Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, 2024
More

    Οι κεντρικές τράπεζες της Ανατολικής Ευρώπης εντείνουν τις επενδύσεις τους στον χρυσό

    Οι κεντρικές τράπεζες της Ανατολικής Ευρώπης εντείνουν τις επενδύσεις τους στον χρυσό

    Η Goldman Sachs προβλέπει εκτίναξη της τιμής του χρυσού στις 3.000 δολάρια ανά ουγγιά.

    Εν μέσω παρατεταμένων πολεμικών συγκρούσεων και ενδείξεων για εμπορικούς πολέμους με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για τις οικονομίες τους, οι κεντρικές τράπεζες της Ανατολικής Ευρώπης εντείνουν τις επενδύσεις τους στον χρυσό. Από τη Βαρσοβία έως το Βελιγράδι, η γεωπολιτική αστάθεια ωθεί τις χώρες της περιοχής να αυξήσουν τα διαθέσιμά τους σε χρυσό, βλέποντας σε αυτόν τόσο μια στρατηγική ασπίδα όσο και μια ευκαιρία επένδυσης, καθώς οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου συνεχίζουν να αυξάνονται. Οι μεγαλύτερες αγορές χρυσού παγκοσμίως καταγράφονται πλέον στην Ανατολική Ευρώπη, με επενδυτικούς κολοσσούς, όπως η Goldman Sachs, να προβλέπουν εκτίναξη της τιμής του χρυσού στις 3.000 δολάρια ανά ουγγιά.


    Από το 2022, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Τράπεζα της Τσεχίας πενταπλασίασε τα διαθέσιμα χρυσού της και σχεδιάζει να τα διπλασιάσει στα 100 μετρικούς τόνους μέσα στην επόμενη τριετία. Αντίστοιχα, η Πολωνία, γειτονική της Ουκρανίας, κατέγραψε τις μεγαλύτερες αγορές χρυσού παγκοσμίως το δεύτερο τρίμηνο του 2023, φτάνοντας τα διαθέσιμά της στους 420 τόνους, σχεδόν το ήμισυ του αποθέματος χρυσού της Ινδίας ή της Ιαπωνίας. Ο διοικητής της Τράπεζας της Πολωνίας, Άνταμ Γκλαπίνσκι, δήλωσε ότι ο χρυσός αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την προστασία της οικονομίας της χώρας από ακραία γεγονότα, στοχεύοντας να αυξήσει περαιτέρω το απόθεμα ώστε να αντιπροσωπεύει το 20% των συνολικών διαθεσίμων.




    Η Τράπεζα της Τσεχίας ακολουθεί αντίστοιχη πορεία, κατέχοντας συναλλαγματικά διαθέσιμα ύψους 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων – περίπου το 50% του ΑΕΠ της χώρας. Ο διοικητής της, Άλες Μιχλ, επένδυσε σε αμερικανικές μετοχές και χρυσό, με τις αγορές χρυσού να φτάνουν φέτος σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, παρά τις επικρίσεις που δέχθηκε. Παρομοίως, η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας αύξησε φέτος τα αποθέματά της κατά 10%, αγγίζοντας τους 110 τόνους. Στην Ουγγαρία, ο χρυσός έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία, με το Μουσείο Χρήματος της κεντρικής τράπεζας να τιμά την ιστορική διάσωση του χρυσού της χώρας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.


    Στη Σερβία, η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Γιοργκοβάνκα Ταμπάκοβιτς, έχει εποπτεύσει τις εκτεταμένες αγορές χρυσού, τριπλασιάζοντας τα διαθέσιμα της χώρας στους 48 τόνους. Το 2021, ο πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς επέλεξε τον επαναπατρισμό του χρυσού από το εξωτερικό, μειώνοντας παράλληλα το κόστος αποθήκευσης.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ