Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
More

    Οθόνη: Πώς επηρεάζουν όσα βλέπουμε την ψυχική υγεία;

    Όλα όσα βλέπουμε στην οθόνη μας όσο κάνουμε scroll στο Διαδίκτυο και όχι ο χρόνος που αφιερώνουμε σε αυτό, είναι που επηρεάζουν την ψυχική υγεία και ευημερία μας, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο World Psychiatry, αποτελώντας μια ολοκληρωμένη έκθεση των πιο πρόσφατων επιστημονικών στοιχείων σχετικά με τον χρόνο που περνάμε στις οθόνες και την ψυχική υγεία.

    Οι ερευνητές τονίζουν την σημασία της εξατομικευμένης και πολυδιάστατης προσέγγισης για τον τρόπο με τον οποίο το Διαδίκτυο επηρεάζει την ψυχική υγεία, τη γνωστική αλλά και την κοινωνική λειτουργία.

    “Το περιεχόμενο που μπορεί να είναι σχετικά αβλαβές για ορισμένους χρήστες, μπορεί να είναι επιζήμιο για άλλους με διαφορετικά δημογραφικά χαρακτηριστικά” αναφέρουν χαρακτηριστικά.

    Πώς θα αξιοποιήσουμε σωστά τον χρόνο στην οθόνη

    Η έκθεση εξετάζει μια σειρά επιδράσεων που έχει η αυξημένη διαδικτυακή παρουσία στην ευημερία, αντιμετωπίζοντας ζητήματα όπως το F.O.M.O. ή “Fear of Missing Out” (φόβος ότι χάνουμε κάτι), ο τρόπος χειραγώγησης των συμπεριφορών και των απόψεων μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η απομόνωση, οι κοινωνικές συγκρίσεις και οι επιπτώσεις στο σώμα, όπως η αυξημένη καθιστική συμπεριφορά.

    “Ας αναλογιστούμε δύο σενάρια. Στο πρώτο, ένας νεαρός αφιερώνει συνολικά τέσσερις ώρες την ημέρα στο Διαδίκτυο, μέσω διαρκούς ενασχόλησης με ειδοποιήσεις που αποσπούν την προσοχή του κάθε φορά που εμφανίζονται στην οθόνη και, στη συνέχεια, κάνοντας scroll στην ροή κάθε μέσου που μπορούν να προσαρμοστεί αλγοριθμικά, λαμβάνοντας υπόψιν διάφορα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας όπως οι ανασφάλειες.

    Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη συγκέντρωση κατά την εκτέλεση σημαντικών εργασιών ή να προκαλέσει προβλήματα με την εικόνα του σώματος ή χαμηλή αυτοεκτίμηση” εξηγεί ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Lee Smith, καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Anglia Ruskin University (ARU).

    “Στο δεύτερο σενάριο, ένας ηλικιωμένος περνά που ακριβώς τις ίδιες ώρες στο Διαδίκτυο αλλά αντ’ αυτού αξιοποιεί αυτόν τον χρόνο για να καλλιεργήσει νέες κοινωνικές σχέσεις και έχει πρόσβαση σε εκπαιδευτικό περιεχόμενο, που παρέχει οφέλη για την ευημερία του και ακόμη και για τη λειτουργία του εγκεφάλου.

    Εδώ, μπορούμε να δούμε πολύ διαφορετικά αποτελέσματα που προκύπτουν από τον ίδιο ακριβώς χρόνο που αφιερώνετε στο διαδίκτυο” επισημαίνει ο ίδιος.

    Διαμορφώνοντας μια πιο ισορροπημένη “online” ζωή

    Αυτά τα ευρήματα, που υπογραμμίζουν τον τρόπο με τον οποίο ο διαδικτυακός κόσμος μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική και εγκεφαλική μας λειτουργία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη συγκεκριμένων κατευθυντήριων συστάσεων που θα μας βοηθήσουν να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη και να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους της προσωπικής μας “διαδικτυακής” ζωής, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

    «Αυτή τη στιγμή, πολλές από τις οδηγίες και τις συστάσεις σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου έχουν επικεντρωθεί στον περιορισμό του χρόνου που περνάμε online».

    «Αν και υπάρχει λογική πίσω από την μείωση της χρήσης ψηφιακών συσκευών, προκειμένου να αφιερώσουμε χρόνο σε υγιεινές δραστηριότητες στον πραγματικό κόσμο, είδαμε ότι οι επιδράσεις της χρήσης τους εξαρτώνται από διαφορετικούς παράγοντες, πέραν του χρόνου που αφιερώνουμε στο διαδίκτυο» καταλήγουν οι ερευνητές.

    πηγή: vita.gr 

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ