Δευτέρα, 8 Ιουλίου, 2024
More

    Π. Κουκουλόπουλος: «Οι καπνοκαλλιεργητές, θύματα της κυβερνητικής αδράνειας»

    Στη Βουλή έφερε αυθημερόν ο Βουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, την Επιστολή που έλαβε από τον “Αγροτικό Καπνικό Συνεταιρισμό Βοΐου, Καστοριάς και Γρεβενών”.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Κ. Τσιάρα, και τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, κ. Β. Κικίλια:

    « Προβληματισμός επικρατεί στους καπνοκαλλιεργητές του “Αγροτικού Καπνικού Συνεταιρισμού Βοΐου, Καστοριάς και Γρεβενών”, καθώς έχει παρέλθει ένα ολόκληρο έτος και ακόμα δεν έχουν ενισχυθεί οικονομικά για τη ζημία που υπέστησαν στη σοδειά του 2023.

    Όπως ο εν λόγω Συνεταιρισμός τεκμηριώνει με σημερινή Επιστολή του, η οποία επισυνάπτεται στην παρούσα Ερώτηση, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες έπληξαν βαρύτατα τις καλλιέργειες καπνού. Οι αριθμοί που παρουσιάζουν είναι αποκαλυπτικοί για την απόκλιση “μετά το πέρας των παραλαβών εσοδειάς 2023, ήτοι 30/3/2024”, εν συγκρίσει με την προηγούμενη χρονιά:

    – Σοδειά 2022, 120 παραγωγοί, 308.419,32 κιλά, 1.489.545,81 ευρώ εμπορική αξία.


    – Σοδειά 2023, 86 παραγωγοί, 162.546,33 κιλά, 807.398,33 ευρώ εμπορική αξία.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Συνεταιρισμός περιγράφει πλημμελές ενδιαφέρον στις επικοινωνίες τους με τον ΕΛΓΑ Κοζάνης από τον Ιούλιο 2023, όταν ενημέρωσαν για το ύψος της ζημίας και επιχείρησαν να διεκδικήσουν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους. Επιπλέον, κάνουν λόγο για αντίστοιχες περιπτώσεις ζημιών σε καπνοκαλλιέργειες, οι οποίες αποζημιώθηκαν. 

    Δεδομένου ότι οι καλλιέργειες καπνού των παραγωγών του “Αγροτικού Καπνικού Συνεταιρισμού Βοΐου, Καστοριάς και Γρεβενών” υπέστησαν έντονο πλήγμα, εξαιτίας των κλιματικών συνθηκών που επικράτησαν, και έκτοτε έχει παρέλθει ένα ολόκληρο έτος χωρίς να έχουν ενισχυθεί οικονομικά.

    Δεδομένου ότι ο καπνός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις εν λόγω περιοχές, αποτελώντας ένα από τα τελευταία στηρίγματα της τοπικής οικονομικής και κοινωνικής ζωής που διαρκώς συρρικνώνεται και φθίνει.


    Δεδομένου ότι η ζημία αφορά καλλιέργειες στην πολύπαθη Δυτική Μακεδονία, όπου η εφαρμογή της ρήτρας δίκαιης μετάβασης επιβάλλει στην Πολιτεία να λαμβάνει εξειδικευμένα θετικά μέτρα υπέρ των κατοίκων της, δεδομένων όσων βιώνει ο τόπος μας συνεπεία των κυβερνητικών επιλογών για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση.

    Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

    1. Είναι σε γνώση σας το πλήγμα στη σοδειά καπνού 2023 των καλλιεργητών του “Αγροτικού Καπνικού Συνεταιρισμού Βοΐου, Καστοριάς και Γρεβενών”;
    2. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί εδώ και ένα χρόνο για την εξεύρεση λύσης στήριξης των συμπολιτών μας;
    3. Ποιες άμεσες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε για την ταχεία και πλήρη αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των καπνοκαλλιεργητών;

    Ποιες διαθέσιμες χρηματοδοτικές οδούς και θεσμικά εργαλεία θα αξιοποιήσετε και σε ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα έχουν λάβει οι πληγέντες καλλιεργητές καπνού τα χρήματα που δικαιούνται;

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ