Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου, 2025
More

    Νύχτα αγωνίας στις Κυκλάδες: Συνεχίζεται το μπαράζ των σεισμών, οχυρώνονται οι κάτοικοι της Σαντορίνης – Γιατί αποτελούν «γρίφος» τα 5,2 Ρίχτερ

    Δεν λέει να κοπάσει το σεισμικό σμήνος που «ταρακουνάει» τις τελευταίες ημέρες τις Κυκλάδες, με την ισχυρότερη δόνηση, της τάξεως των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, να καταγράφεται το βράδυ της Τετάρτης (05/02) και τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σε επιφυλακή. Την ίδια στιγμή, κάτοικοι και επισκέπτες συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τα νησιά, με τον κίνδυνο κατολισθήσεων στην Σαντορίνη να παραμένει ενεργός, εξαιτίας των ιδιαίτερων γεωλογικών συνθηκών της. Μάλιστα, την Παρασκευή στην Σαντορίνη θα μεταβούν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

    Λόγω της έντονης ανησυχίας που επικρατεί, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Σύρο, Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Σαντορίνη και Αμοργό,την Παρασκευή (07/02). Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δήμοι, «διευκρινίζεται ότι ο λόγος της αναστολής της λειτουργίας των σχολείων δεν είναι η επικινδυνότητα των σχολικών εγκαταστάσεων, αλλά η πρόληψη και η μέριμνα που οφείλει να λαμβάνει κάθε δήμος σε επείγουσες καταστάσεις, με γνώμονα την προστασία των πολιτών του και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων». 

    Βέβαια, ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ, φαίνεται πως αποτελεί «γρίφο» για γερούς λύτες, με τους επιστήμονες να προσπαθούν να απαντήσουν για το αν σηματοδοτεί την σταδιακή εκτόνωση του φαινομένου ή προμηνύει έναν μεγαλύτερο σεισμό.

    Επιπλέον, οι κάτοικοι της Σαντορίνης οχυρώνονται λόγω των συνεχόμενων σεισμών και τοποθέτησαν σακιά απέναντι από την παραλία Μονόλιθος όπου βρίσκεται εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να προστατευθεί από ενδεχόμενο τσουνάμι.

    Νύχτα αγωνίας στις Κυκλάδες: Συνεχίζεται το μπαράζ των σεισμών, οχυρώνονται οι κάτοικοι της Σαντορίνης – Γιατί αποτελούν «γρίφος» τα 5,2 Ρίχτερ

    Οι σεισμοί στη Σαντορίνη μέσα από το Copernicus

    Σε ανάρτηση του Διαστημικού Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παρατήρηση της Γης, συμπεριλαμβάνεται μία φωτογραφία της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες και ειδικότερα ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό.

    Σε φωτογραφία φαίνεται το «σμήνος» των σεισμών, ενώ περιλαμβάνονται τα επίκεντρα και τα μεγέθη από την έναρξη του φαινομένου.

    «Από τις 27 Ιανουαρίου 2025, τα νησιά των Κυκλάδων έχουν πληγεί από περισσότερους από 1.000 υποθαλάσσιους σεισμούς, με ορισμένους να ξεπερνούν το μέγεθος των 5,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Τα επίκεντρα των σεισμών έχουν εντοπιστεί κυρίως μεταξύ των νησιών της Σαντορίνη.

    Στη Σαντορίνη την Παρασκευή Μητσοτάκης και Κικίλιας

    Στη Σαντορίνη θα μεταβεί εκτός απροόπτου την Παρασκευή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ενημερωθεί από τους αρμόδιους φορείς για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή και τα προβλήματα που υπάρχουν στο νησί.

    Τον πρωθυπουργό αναμένεται να συνοδεύσει ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

    Μητσοτάκης- Κικίλιας

    Eντυπωσιακό 3D βίντεο αποτυπώνει τα σεισμικά γεγονότα από τις 25 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα

    Εντυπωσιακό 3D βίντεο, το οποίο αποτυπώνει το μέγεθος του τεκτονικού φαινομένου, που σημειώνεται στη Σαντορίνη, δημιούργησε ερευνητής.

    Συγκεκριμένα, στο παρακάτω βίντεο, ο Παύλος Κρασάκης, ο οποίος ειδικεύεται στη χρήση των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS), παρουσιάζει τα σεισμικά γεγονότα που έχουν λάβει χώρα από τις 25 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα σε 3D περιβάλλον.

    «”Πετάξτε” πάνω από το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο, κοντά στη Σαντορίνη, όπου παρουσιάζονται σε τρισδιάστατο περιβάλλον σεισμικά γεγονότα από τις 25 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα. Η Σαντορίνη αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή μια ακραία σεισμική κατάσταση, αναδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη γεωλογική αναταραχή της περιοχής», όπως αναφέρεται στην ανάρτηση.

    • Οι κίτρινες κουκκίδες αντιπροσωπεύουν τα πρόσφατα σεισμικά γεγονότα από τις 25 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα (5 Φεβρουαρίου 2025).
    • Οι μπλε κύκλοι αντιπροσωπεύουν ιστορικά σεισμικά γεγονότα με μέγεθος μικρότερο από 6R.
    • Οι κόκκινες κουκκίδες σηματοδοτούν ιστορικά σεισμικά γεγονότα >6 R, όπως ο σεισμός της Αμοργού το 1956, ένα από τα ισχυρότερα γεγονότα στην ιστορία της περιοχής.
    • Οι κόκκινες γραμμές αντιπροσωπεύουν ρήγματα με υψηλό κίνδυνο και
    • Οι κίτρινες γραμμές αντιπροσωπεύουν ρήγματα με μέτριο κίνδυνο

    «Δεν πρόκειται να εκκενώσουμε» – Οι εθελοντές που έμειναν πίσω για να φροντίζουν τα αδέσποτα και κακοποιημένα ζώα

    Μέσα σε μόλις λίγες ημέρες, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Σαντορίνης, έχουν βιώσει εκατοντάδες σεισμούς, μερικοί με διαφορά μόλις λίγων λεπτών, ενώ μόλις χθες, το βράδυ της Τετάρτης, σημειώθηκε η ισχυρότερη -μέχρι στιγμής- σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 Ρίχτερ. Οι εθελοντές του καταφυγίου αδέσποτων και κακοποιημένων ζώων της Ένωσης Ζωοφίλων Θήρας όμως, δεν το βάζουν κάτω, ακόμη και υπό αυτές τις ανεξέλεγκτες συνθήκες.

    Ο Ντέιβ και η Χριστίνα Καλούδη, από τον Φιλοζωικό Σύλλογο Σαντορίνης – SAWA, ανακοίνωσαν πως αποφάσισαν να μείνουν στο νησί, καθώς δεν υπάρχουν μέσα να μετακινήσουν τα γέρικα και τραυματισμένα γαϊδουράκια, μουλάρια, άλογα, γουρούνια, κατσίκες, πουλιά και φοβικά σκυλιά. «Δεν υπάρχει σχέδιο εκκένωσης, για τα μεγάλα ζώα, ο χώρος μας είναι ένα γηροκομείο και δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα. Για αυτό, αποφασίσαμε να μείνουμε εμείς μαζί τους», αναφέρει στο enikos.gr η κα Καλούδη.

    Το καταφύγιο του Φιλοζωικού Συλλόγου Σαντορίνης – SAWA αυτή την στιγμή φιλοξενεί σε ξύλινους στάβλους και κοντέινερ πάνω από 70 σκυλάκια, 32 ιπποειδή (γαϊδουράκια, μουλάρια, άλογα) που δεν μπορούν να «εργαστούν» πλέον λόγω ηλικίας, καθώς και γουρουνάκια, κότες, πάπιες και άγρια πτηνά. «Τα γαϊδουράκια είναι γέρικα, τραυματισμένα ή τυφλά, αλλά μπορούν να υπομείνουν τα πάντα, ακόμη και μέχρι και την τελευταία στιγμή της ζωής τους, κρύβουν τον πόνο τους. Έχουν συνηθίσει έπειτα από τόσες ημέρες τα ζώα τους σεισμούς. Τα άλογα ήταν αναστατωμένα αρχικά, αλλά τώρα είναι καλύτερα. Από το πρωί μέχρι το βράδυ φροντίζουμε αυτά τα ζώα, δεν πρόκειται να τα αφήσουμε μόνα τους».

    «Δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα, είμαστε όλοι καλά. Δεν έχουμε εκκενώσει, δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό. Μέχρι στιγμής, παίρνουμε τις προφυλάξεις μας, κάνουμε κανονικά τις βόλτες μας, και είμαστε σε συνεχή εγρήγορση» προσθέτει.

    Νύχτα αγωνίας στις Κυκλάδες: Συνεχίζεται το μπαράζ των σεισμών, οχυρώνονται οι κάτοικοι της Σαντορίνης – Γιατί αποτελούν «γρίφος» τα 5,2 Ρίχτερ

    Κώστας Παπαζάχος στον Realfm 97,8: Οι επόμενες δύο εβδομάδες στη Σαντορίνη θα είναι δύσκολες

    Ο σεισμολόγος, Κώστας Παπαζάχος, που βρίσκεται στην Σαντορίνη, ανέφερε μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου από την συχνότητα του Realfm 97,8 ότι, «δεν έχει αλλάξει πολύ η κατάσταση» και εκτίμησε ότι «οι επόμενες δύο εβδομάδες στο νησί θα είναι δύσκολες».

    Σε ερώτηση για το σενάριο που υπάρχει οι σεισμοί να ανήκουν σε μία προσεισμική δραστηριότητα και να σημειωθεί τις επόμενες ημέρες ένας ισχυρότερος σεισμός ο καθηγητής του ΑΠΘ τόνισε ότι «υπάρχουν πάρα πολλά σενάρια που το πιστεύουν αυτό εδώ ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Ξέρετε όμως η επιστήμη δεν βασίζεται σε προσωπικές πεποιθήσεις. (…) Δεν είναι τέχνη. Βασίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία».

    Και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή σοβαρά μοντέλα που να έχουν δείξει να ενισχύουν το ένα ή το άλλο σενάριο δεν υπάρχουν. Άρα είναι περισσότερο θέμα εκτίμησης πολύ υποκειμενικής γι’ αυτό και η πολιτεία έχει κινηθεί με έναν τρόπο έτσι ώστε να καλύψει και τα δύο σενάρια. Τα μέτρα δηλαδή που έχουν παρθεί είναι προληπτικά και θα λειτουργήσουν και στην μία και στην άλλη περίπτωση».

    «Αν υπήρχε με βεβαιότητα η επιστομονική γνώση πιστέψτε με ότι όλοι θα το λέγαμε ευθαρσώς αλλά αυτή τη στιγμή είναι περισσότερο εκτιμήσεις. Τα πραγματικά στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας είναι ότι η ακολουθία έχει περιοριστεί σε έναν συγκεκριμένο χώρο, μιας και βγαίνει από ρήγματα εκεί στην Άνυδρο. Έχει απομακρυνθεί λίγο από την Σαντορίνη και έχει πάει προς την Αμοργό», τόνισε ο Κώστας Παπαζάχος.

    «Κατανέμεται σε συγκεκριμένα βάθη και υπάρχει κάποιο κενό από ό,τι φαίνεται από τις αναλύσεις, που δεν έχει σπάσει ακόμα, και αυτό το κομμάτι τώρα σπάει με τους μεγαλύτερους σεισμούς. Αυτά είναι τα ποσοτικά στοιχεία που υπάρχουν για να σας πούμε. Τα υπόλοιπα είναι σε επίπεδο υποκειμενικών εκτιμήσεων», σημείωσε ο καθηγητής του ΑΠΘ.

    Στο ερώτημα εάν οι σεισμικές δονήσεις μπορούν να «ξυπνήσουν» τα δύο ηφαίστεια της περιοχής ο Κώστας Παπαζάχος είπε ότι «άλλο (σ.σ. είναι) η αύξηση των γεωθερμικών ροών και άλλο η έκρηξη του ηφαιστείου. Σε καμία περίπτωση στον ελληνικό χώρο, ακόμη και σε πάρα πολύ ισχυρούς σεισμούς, δεν είχαμε ηφαιστειακές εκρήξεις από σεισμικές δονήσεις».

    «Άρα αυτά τα σενάρια είναι περισσότερο για να κάνουμε μία γενική συζήτηση και δεν βασίζονται σε κανένα ιστορικό στοιχείο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε κάποιο θέμα με το ηφαίστειο της Σαντορίνης», ανέφερε ο καθηγητής του ΑΠΘ.

    «Αλλά μην μπερδευόμαστε. Αυτό είναι ένα σενάριο, επιτρέψτε μου να πω, χολιγουντιανής ταινίας το οποίο καλό είναι ούτε καν να το συζητάμε γιατί πολύ απλά δεν υποστηρίζεται από τα επιστημονικά δεδομένα», κατέληξε ο Κώστας Παπαζάχος.

    Ακούστε το ηχητικό:

    Νύχτα αγωνίας στις Κυκλάδες: Συνεχίζεται το μπαράζ των σεισμών, οχυρώνονται οι κάτοικοι της Σαντορίνης – Γιατί αποτελούν «γρίφος» τα 5,2 Ρίχτερ

    Τούρκος σεισμολόγος: Δημιουργείται ένα νέο υποθαλάσσιο ηφαίστειο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

    Η σμηνοσειρά των σεισμών στο Αιγαίο προκαλεί προβληματισμό στους επιστήμονες γειτονικών χωρών, που παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του γεωλογικού φαινομένου. Το ενδιαφέρον τους βέβαια εστιάζεται κυρίως στις συνέπειες που μπορούσαν να έχουν για τη δική τους χώρα τα εξής ενδεχόμενα:

    • Ένας μεγαλύτερος σεισμός από αυτούς που έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί,
    • Ένα τσουνάμι που θα δημιουργούσε πιθανός ισχυρός σεισμός
    • Ή ακόμη και η ηφαιστειακή δραστηριότητα.

    Ο Νικόλας Βαφειάδης, ρεπόρτερ του ΑΝΤ1 με πτυχίο στη Γεωλογία συνομίλησε με τον διάσημο Τούρκο καθηγητή Σεισμολογίας, Οβγκιούν Αχμέτ Ερτσάν, ο οποίος πιστεύει ότι οι σεισμοί των τελευταίων ημερών προκαλούνται από την άνοδο του μάγματος.

    Ο Οβγκιούν Ερτσάν ανέφερε χαρακτηριστικά πως πιστεύει ότι «το βάθος του μάγματος είναι περίπου 26 χιλιόμετρα κάτω από τη Σαντορίνη και αυτό το μάγμα ανέρχεται κάτω από τη Σαντορίνη. Και καθώς ανεβαίνει δημιουργεί μερικές ρωγμές, Κι αυτές οι ρωγμές παράγουν μικροσεισμούς».

    Πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι ένας σεισμός μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είναι το maximum που μπορεί να συμβεί. «Αλλά κάποιοι λένε ότι περιμένουμε 7,7 κι ότι θα ακολουθήσει τσουνάμι και κάτι τέτοια. Ακόμη και στην Τουρκία εκφοβίζουν τον κόσμο τόσο πολύ, ειδικά στην Αιγαιακή ακτή της Τουρκίας, αλλά αυτό που εγώ φοβάμαι δεν είναι για τον σεισμό» συμπλήρωσε.

    Συνέστησε – μιλώντας σε τουρκικά δίκτυα – στους πολίτες της χώρας του, να παραμείνουν ψύχραιμοι στα σπίτια τους και να παρακολουθούν τις επίσημες ανακοινώσεις. Σε αντίθεση με τη κοινότητα των σεισμολόγων ο κ Οβγκιούν Ερτσάν δεν σχετίζει τη σεισμική δραστηριότητα με τεκτονικές δράσεις, αλλά με την ηφαιστειακή δραστηριότητα.

    Ο Ερτσάν επισημαίνει ότι ο κίνδυνος τσουνάμι που θα φτάσει στις τουρκικές ακτές είναι μικρός και θα υπάρξει επαρκής χρόνος ειδοποίησης, ενώ ο βασικός του φόβος είναι ότι δημιουργείται ένα νέο υποθαλάσσιο ηφαίστειο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. «Κι αυτό που φοβάμαι είναι ότι κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης έχουμε κάποια νέφη. Αυτά τα νέφη θα έχουν θερμοκρασία 1800 – 2.000 βαθμών Κελσίου. Αυτά τα νέφη μπορεί να περιέχουν διοξείδιο του θείου κι επίσης άλλα αέρια», πρόσθεσε ο διακεκριμένος καθηγητής.

    Τα αέρια αυτά θα μπορούσαν να μεταφερθούν και προς την Τουρκία, ανάλογα με τους ανέμους τη στιγμή της έκλυσης.

    Την ίδια στιγμή, όπως αποκαλύπτει η Jerusalem Post το Ισραήλ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για τσουνάμι που θα έφτανε μέχρι τις ισραηλινές ακτές. Σχετικά με τις πιθανότητες που υπάρχουν να «χτυπηθεί» το Ισραήλ από ένα τσουνάμι, ο Νικόλας Βαφειάδης ανέφερε πως «η ιδιαιτερότητα των κυμάτων τσουνάμι είναι ότι διαδίδονται πολύ γρήγορα και απειλούν παράκτιες περιοχές σε μεγάλες αποστάσεις. Ένα τσουνάμι από το Αιγαίο θα μπορούσε να φτάσει στις ακτές του Ισραήλ σε 45 λεπτά ή το πολύ σε μία ώρα, πιο γρήγορα δηλαδή κι από το αεροπλάνο. Για αυτόν τον λόγο η Διακυβερνητική Ωκεανογραφική Επιτροπή της Ουνέσκο έχει δημιουργήσει σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης. Όμως για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο τσουνάμι, ο σεισμός θα πρέπει να είναι πάνω από 6 Ρίχτερ» είπε κλείνοντας ο κ. Βαφειάδης.

    Ισραήλ: Επί ποδός για ενδεχόμενο τσουνάμι λόγω των σεισμών στη Σαντορίνη – Τι αποφασίστηκε σε έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας

    Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, στη συζήτηση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας συμμετείχαν οι υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών, καθώς και οι αρμόδιοι φορείς, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας, των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF), της αστυνομίας και του υπουργείου Εξωτερικών.

    Η εντολή που τους δόθηκε είναι να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο το Ισραήλ να έρθει αντιμέτωπο με τσουνάμι.

    Το υπουργείο Ενέργειας και Υποδομών, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, είναι προετοιμασμένο να ελαχιστοποιήσει τις πιθανές ζημιές στις υποδομές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας και η Αστυνομία του Ισραήλ θα διεξάγουν διυπηρεσιακές αξιολογήσεις για την προετοιμασία του συστήματος διαχείρισης κρίσεων και καταστροφών.

    Επίσης ζητήθηκε από την αστυνομία να ορίσει χώρους καταφυγής για τους πολίτες, στην περίπτωση που το Ισραήλ πληγεί από ένα τσουνάμι.

    Παράλληλα σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post το Ισραήλ προετοιμάζεται και για ένα σενάριο στο οποίο ένας ενδεχόμενος μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα δεν θα προκαλέσει τσουνάμι αλλά η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει την συνδρομή βοήθειας από την ισραηλινή κυβέρνηση. «Εάν υλοποιηθεί αυτή η κατάσταση, θα διεξαχθεί ειδική αξιολόγηση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού αποστολής διεθνών αποστολών βοήθειας», σημείωσε η εφημερίδα.

    Τσουνάμι
    πηγή: unsplash.com

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Θήρας

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε ο Δήμος Θήρας κατόπιν απόφασης του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην παραπάνω περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από τις 1/2/2025 έως και τις 3 Μαρτίου 2025.

    Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει: «Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην παραπάνω περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την 1η.02.2025 και για έναν (1) μήνα, ήτοι έως και 3 Μαρτίου 2025. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».

    Σαντορίνη

    ΕΚΠΑ για τους σεισμούς σε Σαντορίνη – Αμοργό: Πιθανά εντονότερα κατολισθητικά φαινόμενα – Τα τελευταία στοιχεία

    Από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά πάνω από 7,700 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης, εκ των οποίων άνω των 6,100 με μεγέθη Μ³1.0.

    Στις 4 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,300 σεισμοί με Μ³1.0 (συγκριτικά λιγότεροι απ’ ότι στις 3 Φεβρουαρίου που καταγράφηκαν ~1,450 σεισμοί με Μ³1.0). Το μέγιστο μέγεθος έφτασε το 4.9-5.0, ενώ εκδηλώθηκαν 21 σεισμοί με μεγέθη Μ³4.0 και 9 σεισμοί με Μ³4.5.

    Η κατανομή των σεισμικών επικέντρων στις 4 Φεβρουαρίου ήταν παρόμοια με εκείνη της 3ης Φεβρουαρίου, με τους περισσότερους σεισμούς να εντοπίζονται πλησίον της Ανύδρου. Η εικόνα γίνεται ευκρινέστερη προς το τέλος της ημέρας, κατά το οποίο τα επίκεντρα ευθυγραμμίζονται σε διεύθυνση ΝΔ-ΒΑ στα νοτιοδυτικά της Ανύδρου. Μέρος της δραστηριότητας διαχέεται βόρεια της Ανύδρου με περισσότερο διάσπαρτα επίκεντρα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, στις 5 Φεβρουαρίου η σεισμικότητα συνέχισε να μεταναστεύει προς τα βορειοανατολικά με περίπου τον ίδιο ρυθμό όπως και τις αμέσως προηγούμενες ημέρες. Οι μεγαλύτεροι σεισμοί (M³4.0) εντοπίζονται βόρεια της Ανύδρου, σε επικεντρικές αποστάσεις έως ~6 km.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ