Οι Έλληνες καταναλωτές εκφράζουν εντεινόμενη ανησυχία για την οικονομική τους κατάσταση.
Σταθερά απαισιόδοξοι παραμένουν οι Έλληνες καταναλωτές τον Απρίλιο, καθώς σύμφωνα με την τελευταία Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε περαιτέρω, φθάνοντας τις -46,8 μονάδες, έναντι -43,8 τον Μάρτιο.
Η Ελλάδα διατηρεί τη θλιβερή πρωτιά του πλέον απαισιόδοξου πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με διαφορά από τις επόμενες χώρες – την Εσθονία (-36,7) και τη Σλοβενία (-29,3). Οι Έλληνες καταναλωτές εκφράζουν εντεινόμενη ανησυχία για την οικονομική τους κατάσταση, αλλά και την ευρύτερη οικονομική συγκυρία, με τους επιμέρους δείκτες να καταγράφουν επιδείνωση σε όλους τους τομείς.
Οι εκτιμήσεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών κατά τους τελευταίους 12 μήνες επιδεινώθηκαν περαιτέρω, με το σχετικό δείκτη να ανέρχεται στις -46,4 μονάδες, ενώ αντίστοιχα αρνητική πορεία καταγράφηκε και στις προβλέψεις για το επόμενο δωδεκάμηνο, όπου ο δείκτης υποχώρησε στις -43,4 μονάδες. Η πλειονότητα των νοικοκυριών (62% και 58% αντίστοιχα) εκτιμά ή αναμένει επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης, ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό (5%-6%) βλέπει σημάδια βελτίωσης.
Πιο απαισιόδοξες εμφανίζονται και οι προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο σύνολό της, με το σχετικό δείκτη να φθάνει τις -49,5 μονάδες. Το 66% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί, έναντι 21% που αναμένει σταθερότητα. Στο πεδίο της κατανάλωσης, η πρόθεση για σημαντικές αγορές (όπως έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές) περιορίστηκε περαιτέρω, με το δείκτη να υποχωρεί στις -47,8 μονάδες. Παράλληλα, η πρόθεση για αποταμίευση κατέγραψε αισθητή υποχώρηση, φθάνοντας τις -67,2 μονάδες, υποδηλώνοντας ότι το 85% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση το επόμενο έτος.
Αν και καταγράφηκε μικρή αποκλιμάκωση στην πρόβλεψη για αύξηση της ανεργίας – ο δείκτης διαμορφώθηκε στις +10,5 από +12,0 μονάδες – η ανησυχία για την αγορά εργασίας παραμένει έντονη. Την ίδια στιγμή, οι προβλέψεις για άνοδο των τιμών ενισχύθηκαν, με τον δείκτη να ανεβαίνει στις +34,3 μονάδες. Το 64% των νοικοκυριών προβλέπει αύξηση των τιμών με τον ίδιο ή και ταχύτερο ρυθμό.
Όσον αφορά την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, το 61% των νοικοκυριών δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα», ποσοστό ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ το 11% αναγκάζεται να αντλεί από τις αποταμιεύσεις του. Το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνει ότι έχει χρεωθεί αυξήθηκε στο 8% από 6%.
Έντονη παραμένει η αβεβαιότητα για το μέλλον, με το 59,8% των καταναλωτών να δηλώνει ότι η οικονομική του κατάσταση δεν μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια, έναντι 54,4% τον προηγούμενο μήνα. Σε τριμηνιαία βάση, η πρόθεση για αγορά ή κατασκευή κατοικίας παρουσιάζει οριακή βελτίωση, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις -93,3 μονάδες. Παράλληλα, ενισχύθηκε ελαφρώς και η πρόθεση για δαπάνες βελτίωσης ή ανανέωσης κατοικίας, με τον σχετικό δείκτη να φθάνει τις -74,7 μονάδες.