Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
More

    Πάνω από 80 δολάρια η τιμή του μπρεντ – Άνοδος των χρηματιστηρίων

    Την ανηφόρα έχουν πάρει οι τιμές του πετρελαίου, μετά τις αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους  στην Υεμένη. Η τιμή του μπρεντ ξεπέρασε τα 80 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 3,7% και του αμερικανικού αργού αυξήθηκε 3,7% πλησιάζοντας τα 75 δολάρια. Ανοδικά κινείται και η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF), με τα συμβόλαια παράδοσης τον Φεβρουάριο να σημειώνουν αύξηση 2,4% στα 31,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 50 σημείωνε πριν λίγο κέρδη σχεδόν 1%, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης υποχωρούσαν, με αυτές των 10ετών γερμανικών τίτλων να μειώνονται 5 μονάδες βάσης στο 2,18%.

    Απειλή ευρύτερου πολέμου

    Η απειλή ενός ευρύτερου πολέμου στη Μέση Ανατολή και οι νέες εστίες πολιτικής αναταραχής στο Εκουαδόρ και την Πολωνία περιπλέκουν τις προοπτικές για τις αγορές, οι οποίες ήταν γενικά αισιόδοξες για το 2024.

    Οι προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων και θα προχωρήσουν σε μειώσεις το 2024, αν και αυτό μπορεί να συμβεί λίγο αργότερα από ότι προεξοφλούν οι αγορές – παραμένουν και μετά τα χθεσινά στοιχεία για αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ περισσότερο από το αναμενόμενο – στο 3,4% τον Δεκέμβριο από 3,1% τον Νοέμβριο.

    Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε και πάλι ότι όταν ο πληθωρισμός πλησιάσει στον στόχο του 2%, τότε θα αρχίσουν οι μειώσεις των επιτοκίων.

    Οι γεωπολιτικές εντάσεις δεν επηρέασαν σημαντικά την ισοτιμία του δολαρίου, ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων παρέμειναν σταθερές.

    Αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου

    Παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για ελλείψεις υγροποιημένου φυσικού αερίου, η πλειονότητα των ιδιοκτητών πλοίων, που μεταφέρουν καύσιμα, πραγματοποιεί ήδη μακρύτερα ταξίδια για να αποφύγει τους Χούθι στην Υεμένη και την Ερυθρά Θάλασσα.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο αυξάνονται, με την προσδοκία ότι τα δεξαμενόπλοια LNG που πλέουν από το Κατάρ προς την Ευρώπη, τα οποία εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τη διαδρομή αυτή παρά τις επιθέσεις των Χούθι, στην εμπορική ναυτιλία στην περιοχή, θα αρχίσουν επίσης να εκτρέπονται. 

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κατάρ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ευρώπης.

    Πάνω από 80 δολάρια η τιμή του μπρεντ – Άνοδος των χρηματιστηρίων

    Είναι χαρακτηριστικό πάντως, ότι η κίνηση των πλοίων μειώθηκε κατά 30% την περίοδο από την 1η ως την 11η Ιανουαρίου φέτος στη διώρυγα του Σουέζ σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περασμένη χρονιάς. Επίσης τα έσοδα έκανα βουτιά κατά 40% από την αρχή της χρονιάς σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

     

     

     

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    Διαφήμιση με κουμπί κλεισίματοςX