Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
More

    Ουραγός η Ελλάδα στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας

    Ουραγός η Ελλάδα στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας

    Ουραγός στο σκέλος της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της εμφανίζεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια παγκόσμια έκθεση ανταγωνιστικότητας του International Institute of Management Development (IMD), η οποία αφορά ένα σύνολο 59 οικονομιών και προκύπτει μέσα από την εφαρμογή συγκριτικής αξιολόγησης 312 δεικτών.

    Το 2023 η Ελλάδα έχασε έδαφος και υποχώρησε στην 49η θέση ενώ το 2021 είχε φτάσει μέχρι και την 46η.


    Η χαμηλή ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας προέρχεται από την υποχώρηση στις δύο από τις τέσσερις κατηγορίες δεικτών της μεθοδολογίας της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας του IMD.

    Ειδικότερα, η χώρα παρουσιάζει υποχώρηση στην κατηγορία των δεικτών της Οικονομικής Αποδοτικότητας κατά επτά θέσεις και από την 51η πέρυσι βρίσκεται πλέον στην 58η και στην κατηγορία της Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας, όπου η Ελλάδα υποχώρησε κατά δύο θέσεις και από την 46η το 2022 βρίσκεται πλέον στην 48η.

    Σύμφωνα με την έρευνα:

    • Αν και αυξήθηκε η συμμετοχή των επενδύσεων στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, ωστόσο παραμένουμε πολύ χαμηλά από τον στόχο να φτάσει το μερίδιο του λεγόμενου «ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου» κοντά στο 20% που ήταν πριν ξεσπάσει η κρίση. Προς το παρόν βρισκόμαστε στο 14% και αυτό χάρη στην ώθηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
    • Το εμπορικό ισοζύγιο παραμένει βαθιά ελλειμματικό. Η ενεργειακή κρίση μάς επηρέασε περισσότερο από άλλες χώρες λόγω της ενεργειακής εξάρτησης της Ελλάδας από τις εισαγωγές, ωστόσο το μεγάλο έλλειμμα μας φέρνει στην προτελευταία θέση διεθνώς.
    • Το δημόσιο χρέος μπορεί να βελτιώνεται ως αναλογία του ΑΕΠ, αλλά παραμένει το υψηλότερο στην Ευρώπη. Το ίδιο ισχύει και για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Ανακτήθηκε η επενδυτική βαθμίδα, αλλά καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει τόσο χαμηλή βαθμολογία.
    • Το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν είναι υποστηρικτικό όσο θα έπρεπε για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
    • Το brain drain αντιμετωπίζεται ως παράγοντας μείωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
    • Η προστιθέμενη αξία δραστηριοτήτων μέτριας και υψηλής έντασης τεχνολογίας ως ποσοστό της συνολικής προστιθέμενης αξίας της μεταποίησης, κατατάσσει την Ελλάδα στην 55η θέση.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ