Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
More

    Οι δύο «δρόμοι» για τα τέλη κυκλοφορίας 2025

    Οι δύο «δρόμοι» για τα τέλη κυκλοφορίας 2025

    Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει η εικόνα σχετικά με τα τέλη κυκλοφορίας 2025 και την υποχρεωτική ασφάλιση ιδιωτικών και επαγγελματικών οχημάτων για το 2025.

    Αυτή τη στιγμή, διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν περιλαμβάνουν αλλαγές τόσο στα τέλη όσο και στα πρόστιμα, ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης πληρωμής.


    Το πρώτο σενάριο θέλει τα τέλη να μένουν ίδια σε σχέση με πέρσι με την μόνη διαφορά ότι θα υπάρξει αλλαγή στα πρόστιμα σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής. Στην ουσία μπαίνει τέλος στην «συνήθεια» της παράτασης από το ΥΠΟΙΚ.

    Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι:

    Τα πρόστιμα θα αυξάνονται προοδευτικά με βάση την καθυστέρηση στην πληρωμή:


    Έως 25% επιπλέον των τελών για πληρωμές μέχρι 31 Ιανουαρίου 2025.

    Έως 50% για πληρωμές έως το τέλος Φεβρουαρίου 2025.

    Διπλασιασμός των τελών για πληρωμές από την 1η Μαρτίου 2025 και μετά.


    Το δεύτερο σενάριο θέλει την κυβέρνηση να εξετάζει αλλαγές και στα τέλη κυκλοφορίας μαζί με τις «κλειδωμένες» αλλαγές στα πρόστιμα.

    Συγκεκριμένα, ο νέος υπολογισμός των τελών μπορεί να βασιστεί στην εκπομπή ρύπων και τον κυβισμό των οχημάτων, με τα παλαιότερα οχήματα να επωμίζονται τα υψηλότερα τέλη ενώ δεν αποκλείεται για πρώτη φορά να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας και αυτοκίνητα που μέχρι πέρσι δεν πλήρωναν, όπως τα υβριδικής τεχνολογίας.

    Υποχρεωτική ασφάλιση


    Η υποχρεωτική ασφάλιση ΙΧ και επαγγελματικών οχημάτων έναντι φυσικών καταστροφών είναι κάτι που έχει ήδη προαναγγελθεί από την κυβέρνηση, με εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2025. Αυτό το μέτρο στοχεύει στην κάλυψη ζημιών από καταστροφές όπως πλημμύρες, σεισμοί, πυρκαγιές και χαλαζοπτώσεις. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν η υποχρέωση θα ισχύει για όλα τα οχήματα ή αν θα εφαρμοστεί ανάλογα με το μοντέλο της ασφάλισης ακινήτων, όπου η υποχρεωτικότητα συνδέεται με τις αποζημιώσεις.

    Δείτε επίσης: Πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα, απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας και ΚΤΕΟ

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ