Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
More

    Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των καβγάδων στη σχέση σας

    Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των καβγάδων στη σχέση σας

    Ανεξάρτητα από το πόσο καλή είναι μια σχέση, υπάρχουν συγκρούσεις και διαμάχες σε κάθε σχέση. Οι διαμάχες που μπορεί μερικές φορές να συμβούν, αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά, είναι το αναπόφευκτο μέρος της φθοράς ενός ζευγαριού. Φυσικά, κάθε άτομο έχει τον δικό του τρόπο αντιμετώπισης των συγκρούσεων και δεν υπάρχουν γενικοί κανόνες για έναν ενιαίο σωστό τρόπο διαχείρισης τους. Ωστόσο, ο κακός χειρισμός των καυγάδων μπορεί να οδηγήσει σε κακή σωματική και ψυχική υγεία και, φυσικά, σε σχέσεις κακής ποιότητας, έτσι οι επιστήμονες έχουν διερευνήσει λύσεις και βρήκαν έναν πολύ απλό, εύκολο, γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης των καυγάδων της σχέσης σας χωρίς να το φορούν αλλά αντί να το βελτιώνουν. Ήταν μια μεγάλη εμπειρία.

    Η μελέτη στοχεύει να δει αν οι απλές ασκήσεις αντανακλαστικών μπορούν να βοηθήσουν τα ζευγάρια να αντιμετωπίσουν τις συγκρούσεις με εποικοδομητικό τρόπο. Διεξήχθησαν δύο μελέτες. Κατά τη διάρκεια της πρώτης, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες που είχαν πρόσφατα βιώσει σοβαρή αντιπαράθεση με τους συνεργάτες τους σε 2 ομάδες: την ομάδα αντανακλαστικής παρέμβασης και την ομάδα ελέγχου.

    Η ομάδα παρέμβασης κλήθηκε να απαντήσει σε 6 κοινές ερωτήσεις που σχετίζονται με συγκρούσεις. Αυτές οι ερωτήσεις σχεδιάστηκαν για να παρακινήσουν τους συμμετέχοντες να σκεφτούν γιατί ξεκίνησε ο αγώνας και πώς θα έπρεπε ιδανικά να αντιμετωπιστεί μια τέτοια σύγκρουση. Αυτή η πρακτική προβληματισμού είχε ως στόχο να ενθαρρύνει την ανάλυση των συγκρούσεων και την ανακάλυψη πιθανών λύσεων.

    Εν τω μεταξύ, οι συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια προσωπικότητας που αναμενόταν να μην έχουν θεραπευτικά οφέλη.

    Στη δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές προσπάθησαν να συγκρίνουν απλές αντανακλαστικές παρεμβάσεις με 2 πιο σύνθετες παρεμβάσεις διαιρώντας τους συμμετέχοντες σε 3 ομάδες. Η πρώτη ομάδα ήταν και πάλι αντανακλαστική παρέμβαση, η 2η ήταν προσαρμοστική αντανακλαστική παρέμβαση και η ήταν ενισχυμένη αντανακλαστική παρέμβαση.

    Οι παρεμβάσεις προσαρμοσμένης αντανάκλασης περιλαμβάνουν στοιχεία από προηγουμένως επικυρωμένες ασκήσεις επανεκτίμησης συγκρούσεων, ζητώντας από τους συμμετέχοντες να εξετάσουν τη σύγκρουση από μια πιο αντικειμενική προοπτική ενός τρίτου μέρους και να εντοπίσουν εμπόδια για την επίλυσή της. Οι ενισχυμένες αντανακλαστικές παρεμβάσεις παρέχουν συναισθηματική επικύρωση, ενθαρρύνουν συμπονετικούς στόχους και παρέχουν περαιτέρω καθοδήγηση με στόχο τη διευκόλυνση του συγκεκριμένου σχεδιασμού για μελλοντικές συγκρούσεις.

    Ποια ήταν τα αποτελέσματα

    Στην πρώτη μελέτη, οι συμμετέχοντες που ήταν στην ομάδα αντανακλαστικής παρέμβασης ανέφεραν ότι ανακουφίζουν τα συναισθήματα δυσφορίας. Το ίδιο αποτέλεσμα ίσχυε και στην μελέτη χρησιμοποιώντας 2 διαφορετικές παρεμβάσεις.

    Τι μπορούμε να μάθουμε από αυτά τα ευρήματα

    Αυτές οι μελέτες μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε πώς να αντιμετωπίσουμε τις συγκρούσεις στις σχέσεις μας, να μειώσουμε τα αρνητικά συναισθήματα.

    Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε;

    Πολύ απλά αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε εποικοδομητικά τη σύγκρουση. Γιατί συνέβη, τι σας οδήγησε σε αυτό το σημείο, πώς το αντιμετωπίζετε τώρα και πώς αντιμετωπίζετε τη σύγκρουση ως εξωτερικό παρατηρητή με αυτόν τον τρόπο, θα αισθανθείτε καλύτερα και σταδιακά θα είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε την επόμενη σύγκρουση πιο ήρεμα, αλλά δεν θα μπορείτε να τα λύσετε.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ