Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Παραμένει το ερωτηματικό στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

    ΑΔΜΗΕ

    Σήμερα αναμένονται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις

    Νέα αναβολή θα ζητήσει το Δημόσιο από τη σημερινή γενική συνέλευση της ΔΕΗ – Δεν έχει ακόμη κλειδώσει η μεταφορά δανείων 120 εκατ. ευρώ που ζητούν οι τράπεζες

    Αναβάλλεται για την επόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ για τον ΑΔΜΗΕ, που θα ενέκρινε την απόσχιση της εταιρείας, ούτως ώστε να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση. Αν και η σημερινή γενική συνέλευση της ΔΕΗ θα ξεκινήσει κανονικά, ο εκπρόσωπος του Δημοσίου θα δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να συζητηθεί σε αυτήν τη συνέλευση το επίμαχο θέμα της απόσχισης και έτσι θα μεταφερθεί για τις 23 Ιανουαρίου.

    Συνεχίζει να αποτελεί εκκρεμότητα η μεταφορά δανείων ύψους έως 120 εκατ. ευρώ από την ΔΕΗ στην Εταιρεία Συμμετοχών του ΑΔΜΗΕ. Η μεταφορά των δανείων αποτελεί και μια έμμεση αποζημίωση για τη ΔΕΗ, ενώ παραμένει άγνωστη η στάση των Κινέζων της State Grid, οι οποίοι έχουν μπει στον ΑΔΜΗΕ με 24% καταβάλλοντας 320 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η γενική συνέλευση της ΔΕΗ θα ενέκρινε τη συγκρότηση της εταιρείας συμμετοχών στην οποία θα εισφερθεί το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ και θα ενέκρινε τις σχετικές διαδικασίες μείωσης μετοχικού κεφαλαίου.

    [ad id=”6783″]

    Σήμερα αναμένονται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των εμπλεκόμενων και του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη. Ωστόσο, ακόμα δεν έχουν καθοριστεί οι τεχνικές λεπτομέρειες, ώστε να προχωρήσουν οι τρεις λύσεις που ζήτησαν οι τράπεζες προκειμένου να δώσουν από την πλευρά τους το “πράσινο φως”.

    Όπως φαίνεται, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ενέργειας έκαναν δεκτούς τους όρους που έθεσαν οι τράπεζες, οι οποίοι και περιγράφονται στην τελευταία παράγραφο της επιστολής τους: τη λήψη ενοχικών ή εμπράγματων εξασφαλίσεων αποδοχής των ομολογιούχων προς κάλυψη του κοινοπρακτικού, τον επιμερισμό του πιστωτικού κινδύνου στη νέα εταιρεία συμμετοχών στο βαθμό που μειώνει το ύψος της ακάλυπτης έκθεσης και τέλος την εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ. Δηλαδή, οι τράπεζες έχουν ζητήσει ως πρόσθετες διασφαλίσεις την εκχώρηση συμβάσεων που δημιουργούν μελλοντικές χρηματοροές, τη μεταφορά εγγυήσεων δανείων από τη ΔΕΗ στη νέα εταιρεία συμμετοχών και την εξόφληση οφειλών του Δημοσίου.

    Από την επιστολή των ελληνικών τραπεζών προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν συνάψει κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 2,2 δισ. με τη ΔΕΗ, που αποτελεί το μεγαλύτερο δάνειο που έχει δοθεί σε ελληνική εταιρεία. Επίσης, οι τράπεζες θεωρούν ότι η ΔΕΗ δεν αποζημιώνεται για την απώλεια του 51% του ΑΔΜΗΕ και διατηρούν επιφυλάξεις για νέο δανεισμό προς τη ΔΕΗ.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ