Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, 2024
More

    Οριακή άνοδος της Ελλάδας στο Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας ανάμεσα σε Μογγολία και Κένυα

    Οριακή άνοδος της Ελλάδας στο Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας ανάμεσα σε Μογγολία και Κένυα

    Στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα παραμένει στην τελευταία θέση μαζί με την Πολωνία, με τη διαφορά από την προτελευταία Κροατία (56η) να είναι σημαντική, καθώς η Κροατία βρίσκεται 14 θέσεις υψηλότερα.

    Οριακή άνοδο δύο θέσεων σημειώνει η Ελλάδα στη φετινή κατάταξη του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας που δημοσιεύει το ΚΕΦΙΜ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Fraser, καταλαμβάνοντας την 70ή θέση από 165 χώρες. Παρά τη μικρή βελτίωση, η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με την Πολωνία, ενώ στην παγκόσμια κατάταξη τοποθετείται ανάμεσα στη Μογγολία και την Κένυα.


    Η μελέτη, βασισμένη σε στοιχεία του 2022, αναδεικνύει τη συνεχιζόμενη υστέρηση της Ελλάδας ως προς το μέγεθος του κράτους, με τη χώρα να καταλαμβάνει την 16η χειρότερη θέση παγκοσμίως σε αυτό τον τομέα. Η συνολική κατάταξη της Ελλάδας αποτυπώνει μια στασιμότητα, καθώς, παρά τις βελτιώσεις των τελευταίων ετών, η χώρα βρίσκεται 33 θέσεις χαμηλότερα από την κατάταξή της το 2000, όταν βρισκόταν στη 37η θέση.

    Στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα παραμένει στην τελευταία θέση μαζί με την Πολωνία, με τη διαφορά από την προτελευταία Κροατία (56η) να είναι σημαντική, καθώς η Κροατία βρίσκεται 14 θέσεις υψηλότερα.

    Στην κατάταξή της στους πέντε βασικούς πυλώνες του δείκτη, η Ελλάδα σημειώνει τις εξής επιδόσεις: 150ή θέση στο μέγεθος του κράτους, 50ή στο κράτος δικαίου και ιδιοκτησιακά δικαιώματα, 68η στην πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα, 36η στην ελευθερία στο διεθνές εμπόριο, και 75η στο ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα.


    Στην κορυφή του δείκτη βρίσκονται το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη, ενώ η Ελβετία, η Νέα Ζηλανδία και οι ΗΠΑ συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Στο αντίθετο άκρο, οι χώρες με τη χαμηλότερη βαθμολογία είναι η Αλγερία, η Συρία, το Σουδάν, η Ζιμπάμπουε και η Βενεζουέλα. Χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και η Κούβα δεν περιλαμβάνονται στην κατάταξη λόγω έλλειψης επαρκών δεδομένων.

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΦΙΜ, Νίκος Ρώμπαπας, υπογράμμισε την ανάγκη για βαθιές μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι «η οικονομική ελευθερία και το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών συνδέονται άμεσα, και η ελληνική οικονομία δεν υποφέρει από υπερβολική ελευθερία, αλλά ακριβώς το αντίθετο».

    Ο Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας μετρά πώς οι πολιτικές και οι θεσμοί υποστηρίζουν την οικονομική ελευθερία σε πέντε βασικούς τομείς: μέγεθος του κράτους, κράτος δικαίου και ιδιοκτησιακά δικαιώματα, πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα, ελευθερία στο διεθνές εμπόριο και ρυθμιστικό περιβάλλον. Οι χώρες με υψηλή βαθμολογία στον δείκτη απολαμβάνουν καλύτερα επίπεδα ευημερίας και δικαιωμάτων.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ