Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023
More

  Νέος προϋπολογισμός για τον ΕΟΠΥΥ με βάση τις ανάγκες

  Νέος προϋπολογισμός για τον ΕΟΠΥΥ με βάση τις ανάγκες

  Μείωση των εισφορών υγείας στο 5% από 6,45% που είναι σήμερα, καθώς και μείωση των εισφορών των συνταξιούχων είναι εφικτή με μικρή αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ που σήμερα φτάνει το 0,22% του ΑΕΠ, ώστε να φτάσει το 1,2 ή 1,3 δισ. ευρώ σταδιακά ως το 2025 και να πλησιάσει συνολικά ο προϋπολογισμός του στο πραγματικό επίπεδο των 7 δισ. ευρώ, τα οποία πλησιάζει – είναι κοντά στα 6,7 δισ. ευρώ τώρα.

  Η χρηματοδότηση με το 0,22% του ΑΕΠ είναι πολύ κάτω από τις προβλέψεις του νόμου, καθώς ο αρχικός σχεδιασμός του προβλέπει χρηματοδότηση της τάξης του 0,6% του ΑΕΠ.

  Το συμπέρασμα προκύπτει από μελέτη του Αλέξανδρου Παπαθεοδώρου π. προϊσταμένου επιπέδου Διεύθυνσης του υπουργείου Εργασίας, την οποία παρουσίασε κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του ΕΟΠΥΥ για τα 10 χρόνια λειτουργίας του.

  Ο κ. Παπαθεοδώρου σημείωσε πως οι παροχές υγείας είναι ίδιες για όλους τους ασφαλισμένους. Επεσήμανε όμως ότι μόνο 1,25 εκατ. άτομα έχουν επικουρική ασφάλιση, ενώ παρατήρησε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι δεν καταβάλλουν εισφορές σε ποσοστό 50% – εξαιρούνται οι 150.000 επιστήμονες που καλύπτουν τις εισφορές τους σε ποσοστό 80%. Ένα θέμα που πρέπει λοιπόν να αντιμετωπίσει ο ΕΟΠΥΥ είναι η εισφοροδιαφυγή, κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες, των οποίων το 95% έχει ενταχθεί στη χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία και η εισφορά υγείας είναι μόνο 50 ευρώ το μήνα, έναντι 72 ευρώ το μήνα για το μέσο συνταξιούχο.

  Χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ

  Η αλλαγή στη χρηματοδοτική βάση του συστήματος υγείας που επιχειρείται από την Κυβέρνηση, ανεβάζει το ρόλο του ΕΟΠΥΥ από φορέα που πληρώνει τις υπηρεσίες υγείας, σε αγοραστή των απαραίτητων υπηρεσιών υγείας.

  Ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Υγείας και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης μιλώντας στην εκδήλωση του ΕΟΠΥΥ σημείωσε πως έρχεται «τσουνάμι» γονιδιακών και κυτταρικών θεραπειών, αλλά και ασθενειών όπως η άνοια που θα «ταρακουνήσουν» τα συστήματα υγείας.

  Η αναδιάρθρωση στη χρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας έχει στόχο να βοηθήσει το σύστημα υγείας και τον ΕΟΠΥΥ να χαράξουν στρατηγική που θα βοηθήσει την πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας με ποιότητα και αποδοτική χρήση των πόρων και ότι η χρηματοδότηση δεν εξαντλείται σε μια λογιστική αποτύπωση των εσόδων – εξόδων και στη μεταφορά πόρων.

  Έλεγχος ποιότητας στον ιδιωτικό τομέα

  Σημείωσε πως για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε ο ΟΔΙΠΥ, για να μετρηθεί η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται και το ίδιο πρέπει να γίνει και στον ιδιωτικό τομέα υγείας.

  Τότε θα μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να αγοράζει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για τους ασφαλισμένους, συμβαλλόμενος με το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, σε ένα πλαίσιο παροχής αποδοτικών υπηρεσιών υγείας.

  Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στον χάρτη υγείας, που θα δείξει τι προσφέρει ο κάθε πάροχος και δομή, έχοντας προηγουμένως εκτιμήσει τις ανάγκες του πληθυσμού – στη βάση της ζήτησης υπηρεσιών υγείας και όχι της προσφοράς – ώστε ο ΕΟΠΥΥ να μπορέσει να αγοράσει υπηρεσίες που έχει ανάγκη ο κάθε πολίτης σε κάθε γωνιά της χώρας.

  Χάρτης υγείας

  Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ αλλά και της υγείας συνολικά, εστίασε ο ομ. καθ. Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Υφαντόπουλος, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν η επιδημιολογία και η συχνότητα των ασθενειών, η επιβάρυνση που προκαλούν στο σύστημα υγείας, αλλά και η προοπτική από την εξέλιξή τους, καθώς θα πρέπει να προβλέπονται πρόσθετες δαπάνες που οι ασθένειες θα προκαλέσουν στο μέλλον.

  Όπως είπε ο καθηγητής, για τον υπολογισμό των παραμέτρων αυτών χρειάζονται πραγματικά δεδομένα για το συνολικό φορτίο της νοσηρότητας στη χώρα, αποτυπώνοντας τις ανάγκες περίθαλψης ανά νομό, ηλικία και φύλο, όλες τις κοινωνικοοικονομικές κατηγορίες πληθυσμού σε κάθε σημείο της χώρας, σε συνδυασμό με την επιδημιολογία και τα οικονομικά της υγείας.

  Ταυτόχρονα πρέπει να καταγράφονται και οι ανισότητες, στη βάση της ζήτησης υπηρεσιών και όχι στη βάση της προσφοράς από τις διαθέσιμες μονάδες υγείας.

  Οι τεχνοκράτες πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τους κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού, τον ανθρώπινο παράγοντα, την βιωσιμότητα και αποδοτικότητα του συστήματος, με βάση τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού και την εξασφάλιση της  πρόσβασης των ασθενών στις υπηρεσίες που χρειάζονται.

  Καταλήγοντας ο καθηγητής σημείωσε πως ο ΕΟΠΥΥ παρέχει σήμερα μοναδική πρόσβαση των ασθενών σε υπηρεσίες υγείας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία | Στείλε μας το άρθρο σου στο [email protected]
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε όλες τις νέες κυκλοφορίες αποκλειστικότητες και τις εκπομπής του Μελωδία 102.4

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Δείτε Επίσης

  Στέφανος Βούρος: Τρολάρει τον γύπα του TikTok και γίνεται viral

  «Καλησπέρα, ούτε ψάχνομαι, ούτε μου λείπει κάτι». Αυτή είναι μία από τις φράσεις του «γύπα» του TikTok που «ανθρώπινα και μόνο στέλνει μηνύματα» και έχει «κατακλύσει»...

  Σπύρος Δημητρίου: Μιλά πρώτη φορά για το διαζύγιο με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη

  Ο Σπύρος Δημητρίου μίλησε για πρώτη φορά σχετικά με το πρόσφατο διαζύγιο με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη. Το ζευγάρι χώρισε πρόσφατα έπειτα από 2,5 χρόνια γάμου....

  Ήδη γνωστό χαρακτήρα του MCU θα ενσαρκώνει η Emilia Clarke στο “Secret Invasion”

  Περισσότερες πληροφορίες για την επερχόμενη σειρά των Disney+ και Marvel, "Secret Invasion", έδωσαν στο φως της...

  ΕΟΔΥ: Γιατί δεν ανακοίνωσε όλους τους θανάτους παιδιών από στρεπτόκοκκο

  Τρία παιδιά έχουν πεθάνει το 2023 στην Ελλάδα από στρεπτόκοκκο τύπου Α, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ECDC.Στην τελευταία του ενημέρωση ο...

  ECDC: Τρεις θάνατοι παιδιών από στρεπτόκοκκο Α στην Ελλάδα το 2023 – Πώς μεταδίδεται και ποια συμπτώματα παρουσιάζονται

  Τρία παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από στρεπτόκοκκο Α στην Ελλάδα μέσα στο 2023. Αυτό αναφέρει η επιδημιολογική έκθεση που εξέδωσε το απόγευμα...
  spot_img