφατη περιπέτεια υγείας μου πιστεύω πως με βοήθησε να έχει αίσιο τέλος.
-Πώς ασχολήθηκες με τη μαγειρική; Ποιος σου έμαθε να μαγειρεύεις;
Η μαγειρική ήρθε στη ζωή μου από πολύ μικρή ηλικία. Είχα την τύχη να μεγαλώσω σε μια οικογένεια που λάτρευε να μαγειρεύει και να μαζεύεται στο σπίτι για να απολαύσει το φαγητό και να μοιραστεί ιστορίες. Στην εφηβεία μου, λοιπόν, άρχισα να ψάχνω παλιές συνταγές από τα τετράδια των γιαγιάδων μου, της μητέρας μου, ακόμα και από διάφορες γυναίκες του χωριού.
-Πόσα χρόνια ασχολείσαι επαγγελματικά με τη μαγειρική;
Το 2017 ξεκίνησα με την ιστοσελίδα «Κρητικές Γεύσεις», www.kritikes-geusis.gr, η οποία δημιουργήθηκε ύστερα από παρότρυνση της οικογένειάς μου και των φίλων μου. Στην ιστοσελίδα αυτή ξεκίνησα να μοιράζομαι αυθεντικές συνταγές καθώς και την ιστορία αυτών, σε μια προσπάθεια να γνωρίσει ο κόσμος την αυθεντική τους μορφή και να παραμείνουν αναλλοίωτες σε βάθος χρόνου.
-Πώς έγινες η αγαπημένη food blogger των παιδιών;
Με συγκινεί πολύ όταν ακούω αυτόν τον χαρακτηρισμό και νιώθω απέραντη χαρά όταν ακούω από μαμάδες πως τα παιδιά τους λάτρεψαν ένα φαγητό ή και κάποιες φορές το μαγείρεψαν μαζί τους. Ολο αυτό, λοιπόν, πιστεύω πως προέρχεται από τον τρόπο που είναι δοσμένες οι συνταγές μου, από τα πολύ απλά υλικά που χρησιμοποιώ σε αυτές, καθώς και από τα σκεύη που όλοι έχουμε στο σπίτι μας. Γιατί ως μαμά και εγώ δύο παιδιών και μαγειρεύοντας μαζί τους φρόντιζα να είναι κατανοητή η κάθε συνταγή για να μπορούμε με αγάπη να μαγειρέψουμε όλοι μαζί, γιατί πιστεύω πως η μαγειρική είναι ένας δημιουργικός χρόνος που μπορούμε να περάσουμε με τα παιδιά μας.
-Πώς συγκέντρωσες όλες αυτές τις συνταγές;
Εχω στην κατοχή μου τετράδια γεμάτα με παλιές παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μου. Εχω, όμως, συμμετάσχει και σε πολλά «μαγειροτσικαλιάσματα» με θείες μου και τη μητέρα μου, όπου πάντα φρόντιζα να βλέπω και να γράφω αυτά που έκαναν. Είχα επίσης την τύχη να γνωρίσω πολλές παλιές νοικοκυρές από κάθε μεριά της Κρήτης που επισκεπτόμουν και πλέον από κάθε άλλο μέρος της Ελλάδας όπου κατά καιρούς βρίσκομαι και με αγάπη με διδάσκουν τη γευστική παράδοση του κάθε τόπου.
-Πώς αποφάσισες να φτιάξεις εδώ μια σχολή μαγειρικής και κρητικής γαστρονομίας;
Πριν από την πανδημία βρέθηκε στον δρόμο μου μια διάσημη Ισραηλινή σεφ, η Atalia en mour, η οποία μου πρότεινε να κάνουμε ένα μάθημα κρητικής κουζίνας σε μια ομάδα ανθρώπων που θα έρχονταν από το Ισραήλ. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα αυτή. Δημιουργήσαμε, λοιπόν, το Nektaria’s Kitchen, έναν πανέμορφο χώρο με ατελείωτη θέα στο απέραντο γαλάζιο του κόλπου του Μιραμπέλου, όπου εκεί μας επισκέπτεται κόσμος από το Ισραήλ, την Αμερική, τη Γαλλία, την Ιταλία και Ελληνες, έχοντας την ευκαιρία να κόψουν φρέσκα λαχανικά από τον κήπο μας και να τα μαγειρέψουμε παρέα σε παραδοσιακές κρητικές συνταγές. Σκοπός αυτού του χώρου δεν είναι μόνο να μάθουν να μαγειρεύουν, αλλά και να βιώσουν μαζί μας τον κρητικό τρόπο ζωής. Σε ένα κρητικό τραπέζι πάντα θα υπάρχει ένα ποτήρι κρασί και ένα καλό φαγητό, όπου μαζί με οικογένεια και φίλους θα περάσουν όμορφα λέγοντας μαντινάδες και τραγούδια.
-Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο φαγητό;
Οι χοχλιοί με τον χόντρο και ό,τι έχει να κάνει με πίτες.
Γεμιστή κολοκύθα με χοιρινό κιμά για το γιορτινό τραπέζι
Υλικά
3 κιλά γλυκιά κολοκύθα
Αλάτι
Πιπέρι
50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
800 γρ. χοιρινό κιμά
100 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
2 πράσα (το λευκό μέρος)
1 σκελίδα σκόρδο
100 ml κόκκινο κρασί
1 ξύλο κανέλας
4 φύλλα δάφνης
1/2 κουταλάκι θυμάρι
1/2 κουταλάκι κύμινο
200 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
150 γρ. Mix αποξηραμένα φρούτα
50 γρ. φουντούκια
80 γρ. κάσιους
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Εκτέλεση
Αρχικά πλένουμε και σκουπίζουμε καλά την κολοκύθα εξωτερικά. Κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι ένα καπάκι και αφαιρούμε τα σπόρια και τις ίνες από το εσωτερικό με ένα κουτάλι. Αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά και κρατάμε στην άκρη. Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τον κιμά. Σοτάρουμε πολύ καλά σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Βάζουμε τα μπαχαρικά και σβήνουμε με κρασί, αφήνοντας να εξατμιστεί. Συμπληρώνουμε με μισή κούπα ζεστό νερό και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 10 λεπτά. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 2 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα, τα φουντούκια, τα κάσιους και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε την κολοκύθα και κλείνουμε με το καπάκι. Μεταφέρουμε σε ένα ταψί και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο. Σιγομαγειρεύουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 2 ώρες ώστε να ψηθεί η γέμιση μέσα στα υγρά της κολοκύθας. Οταν περάσει ο χρόνος ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα. Βγάζουμε από τον φούρνο και μεταφέρουμε προσεκτικά σε μία πιατέλα, για να σερβίρουμε στο γιορτινό τραπέζι.
{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}