Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου, 2025
More

    Οι επιστήμονες κάνουν λάθος για το χρώμα του πλανήτη Άρη – Η μελέτη που αλλάζει τα δεδομένα

    Οι επιστήμονες κάνουν λάθος για το χρώμα του πλανήτη Άρη – Η μελέτη που αλλάζει τα δεδομένα

    Οι επιστήμονες μπορεί να έκαναν λάθος για το πιο προφανές πράγμα σχετικά με τον Άρη, δηλαδή για το κόκκινο χρώμα του, το οποίο έχει προσδώσει και το προσωνύμιο σε αυτόν τον πλανήτη.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον The Independent, γνωρίζουμε για την ύπαρξη του Άρη, που είναι ο τέταρτος πλανήτης σε απόσταση από τον Ήλιο, από την αρχαιότητα. Παρ’ όλο που ο Άρης βρίσκεται περίπου 225 εκατ. χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, οι αστρονόμοι γνωρίζουν πολλά γι’ αυτόν, όπως ότι το χρώμα του είναι κόκκινο.

    Νέα έρευνα για τον πλανήτη Άρη

    Μια νέα έρευνα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος αμφισβητεί τον λόγο που ο Άρης ονομάζεται «κόκκινος πλανήτης». Ειδικότερα, «ο Άρης εξακολουθεί να είναι ο κόκκινος πλανήτης, απλώς η κατανόησή μας σχετικά το γιατί ο Άρης είναι κόκκινος, έχει μεταμορφωθεί», δήλωσε ο Αντόμας Βαλαντίνας, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Μπράουν. Ο ίδιος, ακόμα, είναι και ο επικεφαλής συγγραφέας των ευρημάτων που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Communications.

    Η κόκκινη σκόνη στον Άρη είναι κυρίως σκουριά, η οποία σχηματίζεται με παρόμοιο τρόπο όπως στη Γη. Έτσι, γνωστό ως οξείδιο του σιδήρου, το υλικό αυτό διασπάται και εξαπλώνεται στον πλανήτη εδώ και εκατομμύρια χρόνια από τις καταιγίδες σκόνης. Ωστόσο, η ακριβής χημική σύσταση του οξειδίου του σιδήρου έχει συζητηθεί τα τελευταία χρόνια. Προηγούμενες παρατηρήσεις δεν βρήκαν ενδείξεις ότι το στοιχείο περιέχει νερό.

    Ωστόσο, χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις από διαστημόπλοια και νέες εργαστηριακές τεχνικές, οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι το κόκκινο χρώμα ταιριάζει καλύτερα στα οξείδια του σιδήρου που περιέχουν νερό. Το ορυκτό αυτό είναι γνωστό ως σιδηροϋδρίτης, ο οποίος σχηματίζεται παρουσία ψυχρού νερού.

    «Προσπαθούσαμε να δημιουργήσουμε ένα αντίγραφο της αρειανής σκόνης στο εργαστήριο, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τύπους οξειδίου του σιδήρου. Διαπιστώσαμε ότι ο σιδηροϋδρίτης αναμεμειγμένος με βασάλτη, ένα ηφαιστειακό πέτρωμα, ταιριάζει καλύτερα με τα ορυκτά που είδαν τα διαστημόπλοια στον Άρη», δήλωσε ο Αντόμας Βαλαντίνας. Επειδή, όμως, ο σιδηροϋδρίτης θα μπορούσε να έχει σχηματιστεί μόνο όταν υπήρχε ακόμη νερό στην επιφάνεια, ο ερευνητής δήλωσε ότι η σκουριά στον πλανήτη Άρη άρχισε νωρίτερα από ό,τι θεωρούσαμε μέχρι πρότινος. Ακόμα, ο Αντόμας Βαλαντίνας ανέφερε: «Επιπλέον, ο σιδηροϋδρίτης παραμένει σταθερός υπό τις σημερινές συνθήκες στον Άρη».

    Στο επίκεντρο ο Άρης και η… σκόνη του

    Το αντίγραφο της αρειανής σκόνης δημιουργήθηκε με τη χρήση ενός προηγμένου μύλου, ο οποίος μείωσε τη σκόνη στο ισοδύναμο του ενός εκατοστού μιας ανθρώπινης τρίχας.

    Στη συνέχεια, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δείγματα χρησιμοποιώντας τις ίδιες τεχνικές με τα διαστημόπλοια που βρίσκονται σε τροχιά. Έπειτα, χρησιμοποίησαν δεδομένα από το Trace Gas Orbiter της υπηρεσίας, το Mars Reconnaissance Orbiter της NASA και δεδομένα από ρόβερ για να προσδιορίσουν το μέγεθος και τη σύνθεση των σωματιδίων ώστε να δημιουργήσουν το σωστό μέγεθος σκόνης στο εργαστήριο.

    Πάντως, τα δείγματα που συλλέχθηκαν πρόσφατα, θα τους βοηθήσουν να μάθουν περισσότερα με τον καιρό, αν και μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν μερικά χρόνια μέχρι να επιστρέψουν τα επιστημονικά διαστημικά σκάφη στη Γη.

    «Ορισμένα από τα δείγματα που έχουν ήδη συλλεχθεί από το ρόβερ Perseverance της NASA και αναμένεται η επιστροφή τους στη Γη. περιλαμβάνουν σκόνη – μόλις πάρουμε αυτά τα πολύτιμα δείγματα στο εργαστήριο, θα είμαστε σε θέση να μετρήσουμε ακριβώς πόσο σιδηροϋδρίτη περιέχει η σκόνη και τι σημαίνει αυτό για την κατανόηση της ιστορίας του νερού – και την πιθανότητα ζωής – στον Άρη», δήλωσε ο Κόλιν Γουίλσον, επιστήμονας των προγραμμάτων Trace Gas Orbiter και Mars Express.



    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ