Ο έγγαμος βίος γίνεται πιο ευτυχισμένος με την πάροδο του χρόνου
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι συζυγικοί καβγάδες μειώνονται όσο περισσότερο διαρκεί ένας γάμος και αντικαθίστανται από χιούμορ και κατανόηση. Οι διαφωνίες, οι οποίες είναι συνηθισμένες στην αρχή και στη μέση του γάμου, όταν γεννιούνται παιδιά και όταν προκύπτουν οικονομικές πιέσεις, είναι μόνο προσωρινές. Καθώς τα ζευγάρια μεγαλώνουν, αρχίζουν να αστειεύονται, να δείχνουν περισσότερη κατανόηση και να γίνονται πιο επιεικείς. Αυτή η νέα διαπίστωση καταρρίπτει το στερεότυπο του ηλικιωμένου ζευγαριού ως καυγαδίζοντος ζευγαριού.
Ο πληθυσμός της μελέτης αποτελούνταν από ζευγάρια που ήταν παντρεμένα από 15 έως 35 χρόνια. Ήταν ηλικίας 40-50 ή 60-70 ετών. Κάθε ζευγάρι μελετήθηκε σε τρεις συνεδρίες με διαφορά πέντε ή έξι ετών. Σε κάθε συνεδρία, τα ζευγάρια περνούσαν 15 λεπτά συζητώντας τα θέματα που προκαλούσαν διχόνοια στο γάμο τους.
Η ομιλητική και ακουστική τους συμπεριφορά αξιολογήθηκε με βάση την έκφραση του προσώπου, τη γλώσσα του σώματος, το λεκτικό περιεχόμενο και τον τόνο της φωνής. Τα συναισθήματα που ταξινομήθηκαν ήταν ο θυμός, η περιφρόνηση, η αηδία, η άμυνα, ο φόβος, η ένταση, το ενδιαφέρον, η ανησυχία, η ευγένεια, το χιούμορ, ο ενθουσιασμός και η ευγνωμοσύνη. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι θετικές στάσεις, όπως το χιούμορ και η ευγένεια, αυξήθηκαν με την πάροδο των ετών, ενώ οι αρνητικές στάσεις, όπως η αμυντικότητα και ο θυμός, μειώθηκαν.
Οι γυναίκες έτειναν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους περισσότερο από τους συζύγους τους και οι σύζυγοι έτειναν να είναι λιγότερο στοργικοί και περισσότερο ελεγκτικοί, αλλά δεν υπήρχαν προβλήματα με τη συνολική επιθετικότητα. Ο επικεφαλής ερευνητής Robert Levenson, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Berkeley, δήλωσε: «Ο γάμος κάνει καλό στην ψυχική υγεία και μειώνει την εμφάνιση κατάθλιψης, παρά την εμπειρία της απώλειας. Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν τη σημασία και τα πιθανά οφέλη των στενών σχέσεων για την υγεία. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, εστιάζουν σε πιο θετικά πράγματα στη ζωή».