Ένα βήμα πιο κοντά σε νέο καθεστώς ανώτατων τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) επιδιώκοντας να εντείνει την πίεση στη Μόσχα και να διατηρήσει τον έλεγχο των τιμών και στο μέλλον.
Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) εξετάζουν μια νέα πρόταση για τη μείωση του ορίου για το ρωσικό πετρέλαιο -που σήμερα ορίζεται στα 60 δολάρια το βαρέλι- και την αυτόματη αναθεώρησή του κάθε τρεις μήνες με βάση τις τιμές της αγοράς. Ένα εμπόδιο ήταν η συμμετοχή των ναυτιλιακών κρατών – της Ελλάδας, της Μάλτας και της Κύπρου – αλλά είναι ανοιχτά σε ένα τέτοιο σενάριο, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.
Με βάση τα προτεινόμενα σχέδια, το ανώτατο όριο θα καθοριστεί στο 15% κάτω από τις τιμές της αγοράς με βάση το μέσο όρο 10 εβδομάδων. Έτσι, το ανώτατο όριο θα μειωθεί αρχικά σε περίπου 50 δολάρια ανά βαρέλι από το σημερινό όριο.
Το ανώτατο όριο τιμών έχει επικριθεί για έλλειψη επιβολής, αλλά έχει ωστόσο χρησιμοποιηθεί ως βάση για ορισμένες δυτικές κυρώσεις στο εμπόριο πετρελαίου της Ρωσίας. Ένα χαμηλότερο επίπεδο θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για περαιτέρω ενέργειες. Παρόλα αυτά, δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση και οι κυρώσεις της ΕΕ απαιτούν την υποστήριξη όλων των κρατών μελών.
Οι προτάσεις αποτελούν μέρος της 18ης δέσμης κυρώσεων του μπλοκ, η οποία επί του παρόντος καθυστερεί από τη Σλοβακία. Η Μπρατισλάβα επιδιώκει παραχωρήσεις στο σχέδιο της ΕΕ για τη σταδιακή κατάργηση του ρωσικού φυσικού αερίου. Η εκτελεστική εξουσία του μπλοκ είναι έτοιμη να προσφέρει στη χώρα κάποιες διαβεβαιώσεις εάν άρει το βέτο της.
Η Ελλάδα, η Μάλτα και η Κύπρος έχουν μέχρι στιγμής διστάσει να στηρίξουν τη μείωση του ανώτατου ορίου χωρίς τη συμμετοχή των χωρών της Ομάδας των Επτά, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.
Οι ηγέτες της G7 δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ για την πρόταση αυτή τον περασμένο μήνα. Αν και η στάση του πρώην προέδρου έχει έκτοτε μετριαστεί, η ενεργός υποστήριξή του θα είχε σημαντικό αντίκτυπο. Η προσπάθεια για μείωση του ανώτατου ορίου αποδυναμώθηκε προσωρινά από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, μετά τα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν, όμως οι τιμές στα futures έχουν έκτοτε υποχωρήσει.
Άλλα κράτη μέλη έχουν πιέσει να προχωρήσουν ακόμη και χωρίς τις ΗΠΑ και είναι σύμφωνοι με τον προτεινόμενο μηχανισμό. Οι συνομιλίες μεταξύ τους κινούνται τώρα προς μια θετική κατεύθυνση και οι συζητήσεις με τους συμμάχους της G-7 συνεχίζονται. Σημειώνεται ότι τα κράτη μέλη συζήτησαν το θέμα σε συνάντηση των πρεσβευτών του μπλοκ την Παρασκευή (11.07.2025).