Απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του Πάρι Κουκουλόπουλου στην Ολομέλεια της Βουλής, σήμερα η Κυβέρνηση, δια στόματος του αρμόδιου Υπουργού Επικρατείας κ. Μ. Βορίδη, απέρριψε την Τροπολογία για θέσπιση Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης προς όφελος της Δυτικής Μακεδονίας, δηλαδή απέρριψε την δική της κυβερνητική δέσμευση του 2020.
Το “δεξί χέρι” του Πρωθυπουργού δεν δίστασε μάλιστα να περιγράψει ως πρόσθετο βάρος την ειδική μέριμνα για τη Δυτική Μακεδονία κατά την προετοιμασία των Νομοσχεδίων, λέγοντας επί λέξει πως θα αποτελούσε «ένα ακόμα στρώμα σε μια ήδη αρκετά βαριά νομοπαρασκευαστική διαδικασία» και προσθήκη «γραφειοκρατίας»!
Ο Υπουργός Επικρατείας του κ. Μητσοτάκη, στην προσπάθειά του να εφεύρει δικαιολογίες απόρριψης, έφτασε στο σημείο να μπερδέψει το ΣΔΑΜ (με απλά λόγια, το Πρόγραμμα του κ. Παπαθανάση στο Υπ. Οικονομικών) με τη Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης που πρέπει να αφορά ολόκληρη την Κυβέρνηση.
Ενδεχομένως λόγω άγνοιας ή εσφαλμένης ενημέρωσης, ο κ. Βορίδης ρητόρευσε σαν η Ρήτρα ήδη να ίσχυε (!), επικαλούμενος μια Επιτροπή υπό τον κ. Παπαθανάση που φτιάχτηκε πριν χρόνια. “Ξέχασε”, όμως, να αναφέρει πως πρόκειται για μεμονωμένη Επιτροπή όπου προεδρεύει ένας Αναπληρωτής Υπουργός (ούτε καν Υπουργός…), συμμετέχουν ελάχιστα μέλη (δεν δεσμεύεται υποχρεωτικά όλο το Υπουργικό Συμβούλιο με έλεγχο απευθείας στον Πρωθυπουργό, όπως ορίζει η Τροπολογία) και, ιδίως, έχει ένα άκρως περιορισμένο αντικείμενο (που προφανώς δεν διασφαλίζει προτεραιότητα της Δυτικής Μακεδονίας στο σύνολο του κυβερνητικού έργου, όπως θα γινόταν με τη Ρήτρα). Τα αποτελέσματα του έργου αυτής της Επιτροπής άλλωστε, εδώ και τόσα χρόνια, είναι ολοφάνερα…
Εντύπωση προκάλεσε, επίσης, η επαναλαμβανόμενη προσπάθεια του κ. Βορίδη να πετάξει την “καυτά πατάτα” σε άλλους Υπουργούς και πάντως μακριά από τον Πρωθυπουργό, δηλώνοντας επανειλημμένως «για όλα αυτά μπορείτε να απευθύνετε ερωτήματα στα αρμόδια Υπουργεία», «για όλα τα υπόλοιπα πρέπει να απαντήσουν άλλοι Συνάδελφοί μου», κλπ.
Απέναντι στο κυβερνητικό τείχος άρνησης, ο Π. Κουκουλόπουλος τεκμηρίωσε -για μία ακόμη φορά- την αναγκαιότητα ψήφισης της Ρήτρας, για να γίνει υποχρεωτική δια νόμου η ειδική κατά προτεραιότητα λήψη θετικών μέτρων ιδιαίτερης μέριμνας προς όφελος της Δυτικής Μακεδονίας, από όλους. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, συνόψισε γλαφυρά παραδείγματα αδικιών και προκλητικών εξαιρέσεων που θα είχαν αποφευχθεί εάν ίσχυε η Ρήτρα, όπως τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις μέχρι το σιδηρόδρομο που πετάχτηκε επισήμως στο 2044.
Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής δεν παρέλειψε βεβαίως να υπενθυμίσει εμφατικά ότι «στα τελευταία Υπουργικά Συμβούλια είχατε δύο φορές ειδικά θέματα συγκεκριμένα για την Αττική. Πότε συνεδρίασε τελευταία φορά το Υπουργικό Συμβούλιο ειδικά για τη Δυτική Μακεδονία; Τόσο μακριά πέφτει για εσάς η περιφέρειά μας;».
Τέλος, για να κατανοήσει η Κυβέρνηση όσα βιώνει η Δυτική Μακεδονία, προχώρησε σε συγκριτική αποτύπωση με την Κρήτη, περιγράφοντας: «Αν συγκρίναμε με την Κρήτη τη συμβολή της λιγνιτικής δραστηριότητας στο εισόδημα της Δυτικής Μακεδονίας (που πλέον μηδενίζεται), θα σήμαινε αντίστοιχα μια Κρήτη χωρίς τουρισμό, χωρίς πρωτογενή τομέα, χωρίς εμπόριο χονδρικής – λιανικής, χωρίς εστίαση, χωρίς μεταφορές, χωρίς αποθήκευση. Αυτό είναι το αντίστοιχο, βάσει των αριθμών των ΕλΣτατ. Εάν μιλούσαμε ειδικά για το νομό Κοζάνης όπου η συμμετοχή του λιγνίτη είναι μεγαλύτερη, θα έπρεπε σε αυτά να προσθέσω και τις πάσης φύσεως δημόσιες υπηρεσίες της Κρήτης. Θα τολμούσατε να πάτε στην Κρήτη, εάν είχατε προκαλέσει κάτι αντίστοιχο;».