Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
More

    Οι αλλαγές στη φορολογία με το «καλημέρα» του 2022, ποιοι κερδίζουν από τις φοροελαφρύνσεις

    Το συνολικό πακέτο, όπως έχει σχεδιαστεί από το υπουργείο Οικονομικών και έχει αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό, θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ και στόχο έχει κάθε φορολογούμενους να δει και το δικό του οικογενειακό προϋπολογισμό να ευνοείται από κάποια από τις φοροελαφρύνσεις.

    Το πακέτο αφορά μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι θα συνεχίσουν και φέτος να απολαμβάνουν την αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και της επέκτασης του «κουρέματος» των ασφαλιστικών εισφορών.

    Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος αναμένεται να αποκαλυφθεί μέσα στο 2022, να είναι ελαφρύτερος ή τουλάχιστον χωρίς νέα βάρη, για τους περισσότερους ιδιοκτήτες.

    Η επιστροφή του μέτρου των ηλεκτρονικών αποδείξεων θα γίνει με μεγαλύτερο κατάλογο υπηρεσιών και επαγγελματικών κλάδων, προκειμένου να αυξηθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αλλά και οι εκπτώσεις στο φόρο.

    Τα «κέρδη» ωστόσο δεν θα σταματούν εκεί καθώς η φορολοταρία αλλάζει προκειμένου να αυξηθούν τα έπαθλα τα οποία μοιράζει.

    Μεταξύ των φοροελαφρύνσεων που φέρνει το 2022 ξεχωρίζουν οι εξής:

    ΕΝΦΙΑ: Το 2022 θα φέρει νέες αντικειμενικές αξίες, με αυξήσεις σε πολλές περιοχές, αλλά και το νέο ΕΝΦΙΑ προκειμένου να εξαλειφθούν οι αυξήσεις και να διορθωθούν αδικίες στον υπολογισμό του φόρου. Δεδομένο θεωρείται ότι στο νέο ΕΝΦΙΑ θα έχει ενσωματωθεί στον κύριο φόρο ο συμπληρωματικός φόρος, προκειμένου να περιοριστούν οι αυξήσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που από την 1η Ιανουαρίου θα δουν να αυξάνονται οι αντικειμενικές τιμές τους. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το τελικό αποτέλεσμα του ΕΝΦΙΑ να φέρνει μικρότερο φόρο για τους περισσότερους ιδιοκτήτες.

    Παρόλα αυτά από τις αυξήσεις δεν πρόκειται να γλιτώσουν όσοι το ακίνητο τους βρίσκεται σε περιοχή που οι νέες αντικειμενικές σημειώνουν πολύ μεγάλες αυξήσεις και κυρίως όσοι ιδιοκτήτες έχουν ακίνητα στις ζώνες που για πρώτη φορά βρέθηκαν στο σύστημα αντικειμενικών τιμών. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες η πληρωμή του φόρου θα ξεκινήσει τέλη Μαρτίου και οι περίπου 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων για πρώτη φορά θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ σε 10 ή 12 μηνιαίες δόσεις.

    «Κατάργηση» εισφοράς αλληλεγγύης – διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες για τον ιδιωτικό τομέα: Τα μέτρα που έχουν φέρει σημαντική ελάφρυνση σε εκατομμύρια εργαζόμενους διατηρούνται και το 2022. Τα κέρδη από το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης στο ετήσιο εισόδημα των εργαζόμενων φτάνουν έως και τα 2.771 για τους υψηλόμισθους, ενώ έως και 540 ευρώ είναι τα κέρδη από τη διατήρηση των μειωμένων εισφορών.

    Έξτρα έκπτωση φόρου με e-αποδείξεις: Το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων φέτος θα ισχύσει κανονικά. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, το 30% των δαπανών τους, προκειμένου αυτές να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.

    Στη λίστα με τα επαγγέλματα τα οποία θα υπολογίζονται στο μέτρο περιλαμβάνονται:

    • υδραυλικοί,
    • ηλεκτρολόγοι,
    • ελαιοχρωματιστές,
    • ψυκτικοί,
    • αρχιτέκτονες,
    • δικηγόροι,
    • γραφεία τελετών,
    • υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας,
    • υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης,
    • παιδικής φροντίδας,
    • λιμουζίνες και ταξί,
    • καθαριστήρια,
    • υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής,
    • υπηρεσίες συμβουλευτικής,
    • φωτογράφοι,
    • γυμναστήρια
    • σχολές χορού.

    Ταυτόχρονα, οι ετήσιες δαπάνες κάθε φυσικού προσώπου για επισκέψεις σε γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους, καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα μετρούν διπλά (απόδειξη 100 ευρώ θα μετράει για 200 ευρώ) για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες.

    Νέα φορολοταρία: Με στόχο η φορολοταρία να γίνει ελκυστικότερη και ως εκ τούτου να αποτελέσει κίνητρο προκειμένου οι φορολογούμενοι να αυξήσουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές τους, η διαδικασία θα αναμορφωθεί μοιράζοντας έως και 50.000 ευρώ τον μήνα στους τυχερούς φορολογούμενους.

    Ακόμα μεγαλύτερα αναμένεται να είναι τα δώρα των Χριστουγέννων με μια σούπερ κλήρωση με έπαθλο 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις αλλαγές που προωθούνται, κάθε μήνα 500 τυχεροί θα κερδίζουν από 1.000 ευρώ, 70 από 5.000 ευρώ, 5 από 20.000 ευρώ και ένας υπερτυχερός φορολογούμενος θα κερδίζει 50.000 ευρώ.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ