Να μην καταργηθεί το ειδικό καθεστώς «Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης» που μέχρι σήμερα περιλαμβάνεται στον «Αναπτυξιακό Νόμο», διεκδίκησε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο Πάρις Κουκουλόπουλος.
«Πριν μία εβδομάδα εκδώσαμε σχετική Ανακοίνωση μαζί με τον Βουλευτή Αρκαδίας, όπου εκφράσαμε κατηγορηματικά την κάθετη διαφωνία μας στην κατάργηση. Δεν θα τα επαναλάβω, σας τα είπαμε αναλυτικά. Εκπλήσσομαι, όμως, γιατί εσείς
– όχι μόνο καταργείτε το ειδικό καθεστώς για τις περιοχές μετάβασης,
– όχι μόνο μας πετάτε στον ίδιο “κουβά” με αναρίθμητες άλλες περιοχές πανελλαδικά που έχουν παντελώς διαφορετικά προβλήματα,
– όχι μόνο δεν απολογείστε γιατί όσα δεν κάνατε από το 2022 μέχρι σήμερα για το συγκεκριμένο ειδικό καθεστώς,
– αλλά παράλληλα, για να καλύψετε την αδράνειά σας, επιχειρείτε επικοινωνιακά να προκαλέσετε μια σύγχυση του καθεστώτος του Αναπτυξιακού Νόμου του δικού σας Υπουργείου, με το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης άλλου Υπουργείου, του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών.
Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε”, κατά τη λαϊκή ρήση.
– Εμείς ρωτάμε γιατί αυτά τα χρόνια δεν δόθηκαν στις περιοχές υπό απολιγνιτοποίηση τα εκατομμύρια του ειδικού καθεστώτος του δικού σας Υπουργείου. Εσείς “απαντάτε” με το τι γίνεται σε Πρόγραμμα άλλου Υπουργού σε άλλο Υπουργείο.
– Εμείς ρωτάμε τι σχέση έχουν οι εξειδικευμένες ανάγκες των περιοχών υπό απολιγνιτοποίηση με τις άσχετες ανάγκες των φυσικών καταστροφών. Εσείς επικαλείστε «συμβολικούς λόγους».
– Εμείς απευθύνουμε έκκληση για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα της Δυτικής Μακεδονίας που αργοσβήνει. Εσείς δίπλα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσθέτετε και τις «μεγάλες», κατά την πάγια “αγάπη” της Ν.Δ. στα ισχυρά συμφέροντα…
Έχετε ακόμα χρόνο μέχρι την ψηφοφορία, διορθώστε το Νομοσχέδιο, μην καταργήσετε το ειδικό καθεστώς δίκαιης μετάβασης για τον τόπο μας», τόνισε ο Βουλευτής Κοζάνης προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Θεοδωρικάκο.
Περαιτέρω, ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής εστίασε στην έλλειψη ρευστότητας που ταλανίζει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ενώ έδωσε διακριτή έμφαση στο ενεργειακό κόστος, για το οποίο ανέδειξε τα εξής:
«Στις 26 Φεβρουαρίου 2025 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε Ανακοίνωση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική & Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, με «Σχέδιο δράσης για οικονομικά προσιτή ενέργεια». Την καταθέτω στα Πρακτικά. Μπορείτε να δείτε ότι στον Πυλώνα III «Προσέλκυση επενδύσεων και διασφάλιση της επίτευξης των στόχων» περιλαμβάνεται η Δράση 6 «Σύναψη τριμερούς σύμβασης για οικονομικά προσιτή ενέργεια στη βιομηχανία της Ευρώπης». Με απλά λόγια, τριμερής συνεργασία όπου ανάμεσα στους παραγωγούς και τους βιομηχανικούς καταναλωτές, παρεμβάλλεται το Κράτος. Η Ολλανδία έχει ήδη υποβάλει το σχέδιό της στο πλαίσιο αυτής της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ιταλία αυτό ακριβώς εφαρμόζει, πετυχαίνοντας ήδη διμερή συμβόλαια με τη μεσολάβηση του Κράτους. Στην Ελλάδα, διπλάσια τιμή για αγρότες και ΔΕΥΑ που καλούνται να χειροκροτήσουν όλοι μαζί τον Πρωθυπουργό. Ακόμα και στην Αγγλία (που δεν ανήκει πλέον στην Ε.Ε.), έχει γίνει αντίστοιχος παρεμβατικός οργανισμός στην ενέργεια.
Με αυτόν τον τρόπο κινείται η Ε.Ε., με αυτόν τον τρόπο λειτουργεί κάθε σύγχρονο Κράτος για να επιτύχει λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες. Δεν αποπροσανατολίζει το δημόσιο διάλογο σε ανύπαρκτα ζητήματα, όπως αυτά που θέτει ο κ. Μητσοτάκης ενόψει συνταγματικής αναθεώρησης, διαπράττοντας ύβρη μπροστά σε όσα βιώνει η κοινωνία και προσβάλλοντας τους χαμηλότερα αμειβόμενους Δημοσίους Υπαλλήλους σε όλη την Ευρώπη».