X
Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
More

    Ο σέρφερ που αγωνίζεται να προστατεύσει τα κύματα του Αμαζονίου ενώ εξασθενούν

    Ο σέρφερ που αγωνίζεται να προστατεύσει τα κύματα του Αμαζονίου ενώ εξασθενούν

    Βαθιά μέσα στο δάσος του Αμαζονίου, η δύναμη των μεγάλων ποταμών συνδυάζεται με την έλξη της βαρύτητας της σελήνης για να δημιουργήσει κύματα που διασχίζουν δεκάδες μίλια. Ο Βραζιλιάνος σέρφερ, Σέργιο Λάους, που κατέχει ρεκόρ, φοβάται ότι η κλιματική αλλαγή και η περιβαλλοντική υποβάθμιση σημαίνουν ότι οι ημέρες αυτών των κυμάτων μπορεί να είναι μετρημένες.

    Ένα πρωί, στα τέλη Απριλίου, με τη «σούπερ-σελήνη» ακόμη στον ουρανό, περπάτησε δεκάδες μίλια μέσα στη λάσπη στον ποταμό Μειρίμ, στην ανατολική άκρη του Αμαζονίου, για να σερφάρει στη μεγαλύτερη εναπομείνασα «πορορόκα» της Βραζιλίας και να αναδείξει τον κίνδυνο.

    Τα λάσπης κύματα ύψους δύο μέτρων που σχηματίστηκαν καθώς ο ποταμός στενεύει ανάμεσα στους καταπράσινους μανγκρόβιους αιφνιδίασαν τον Λάους, όπως πάντα.
    «Ένα κύμα σπάει και διαλύεται», είπε, αναφερόμενος στα κύματα του ωκεανού. «Αυτό απλώς συνεχίζει να κερδίζει ένταση. Είναι ένα τσουνάμι του Αμαζονίου.»

    Ωστόσο, τα κύματα ήταν περίπου μισού μεγέθους από ό,τι ήταν πριν από χρόνια – και ακόμη μικρότερα από τα πεντάμετρα κύματα που λέει ότι σερφάριζε στον ποταμό Αραγουάρι δυτικότερα, πριν η διάβρωση από τη γεωργία και τα φράγματα κοντά να αποξηράνουν τις πιο ισχυρές πορορόκες της Βραζιλίας.

    «Κοιτάζοντας παλιές φωτογραφίες, είπα, «ουάου, κοίτα το μέγεθος αυτών των κυμάτων», είπε. «Μερικές φορές κλαίω», πρόσθεσε, εξηγώντας πόσο του λείπουν τα τεράστια κύματα.

    Ο Λάους, που έχει σπάσει δύο φορές το ρεκόρ για τα μεγαλύτερα κύματα στον κόσμο, φοβάται ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και οι ξηρασίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, καθώς και η διάβρωση από τη γεωργία και τα φράγματα, διαταράσσουν την ισορροπία που απελευθερώνει τη δύναμη της φύσης που πέρασε χρόνια μαθαίνοντας να την ιππεύει.

    «Η φύση είναι πολύ ζωντανή, αισθάνεται κάθε κίνηση, κάθε παρέμβαση από τους ανθρώπους», είπε, προσθέτοντας ότι ελπίζει η παγκόσμια σύνοδος για το κλίμα, που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Μπελέμ του Αμαζονίου τον Νοέμβριο, «να φέρει νέα ελπίδα».

    Τι είναι οι πορορόκες

    Το όνομα «πορορόκα» σημαίνει «μεγάλος βρυχηθμός» στη γλώσσα των Ινδιάνων Τούπι – η εκκωφαντική σύγκρουση ανάμεσα στον ωκεανό και τον ποταμό που δημιουργεί μια παλιρροιακή αύλακα.

    Καθώς η σελήνη πλησιάζει τη γη, ορισμένοι ποταμοί επιστρέφονται από το νερό του ωκεανού που ανυψώνεται από την βαρυτική έλξη της. Το κύμα μεγαλώνει καθώς ο βαθύς ποταμός γίνεται ρηχός.

    Έρευνες δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή έχει κάνει ορισμένα μέρη του Αμαζονίου πιο ζεστά και έχει διαταράξει τα πρότυπα βροχών που διατηρούν τον όγκο του νερού στους ποταμούς σταθερό.

    Οι κοινότητες κοντά στον ποταμό Μειρίμ έχουν επίσης παρατηρήσει τη θάλασσα να φτάνει πιο βαθιά στην ενδοχώρα, δημιουργώντας αμμοτόπια και σχηματίζοντας νέες περιοχές με μανγκρόβια που μπλοκάρουν την παλίρροια του ωκεανού, είπε ο Ντενίλσον Μπεζέρα, ωκεανογράφος στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Μαρανχάο.

    «Έχουμε αισθανθεί τον αντίκτυπο στην εμφάνιση της πορορόκας», είπε. «Αλλά μας λείπουν ακόμα μελέτες για να καθορίσουμε τη σχέση αιτίου-αποτελέσματος».

    Ο Λάους έχει σερφάρει πορορόκες σε όλο τον κόσμο, στην Ινδονησία, την Κίνα και την Αλάσκα, και σκοπεύει να συνεχίσει την αναζήτησή του για νέες παλιρροιακές αύλακες γύρω από τον Αμαζόνιο, καθώς και στην Παπούα Νέα Γουινέα και τον Καναδά.

    «Υπάρχουν πολλές πορορόκες που κανείς δεν έχει δει ποτέ», είπε, προσθέτοντας ότι εξακολουθεί να ονειρεύεται να σερφάρει «όλες τις πορορόκες του κόσμου».

    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    spot_img

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ