Τα βραβεία Όσκαρ αντιπροσωπεύουν, χωρίς καμία αμφιβολία, την υψηλότερη τιμή για ηθοποιούς, σκηνοθέτες και σεναριογράφους. Στο άλλο άκρο του φάσματος βρίσκονται τα Razzies, γνωστά και ως Χρυσά Βατόμουρα, μια τελετή απονομής βραβείων που «γιορτάζει» τις χειρότερες ταινίες της χρονιάς.
Οι θαυμαστές μπορεί να πιστεύουν ότι τα δύο διαμετρικά αντίθετα βραβεία δεν θα περιλαμβάνουν πολλές κοινές υποψηφιότητες, αλλά πολλές ταινίες, ηθοποιοί, σκηνοθέτες και συγγραφείς που έχουν υποδειχθεί από τα Χρυσά Βατόμουρα έχουν, επίσης, υποψηφιότητες για Όσκαρ. Δείτε παρακάτω κάποιους από τους βραβευμένους με Όσκαρ ηθοποιούς που έχουν προταθεί και στα Χρυσά Βατόμουρα.
Χάλι Μπέρι
Στις αρχές των 00s η Χάλι Μπέρι ήταν από τα ανερχόμενα αστέρια του Χόλιγουντ, με το ταλέντο της να αναγνωρίζεται και από την Ακαδημία, δίνοντάς της το Όσκαρ Α’ Γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Monster’s Ball». Παρόλο που συνέχιζε να κερδίζει βραβεία σε διάφορες διοργανώσεις, έκανε μια λάθος επιλογή το 2004, την συμμετοχή της στην ταινία «Catwoman», που της στοίχισε την υποψηφιότητά της, και τελικά τη νίκη της, στα Χρυσά Βατόμουρα, ως τη χειρότερη ηθοποιό. Παρέλαβε αυτοπροσώπως το βραβείο κρατώντας στο άλλο χέρι το Όσκαρ της!
Τζαλ Νίκολσον
Πριν από την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων των βραβείων Όσκαρ το 1993, ο Τζακ Νίκολσον μετρούσε ήδη δύο νίκες. Η μία για την εκπληκτική του ερμηνεία στην ταινία «Στη Φωλιά του Κούκου» που του πρόσφερε το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου το 1975 και η δεύτερη στην κατηγορία Β’ Ανδρικού Ρόλου το 1983 για το ρόλο του στο «Σχέσεις Στοργής». Η 10η φορά που ο Νίκολσον ήταν υποψήφιος για Όσκαρ ήταν το 1993 με τη συμμετοχή του στην ταινία «Ζήτημα Τιμής», ωστόσο με το χρυσό αγαλματίδιο στο χέρι στην κατηγορία Β’ Ανδρικού Ρόλου εκείνη τη χρονιά έφυγε από την απονομή ο Τζέιν Χάκμαν. Την ίδια χρονιά, ο Νίκολσον έλαβε, επίσης, υποψηφιότητα για τον χειρότερο ηθοποιό, η πρώτη και τελευταία του υποψηφιότητα στη συγκεκριμένη διοργάνωση, για την ερμηνεία του στις ταινίες «Χόφα» και «Man Trouble». Το βραβείο, ωστόσο, κέρδισε για ακόμη μία φορά ο πολλάκις υποψήφιος και «μάστερ» των βραβείων Σιλβέστερ Σταλόνε.
Μπραντ Πιτ
Μπορεί το πρώτο Όσκαρ της καριέρας του να ήρθε σχετικά αργά για τον Μπραντ Πιτ -κέρδισε το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου το 2020 για τη συμμετοχή του στην ταινία του Κουεντίν Ταραντίνο «Κάποτε στο Χόλιγουντ»- τουλάχιστον αναφορικά με το υποκριτικό του ταλέντο (παλαιότερα είχε κερδίσει το Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας ως παραγωγός ταινίας), αλλά η υποψηφιότητά του στα Χρυσά Βατόμουρα ήρθε πολλά χρόνια πριν. Πιο συγκεκριμένα το 1994, όταν ενσάρκωνε το βρικόλακα στην ταινία του «Συνέντευξη με έναν Βρικόλακα».
Σάντρα Μπούλοκ
Η Σάντρα Μπούλοκ είναι η μοναδική ηθοποιός στο Χόλιγουντ μέχρι σήμερα που την ίδια χρονιά βρέθηκε υποψήφια, και τελικά κέρδισε, το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου και το Χρυσό Βατόμουρο χειρότερης ηθοποιού. Το 2010, λοιπόν, αφού άκουσε ότι ήταν υποψήφια στην κατηγορία χειρότερης ηθοποιού για τη συμμετοχή της στην ταινία του 2009 «Τα Πάντα Γύρω από τον Στιβ», σε σκηνοθεσία Φιλ Τρέιλ, η Μπούλοκ είχε δηλώσει πως αν είναι η «άτυχη» νικήτρια του βραβείου, θα παραβρισκόταν η ίδια στη διοργάνωση για να παραλάβει αυτοπροσώπως το βραβείο της. Όπως και έκανε. Λίγες ώρες αργότερα, αποδέχθηκε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία του Τζον Λι Χάνκοκ «Μια Σχέση Στοργής»
Έντι Ρέντμεϊν
Ο Έντι Ρεντμέιν κέρδισε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου το 2015 για την ερμηνεία του στην ταινία «Η Θεωρία των Πάντων», βασισμένη στη ζωή και το έργο του θεωρητικού φυσικού, κοσμολόγου και συγγραφέα Στήβεν Χόκινγκ. Την επόμενη χρονιά κέρδισε και το Χρυσό Βατόμουρο για τον Χειρότερο Ηθοποιό Β’ Ανδρικού ρόλου για τη συμμετοχή του στην ταινία «Jupiter Ascending», μια διαγαλαξιακή ιστορία για τη διάσωση της γης.