Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
More

  Π. Κουκουλόπουλος: «Το νέο ΕΣΕΚ δίνει το τελειωτικό χτύπημα στην Κοζάνη, γι’ αυτό πρέπει να αλλάξει»

  Στη Βουλή φέρνει τις δυσμενείς επιπτώσεις που προκαλεί στην Κοζάνη και γενικότερα στη Δυτική Μακεδονία το Αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), ο Βουλευτή Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, καταθέτοντας Επίκαιρη Ερώτηση, με την οποία καλεί τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Θ. Σκυλακάκη, να έρθει στο Κοινοβούλιο και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

  Αναλυτικότερα, ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

  «Το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που υπέβαλε πρόσφατα η Κυβέρνηση στην Κομισιόν εγείρει μείζονα ζητήματα σχετικά με το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα των ενεργειακών της περιοχών.

  Σύμφωνα με το νέο ΕΣΕΚ προβλέπεται πρόωρο “λουκέτο” στις τέσσερις λιγνιτικές μονάδες του Αγίου Δημητρίου (I-IV) τέλη 2023, δηλαδή σε λίγες εβδομάδες, οι δυο εκ των οποίων τροφοδοτούν την Τηλεθέρμανση Κοζάνης. Η λειτουργία των εν λόγω τεσσάρων μονάδων είχε εξασφαλιστεί μέχρι τα τέλη 2025 με Υπουργικές Αποφάσεις του 2021 και 2022.

  Παράλληλα, με το νέο ΕΣΕΚ επαναλαμβάνονται οι γνωστές ημερομηνίες λήξης της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής, αφενός για τις μονάδες Άγιος Δημητριος V, Μελίτη (τέλη 2025) και αφετέρου Πτολεμαιδα V (τέλη 2028). Για την τελευταία ωστόσο, σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, το χρονοδιάγραμμα δεν είναι οριστικό γιατί «(…) αξιολογείται η επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης αρκετά προ του 2028 (…)».

  Με δυο λόγια, η Κυβέρνηση εγκαταλείπει το σχέδιο για διπλασιασμό της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής που είχε ανακοινώσει μεσούσης της ενεργειακής κρίσης, όταν οι τιμές του ΦΑ ήταν για μεγάλο διάστημα απαγορευτικές. Η αιτιολόγηση αυτής της στροφής κατά τους συντάκτες του νέου ΕΣΕΚ βρίσκεται στην ανάγκη επιτάχυνσης της απανθρακοποίησης μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες, ισχυρισμός που προκαλεί θυμηδία ως ακραία αντιεπιστημονικός.

  Δεδομένου ότι οι περίεργες και αντιφατικές επιλογές της Κυβέρνησης δημιούργησαν μεγάλη αναστάτωση στην περιοχή γιατί έχουν πολύ αρνητικές συνέπειες στη ζωή όλων των κατοίκων της.

  Δεδομένου ότι η συρρίκνωση της τοπικής οικονομίας και η πληθυσμιακή αποδυνάμωση της περιοχής σε συνδυασμό με την πλήρη απραξία της Κυβέρνησης, πενήντα ολόκληρους μήνες μετά την εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης από τον Πρωθυπουργό, δίνουν στο νέο ΕΣΕΚ το χαρακτήρα τελειωτικού χτυπήματος της περιοχής.

  Δεδομένου ότι η Τηλεθέρμανση Κοζάνης βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα με αυτές τις επιλογές και ανάλογα προβλήματα περιμένουν την Πτολεμαΐδα βραχυμεσοπρόθεσμα. Ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα στη Χώρα με φορέα την Τοπική Αυτοδιοίκηση μπαίνει σε μεγάλες περιπέτειες εξαιτίας των επιλογών της Κυβέρνησης και της αβελτηρίας της.

  Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1) Προτίθεστε να τροποποιήσετε το νέο ΕΣΕΚ διατηρώντας σε ισχύ τον αρχικό σχεδιασμό διπλασιασμού της λιγνιτικής παραγωγής;

  2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή συνέχιση λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας;

  Ο Ερωτών Βουλευτής

  Παρασκευάς (Πάρις) Κουκουλόπουλος »

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ