Η κατάσταση στην οποία παραδίδει το δημόσιο σύστημα υγείας η κυβέρνηση της ΝΔ μετά από τέσσερα χρόνια είναι κυριολεκτικά τραγική. Η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση κρίσιμων δομών του Ε.Σ.Υ. είναι ο κανόνας που κυριαρχεί παντού και οι συνέπειες ιδιαίτερα οδυνηρές.
Σήμερα, στα Νοσοκομεία Μαμάτσειο και Μποδοσάκειο της Π.Ε. Κοζάνης:
-Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) είναι χωρίς γιατρούς και οι πιεστικές ανάγκες τους καλύπτονται εκ περιτροπής από γιατρούς των Κέντρων Υγείας και των Αγροτικών Ιατρείων. Υπάρχει μόνο ένας μόνιμος γιατρός στην Πτολεμαΐδα, ενώ στην Κοζάνη ο μοναδικός που υπήρχε, παραιτήθηκε.
– Στα χειρουργεία σημειώνονται σοβαρές καθυστερήσεις λόγω έλλειψης ικανού αριθμού αναισθησιολόγων που γίνεται πιο μεγάλη λόγω της υποστελέχωσης των Μ.Ε.Θ., οι οποίες προκειμένου να ενισχυθούν υποχρεώνονται αμφότερα τα νοσοκομεία να απασχολούν εκεί ένα σημαντικό μέρος από το μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό τους προσωπικό.
– Στο Μαμάτσειο η Ορθοπεδική κλινική λειτουργεί με έναν επικουρικό και δυο με μπλοκάκια και στο Μποδοσάκειο η Παθολογική κλινική χωλαίνει με μόλις έναν μόνιμο γιατρό, έναν αποσπασμένο και έναν με μπλοκάκι.
-Το τεχνητό νεφρό στην Κοζάνη κινδυνεύει να μείνει άμεσα χωρίς γιατρό, όπως λειτουργεί χωρίς γιατρό η πνευμονολογική κλινική στην Πτολεμαΐδα.
Όσοι νομίζουν ότι η πιο πάνω εικόνα αφορά μόνο τη λειτουργία των δυο νοσοκομείων του τόπου μας απλά κάνουν λάθος, καθώς αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει η συντριπτική πλειοψηφία των περιφερειακών νοσοκομείων της χώρας.
Τα προβλήματα φυσικά χρονολογούνται αρκετά χρόνια τώρα και ενώ έχουν διαρθρωτικό χαρακτήρα οι λύσεις που εφαρμόστηκαν από τις δυο τελευταίες κυβερνήσεις ήταν εμβαλωματικές. Η μεγαλύτερη ευθύνη φυσικά βαραίνει τη σημερινή κυβέρνηση γιατί αποδείχθηκε ανεπίδεκτη μαθήσεως μετά την περιπέτεια της πανδημίας. Σε όλη την Ε.Ε. δεσμεύτηκαν σοβαροί πόροι (8-11%) από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση του δημοσίου συστήματος υγείας κάθε χώρας και η κυβέρνηση Μητσοτάκη δέσμευσε μόλις το 4% σε αυτή την κατεύθυνση.
Δεδομένου μάλιστα ότι στη χώρα μας οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία είναι οι υψηλότερες στην Ε.Ε., μετά τη Βουλγαρία, η επιλογή της Ν.Δ. είναι επιεικώς απαράδεκτη και δηλωτική των προθέσεων τους.
Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.
Όλα τα παραπάνω, αποδεικνύουν περίτρανα, πόσο ζωτικής σημασίας είναι οι προτάσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την ενίσχυση και αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τις οποίες διατυπώνει σε όλους τόνους τους τελευταίους μήνες, και είναι:
- Η άμεση ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για να αναγεννήσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να υπάρχουν υπηρεσίες για όλους τους πολίτες και κυρίως τους πιο ευάλωτους.
- Η διεύρυνση και η αποτελεσματική στήριξη της προληπτικής ιατρικής.
- Η αναβάθμιση του πλαισίου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
- Η λειτουργία Κέντρων πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε όλη την Ελλάδα
- Η μισθοδοσία των υγειονομικών με βάση τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- Η ύπαρξη μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και η ένταξη όλων στα βαρέα και ανθυγιεινά.
- Η αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας με την παροχή αρμοδιοτήτων και των απαραίτητων πόρων στην αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ τόσο με την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά όσο και με το Νίκο Ανδρουλάκη ποτέ δεν εισακούστηκαν από την κυβέρνηση γιατί έχει μία ριζικά διαφορετική αντίληψη για την υγεία.Αξιολογούνται όμως από τους πολίτες που ξέρουν καλά ότι το ΠΑΣΟΚ όταν μιλάει για αναγέννηση του Ε.Σ.Υ. δε χρειάζεται διαπιστευτήρια γιατί είναι ταυτισμένο με αυτή την υπόθεση.