Έναν νέο γύρο επιστολών με τις απαιτήσεις που αφορούν τους δασμούς παρουσίασε σήμερα (9.7.2025) ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με τις εισφορές να χτυπούν τον Αύγουστο σε εισαγόμενα αγαθά από εταίρους που αποτυγχάνουν να προχωρήσουν σε συμφωνίες με τις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα επιβάλει συντελεστή 30% στην Αλγερία, τη Λιβύη και το Ιράκ, με δασμούς 25% στα προϊόντα από το Μπρουνέι και τη Μολδαβία και 20% στα προϊόντα από τις Φιλιππίνες. Οι εισφορές ήταν σε μεγάλο βαθμό σύμφωνες με τους συντελεστές που είχε αρχικά ανακοινώσει ο Τραμπ τον Απρίλιο, αν και οι δασμοί του Ιράκ μειώθηκαν από το 39%, ενώ των Φιλιππίνων αυξήθηκαν από το 17%, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο Τραμπ άρχισε να ειδοποιεί τους εμπορικούς εταίρους για τους νέους συντελεστές τη Δευτέρα (7.7.2025), ενόψει της προθεσμίας που έχουν αυτή την εβδομάδα οι χώρες για να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνησή του και ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι σχεδίαζε να δημοσιεύσει «τουλάχιστον 7» επιστολές το πρωί της Τετάρτης, ενώ πρόσθετοι συντελεστές θα αναρτηθούν το απόγευμα. Τελικά, μόλις έξι χώρες αναρτήθηκαν σε μια αρχική καταιγίδα στην πλατφόρμα του Truth Social.
Από τις έξι χώρες που αναφέρθηκαν στις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις του Τραμπ, μόνο οι Φιλιππίνες -που έστειλαν πέρυσι περίπου 14,1 δισ. δολάρια σε αγαθά στις ΗΠΑ- συγκαταλέγονται στους 50 κορυφαίους εμπορικούς εταίρους της Αμερικής. Τα προϊόντα που συνήθως πωλούνται στις αμερικανικές αγορές περιλαμβάνουν ηλεκτρονικά είδη, ανταλλακτικά αυτοκινήτων και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.
Οι εισαγωγές από τα άλλα πέντε κράτη μαζί ανήλθαν σε λιγότερο από 12 δισ. δολάρια πέρυσι, με το Ιράκ – εξαγωγέα αργού πετρελαίου – να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το μισό του ποσού αυτού.
Μέχρι στιγμής, οι τελευταίες προειδοποιήσεις έχουν κάνει ελάχιστα πράγματα για να ταρακουνήσουν τις αγορές, με τους εμπόρους να εστιάζουν στη συνολική παράταση της προθεσμίας για τους λεγόμενους αμοιβαίους δασμούς από τον Τραμπ για την 1η Αυγούστου. Αυτό ουσιαστικά έδωσε στους εμπορικούς εταίρους μια παράταση για συνομιλίες και αρχικά τροφοδότησε τον σκεπτικισμό στη Wall Street ότι θα ακολουθούσε τους φόρους εισαγωγής του.
Ο Τραμπ προσέθεσε σε αυτή την αβεβαιότητα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν «100% σταθερός» σε αυτή τη νέα καταληκτική ημερομηνία για τις συνομιλίες. Έκτοτε προσπάθησε να σηματοδοτήσει στους επενδυτές και τους εμπορικούς εταίρους ότι είναι αποφασισμένος να πραγματοποιήσει τις απειλές του για τους δασμούς, υποσχόμενος την Τρίτη ότι «όλα τα χρήματα θα είναι απαιτητά και πληρωτέα από την 1η Αυγούστου 2025. Δεν θα χορηγηθούν παρατάσεις» για τις εισφορές ανά χώρα.
Ο πρόεδρος ανέβασε επίσης το διακύβευμα για δύο βασικούς εμπορικούς εταίρους, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να λάβει μονομερή δασμολογική επιβάρυνση σύντομα, παρά την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, και υποσχέθηκε να πλήξει την Ινδία με πρόσθετη εισφορά 10% για τη συμμετοχή της στο μπλοκ των αναπτυσσόμενων χωρών BRICS, το οποίο, σύμφωνα με τον Τραμπ, απειλεί το καθεστώς του δολαρίου ΗΠΑ ως το βασικό νόμισμα στον κόσμο.
Παράλληλα, έθεσε το φάσμα περισσότερων ειδικών δασμών για κάθε κλάδο, προτείνοντας ένα ποσοστό 50% για τα προϊόντα χαλκού, το οποίο έστειλε το μέταλλο αυτό στη Νέα Υόρκη να σκαρφαλώσει μέχρι και 17% την Τρίτη, ποσοστό ρεκόρ σε μία ημέρα. Επίσης, πρότεινε δασμούς έως και 200% στις εισαγωγές φαρμάκων, εάν οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν μεταφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ το επόμενο έτος.
Ο καταιγισμός επιστολών και νέων απειλών για δασμούς σηματοδότησε την τελευταία στροφή σε μια ιλιγγιώδη εμπορική ατζέντα που προκάλεσε αστάθεια στις αγορές και άφησε τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και τους εμπορικούς εταίρους ανήσυχους για τον αντίκτυπο στις εμπορικές ροές και την παγκόσμια οικονομία.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε αρχικά τους λεγόμενους αμοιβαίους δασμούς στις 2 Απριλίου, αλλά αφού οι αγορές αντέδρασαν με ανησυχία, ανέστειλε τους υψηλότερους δασμούς στο 10% για μια περίοδο διαπραγματεύσεων 90 ημερών, η οποία επρόκειτο να λήξει σήμερα πριν από την τελευταία παράταση τριών εβδομάδων.
Οι επιστολές του Τραμπ τη Δευτέρα στόχευαν χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Νότια Αφρική, η Ινδονησία, η Ταϊλάνδη και η Καμπότζη. Τα περισσότερα από τα ποσοστά δασμών, ωστόσο, ήταν σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με αυτά που ο Τραμπ είχε ήδη ανακοινώσει ότι τα έθνη ήταν πιθανό να αντιμετωπίσουν.
Ενώ ο Τραμπ έχει διαφημίσει τις επιστολές κοινοποίησης των δασμών του ως συμφωνίες, ακόμη και οι πραγματικές συμφωνίες που κατάφερε να συνάψει κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής περιόδου με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βιετνάμ δεν ήταν καθόλου ολοκληρωμένες, αφήνοντας πολλές λεπτομέρειες ασαφείς.
Ο Τραμπ εξασφάλισε, επίσης, ανακωχή με την Κίνα για τη μείωση των δασμών και τη διευκόλυνση της ροής κρίσιμων ορυκτών της γης.