Διπλό πακέτο παρεμβάσεων προωθεί ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς στη Γερμανία προκειμένου να «τρέξει» επενδυτικό πακέτο – μαμούθ στην άμυνα και τις υποδομές 318 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία.
Το πρώτο σκέλος του πακέτου Μερτς για τη χρηματοδότηση του επανεξοπλισμού (τόσο από το δημόσιο, όσο και -προσοχή!- από τον ιδιωτικό τομέα) της Γερμανίας (χωρίς την οποία δεν μπορεί να προχωρήσει ο επανεξοπλισμός της ΕΕ) αφορά τη μεταρρύθμιση της υγείας -ακολουθώντας τη «σύσταση» του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε (τον οποίο συνάντησε την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο) και το δεύτερο τη μεταρρύθμιση της φορολογίας των επιχειρήσεων.
Στόχος της πρώτης παρέμβασης Mερτς (δηλαδή των περικοπών στην υγεία) είναι η εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών, ενώ στόχος της δεύτερης (μείωση φόρων για την επιχειρήσεων) είναι η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων.
Πιο αναλυτικά, ο ίδιος ο καγκελάριος Μερτς, μιλώντας την περασμένη Πέμπτη 11 Ιουλίου 2025 (μια μέρα μετά την επίσκεψη Ρούτε στη γερμανική πρωτεύουσα) στην ολομέλεια της Bundesrat (σ.σ. του ομοσπονδιακού συμβουλίου όπου εκπροσωπούνται οι κυβερνήσεις των κρατιδίων της Γερμανίας) συνέδεσε τις επενδύσεις για την άμυνα και τις υποδομές στη Γερμανία, μετά την ψήφιση της συνταγματικής μεταρρύθμισης το Μάρτιο του 2025 -κεντρικό σημείο της οποίας ήταν το ξεχείλωμα του φρένου χρέους προς χάρη της απεριόριστης αύξησης των αμυντικών δαπανών, σε κοινή «γραμμή» με την μετέπειτα (Ιούνιος 2025) αύξηση του ορίου των αμυντικών δαπανών των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ στο 5% έως το 2035 (αντί του 2%) με τις δύο προαναφερθείσες παρεμβάσεις:
- Οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη θα οδηγήσουν στην εξοικονόμηση επιπλέον δημοσιονομικών πόρων για χάρη της αύξησης των δημόσιων αμυντικών δαπανών, ελαχιστοποιώντας το δημόσιο δανεισμό.
- Οι μειώσεις στην φορολογία των επιχειρήσεων θα οδηγήσει στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων παράλληλα με τους «ποταμούς» κρατικού χρήματος τα οποία έχει προγραμματίσει η γερμανική κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, ο Μερτς από το βήμα του Bundesrat (το οποίο -υπενθυμίζεται- πως είχε ψηφίσει τη συνταγματική μεταρρύθμιση για την αύξηση των αμυντικών δαπανών στις 21 Μαρτίου 2025) ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το νέο σχέδιο ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, το οποίο συζητήσαμε στην Ομοσπονδιακή Βουλή αυτή την εβδομάδα, προβλέπει επίσης σημαντική αύξηση των επενδύσεων σε υποδομές και της επένδυσης στην άμυνά μας».
Και συμπλήρωσε ο ίδιος, λέγοντας πως «ο προβλεπόμενος όγκος όλων των επενδυτικών δαπανών φέτος ανέρχεται σε περίπου 116 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ήδη 40 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από πέρυσι. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα επενδύσουμε επίσης επιπλέον 200 δισεκατομμύρια στην άμυνα και 1,4 δισεκατομμύρια είναι διαθέσιμα στο δεύτερο κυβερνητικό σχέδιο για το 2025 μόνο για την πολιτική προστασία και την προστασία του πληθυσμού».
O Μερτς ξεκαθάρισε πως «αυτές οι επενδύσεις για την ασφάλεια και τον εκσυγχρονισμό της ο χώρας μας είναι αναγκαίες, μάλιστα έχουν καθυστερήσει».
«Εξίσου», σημείωσε, αμέσως μετά πως είναι κάτι άλλο «σαφές»: «Είναι ένα μεγάλο δάνειο που παίρνουμε στη γενιά των παιδιών και των εγγονών μας σε αυτή τη χώρα».
Χωρίς να αφήσει κανένα περιθώριο για …παρερμηνείες για το πώς και ποιός θα πληρωθεί αυτό το δάνειο του κράτους (πολλώ δε μάλλον που τις τελευταίες μέρες σημειώνεται αύξηση στις αποδόσεις -και- των γερμανικών κρατικών ομολόγων) για τις επενδύσεις στην ασφάλεια (σ.σ. για την στρατιωτική άμυνα της Γερμανίας) και τον «εκσυγχρονισμό», ο Γερμανός καγκελάριος εξήγησε πως «αποτελεί υποχρέωση για όλους μας να προχωρήσουμε στο μεγάλο έργο της μεταρρύθμισης των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης».
Μάλιστα, δήλωσε «ευτυχής» που «η ομοσπονδιακή-κρατική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση της περίθαλψης ξεκίνησε τις εργασίες της αυτή την εβδομάδα».
Και για όσους στη Γερμανία (ή αίφνης στην Ελλάδα) αναμένουν πως απλά το κράτος θα ρίξει ένα σωρό κεφάλαια στην πολεμική βιομηχανία, χωρίς αυτή να βάλει ούτε σεντς, ο Μερτς ανέφερε πως «έχουμε ένα ακόμη πιο επείγον (σ.σ. σχέση με τη μεταρρύθμιση της υγείας) καθήκον να επαναφέρουμε τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία, από την οποία θα επωφεληθούν οικονομικά όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του δημοτικού επιπέδου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταστήσουμε τη Γερμανία και πάλι πιο ελκυστική για ιδιωτικές επενδύσεις το συντομότερο δυνατό. Γι’ αυτό το λόγο εγκαινιάζουμε σήμερα το πρόγραμμα άμεσων επενδύσεων με τη δική σας υποστήριξη. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση της φορολογίας των επιχειρήσεων στη Γερμανία εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια. Κάνουμε τη Γερμανία ξανά ελκυστική και ανταγωνιστική ως τόπο εγκατάστασης επιχειρήσεων».