X
Τετάρτη, 30 Απριλίου, 2025
More

    Νομοθετικές στρεβλώσεις και πίεση στα ασφάλιστρα προβληματίζουν την ασφαλιστική αγορά

    Νομοθετικές στρεβλώσεις και πίεση στα ασφάλιστρα προβληματίζουν την ασφαλιστική αγορά

    Οι ασφαλιστικές εταιρείες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις βιωσιμότητας.

    Παρά το γεγονός ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά κατέγραψε παραγωγή ασφαλίστρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ το 2024 – με 2,9 δισ. ευρώ στις ασφαλίσεις κατά ζημιών και 2,5 δισ. στις ασφαλίσεις ζωής – η πραγματικότητα αποδεικνύεται πολύ πιο σύνθετη και ανησυχητική για τον κλάδο.


    Στην Ετήσια Έκθεση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος για το 2024, αποκαλύπτονται σοβαρές δυσκολίες, που σχετίζονται τόσο με το ρυθμιστικό περιβάλλον όσο και με τις πιέσεις από το αυξανόμενο κόστος.

    Παρότι οι συνολικές αποζημιώσεις του κλάδου άγγιξαν τα 3,6 δισ. ευρώ και οι επενδύσεις έφτασαν τα 17,2 δισ. ευρώ (7,6% του ΑΕΠ), οι ασφαλιστικές εταιρείες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις βιωσιμότητας.

    Όπως αναφέρεται, ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα της χρονιάς ήταν η διαχείριση των αυξήσεων στα ασφάλιστρα υγείας. Η συνεχής αύξηση των αποζημιώσεων – με το pay-out ratio να ξεπερνά το 70% – οδήγησε σε σημαντικές αυξήσεις ασφαλίστρων, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους καταναλωτές και πολιτικές παρεμβάσεις.


    Η κυβέρνηση, ζητώντας να συγκρατηθούν οι αυξήσεις κάτω από τα διψήφια ποσοστά, οδήγησε τελικά στην κατάργηση του Ενιαίου Δείκτη Υγείας (ΕΔΥ) και στην υιοθέτηση ενός νέου κρατικού δείκτη από την ΕΛΣΤΑΤ, χωρίς επαρκή διαβούλευση με την αγορά. Οι ασφαλιστικές εταιρείες θεωρούν ότι αυτό στερεί από τον κλάδο ένα αντικειμενικό εργαλείο κοστολόγησης και δημιουργεί συνθήκες αστάθειας.

    Σύμφωνα με την έκθεση, η εισαγωγή υποχρεωτικής ασφάλισης για φυσικές καταστροφές σε επιχειρήσεις και οχήματα από τον Ιούνιο 2025 αναμένεται να επηρεάσει έντονα την αγορά. Παρότι η ρύθμιση αυξάνει την ασφαλιστική βάση, η εφαρμογή της συναντά δυσκολίες, καθώς πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να εξασφαλίσουν ασφαλιστική κάλυψη είτε λόγω αυξημένου κινδύνου είτε λόγω κόστους. Η απουσία μηχανισμού για την προστασία αυτών των επιχειρήσεων δημιουργεί κενά και ενισχύει την αβεβαιότητα.

    Όπως τονίζεται στην έκθεση, και το πρόβλημα των ανασφάλιστων οχημάτων παραμένει επίσης επίκαιρο, καθώς η εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου που θεσπίστηκε το 2024 καθυστερεί, λόγω εκκρεμών ΚΥΑ. Η πραγματική αποτελεσματικότητα του μέτρου θα κριθεί το 2025, εφόσον η Πολιτεία εφαρμόσει με συνέπεια τις προβλέψεις του νόμου.


    Παράλληλα, η ΕΑΕΕ αναφέρει πως η φορολογική και θεσμική αναδιοργάνωση της επαγγελματικής ασφάλισης μέσω του νόμου 5078/2023 δεν έχει ολοκληρωθεί. Οι ασφαλιστικές εταιρείες επισημαίνουν ασάφειες, φορολογικές αδικίες και ελλείψεις συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων αρχών, ενώ εκκρεμούν κρίσιμες διευκρινίσεις για την εφαρμογή των νέων κανόνων.

    Πηγή

    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    spot_img

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ