Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
More

    Πάροχοι ζητούν πίσω τις επιδοτήσεις ρεύματος!

    Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος ζητούν πίσω την επιδοτήσεις που τους έχουν δοθεί.

    Οι πάροχοι ενέργειας ζητούν πίσω τις ενισχύσεις που είχαν δοθεί ως επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα σε 1,25 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας  μετά το «φρένο» που έβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή!

    Τον Απρίλιο 2022 ο τότε υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή όσες είχαν παροχές έως 35 KVA (εστιατόρια, κομμωτήρια, περίπτερα, φούρνοι κ.α.). Οι επιδοτήσεις θα ξεκινούσαν αναδρομικά από τον Ιανουάριο και θα τελείωναν τον Δεκέμβριο 2022 και αφορούσαν 1,25 εκατ. επιχειρήσεις.

    Η κυβέρνηση νομοθέτησε χωρίς την έγκριση της Κομισιόν. Τελικά, στα τέλη του 2022 η Κομισιόν ενέκρινε 10 μήνες επιδοτήσεων, από τον Φεβρουάριο έως τον Νοέμβριο του 2022 και όχι οριζόντια, αλλά με ανώτατα όρια, για όσες επιχειρήσεις δηλαδή είχαν πάρει επιδοτήσεις έως ένα συγκεκριμένο όριο.

    Γιατί οι πάροχοι ζητούν πίσω τις επιδότηση ρεύματος

    Οι επιδοτήσεις θα ξεκινούσαν αναδρομικά από τον Ιανουάριο και θα διαρκούσαν έως τον Δεκέμβριο του 2022. Επειδή η κατάσταση ήταν επείγουσα, διότι η ρήτρα αναπροσαρμογής «εκτόξευε» τους λογαριασμούς, έπρεπε να γίνουν οι ανακοινώσεις άμεσα και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν μπορούσε να περιμένει την έγκριση της Κομισιόν.

    Τι είχε ανακοινωθεί

    Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια, η μοναδιαία επιδότηση διπλασιάστηκε τον Απρίλιο 2022 και διαμορφώθηκε σε 130 ευρώ/MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση.

    Για επαγγελματικούς καταναλωτές (επαγγελματική, βιομηχανική, αγροτική χρήση) με παροχή ισχύος μέχρι 35 kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, επιδοτήθηκε το σύνολο της κατανάλωσης επιπρόσθετα με 100 ευρώ/MWh. Συνεπώς, η συνολική μοναδιαία επιδότηση των κατηγοριών αυτών ανήλθε σε 230 ευρώ/MWh.

    Ο αριθμός των δικαιούχων αυξήθηκε κατά 80.000, σε 1.240.000, δεδομένου ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί πως θα λάβουν την πρόσθετη επιδότηση των 100 ευρώ/MWh μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 25 kVA.

    Το μέτρο επιδότησης του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για επαγγελματικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 kVA και για όλα τα αρτοποιεία ίσχυε αναδρομικά για την κατανάλωση των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2022.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ