Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
More

  Νωρίτερα η επίτευξη των στόχων για ΑΠΕ και διεθνείς διασυνδέσεις

  Νωρίτερα από τις προθεσμίες που θέτει το θεσμικό πλαίσιο για την ενεργειακή αγορά επιτυγχάνονται οι στόχοι για τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή και την διασυνδεσιμότητα του ελληνικού Συστήματος με τις γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται επικαιροποιημένο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2024-2033 του ΑΔΜΗΕ που υποβλήθηκε στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της δημόσιας διαβούλευσης του προκαταρκτικού σχεδίου.

  Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία προκύπτει ότι εάν λογιστούν σωρευτικά οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις ΑΠΕ μαζί με όσα έργα έχουν κατοχυρώσει το δικαίωμα να συνδεθούν στο Δίκτυο και στο Σύστημα μέσω Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης με το ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ αντίστοιχα, και το δυναμικό ΑΠΕ που προκύπτει ως δυνατότητα στα νησιά που διασυνδέονται (Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Β. Αιγαίο) το αποτέλεσμα περί τα 26 GW ισχύος υπερβαίνει ήδη το καταγεγραμμένο στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα στόχο για το 2030 (15,1 GW) και επιτυγχάνει τον στόχο για ΑΠΕ ισχύος 22-24 GW στην ηλεκτροπαραγωγή όπως αναμένεται να αποτυπωθεί στην επικείμενη αναθεώρηση του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού (ΕΣΕΚ).

  Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ, η διασύνδεση των Δωδεκανήσων προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2028 και των νησιών του Β. Αιγαίου το 2029. Το 2024 θα ολοκληρωθεί η δεύτερη διασύνδεση της Κρήτης (Ηράκλειο – Αττική) καθώς ήδη λειτουργεί η πρώτη (Χανιά – Πελοπόννησος). Για τις Κυκλάδες, έχουν ολοκληρωθεί οι τρεις πρώτες φάσεις και είναι σε εξέλιξη η τέταρτη και τελευταία (Συγκεκριμένα, σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα διασύνδεσης Θήρας – Νάξου και εντός του α’ εξαμήνου του 2023 υπογράφηκαν οι συμβάσεις με τις ανάδοχες εταιρείες για τις διασυνδέσεις Φολέγανδρου, Μήλου και Σερίφου.

  Σε σχέση με την διασυνδεσιμότητα, η Οδηγία /1999 θέτει στόχο σε επίπεδο τουλάχιστον 15% της εγκατεστημένης ισχύος για το 2030.

  Από το πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ προκύπτει ότι το Ελληνικό διασυνδεδεμένο ηλεκτρικό σύστημα, με την ολοκλήρωση της 2ης διασυνδετικής γραμμής Ελλάδας – Βουλγαρίας που τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2023 και την προβλεπόμενη ολοκλήρωση μελλοντικών διασυνδετικών έργων των γειτονικών χωρών έως το τέλος του 2023, θα πληροί το στόχο του 15% και πριν από το 2025 δηλ. νωρίτερα από το έτος – στόχο 2030 με την πλήρη αξιοποίηση των διασυνδέσεων αυτών. Για το έτος 2030 το ποσοστό διασυνδεσιμότητας διαμορφώνεται σε 16,8%.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία | Στείλε μας το άρθρο σου στο [email protected]
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ