Από το πρωί ολόκληρη η χώρα γιορτάζει το Πάσχα με χορούς, γλέντια, τσούγκρισμα αυγών και φυσικά το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία.
Η Αττική και τα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν αδειάσει καθώς οι κάτοικοι έχουν φύγει για την επαρχία προκειμένου να απολαύσουν τον ανοιξιάτικο καιρό και να γιορτάσουν κοντά στην φύση. Οι σούβλες έχουν στηθεί από το πρωί με τις μυρωδιές του οβελία να έχουν πλημμυρίσει το κέντρο της Αθήνας.
Κάτοικοι, τουρίστες και επισκέπτες γίνονται μία μεγάλη παρέα, με παραδοσιακή μουσική, άφθονο κρασί και πασχαλινή διάθεση.
Στη Θεσσαλονίκη από την Καμάρα μέχρι τις γειτονιές της Τούμπας, του σουβλιστό αρνί και το κοκορέτσι έχουν σήμερα την τιμητική τους.
Στα ψητοπωλεία από χθες το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου οι σούβλες μπήκαν στα κάρβουνα προκειμένου να εξυπηρετήσουν από νωρίς το πρωί τις πρώτες παραγγελίες.
Οι σούβλες στήθηκαν από τα ξημερώματα και στην Πάτρα, με τα ψητοπωλεία να έχουν την τιμητική τους καθώς πολλοί προτιμούν τη λύση του «έτοιμου ψημένου αρνιού». Μεζέδες, κρασί και τοπικά έθιμα συμπληρώνουν το γιορτινό τραπέζι, καθώς η πόλη που φημίζεται για το καρναβάλι της αποδεικνύεται ότι ξέρει να γιορτάζει και το Πάσχα με την ίδια θέρμη.
Στην Κρήτη, το Πάσχα έχει τη δική του, ξεχωριστή, υπογραφή. Στην παραλία των Χανίων δεν στήνονται μόνο σούβλες αλλά και τα αντικριστά. Πρόκειται για κρέας που ψήνεται αργά με υπομονή «απέναντι» από τη φωτιά, όπως προστάζει η κρητική παράδοση, προκαλώντας το ενδιαφέρον των τουριστών στο νησί. Η θάλασσα, οι λύρες που παίζουν και οι ρακές που ρέουν αποδεικνύουν ότι οι κρητικοί ξέρουν γιορτάζουν το Πάσχα με άκρως φιλόξενο τρόπο.
Χανιά: Το Ενετικό Λιμάνι γέμισε σούβλες και αντικριστό
Από το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, καταστήματα εστίασης στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, στην Κρήτη, άρχισαν να στήνουν τις σούβλες τους στο κρηπίδωμα, ακολουθώντας την ετήσια παράδοση της ημέρας.
Τα αρώματα από… το κρέας, τα κάρβουνα και τη χαρακτηριστική τσίκνα πλημμύρισαν το λιμάνι, το οποίο συνήθως γεμίζει με την οσμή της θάλασσας, ενώ σήμερα θύμιζε έντονα τη μυρωδιά του Πάσχα στο χωριό, αναφέρει η ιστοσελίδα kriti360.gr
Οι σούβλες περιστρέφονταν, ενώ γύρω τους κυκλοφορούσαν αρκετοί επισκέπτες, κυρίως ξένοι, κάποιοι από τους οποίους φωτογράφιζαν τη σκηνή, άλλοι παρατηρούσαν και κάποιοι σκέφτονταν τι να παραγγείλουν.
Ξεχωρίζει μια φορητή εγκατάσταση για το παραδοσιακό κρητικό αντικριστό, που υψώνεται σαν πύργος και έχει εγκατάσταση εξαερισμού
Ο καιρός είναι ιδανικός και το ψήσιμο των κρεάτων υπόσχεται να προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική γευστική εμπειρία, συνδυάζοντας το Πάσχα με τη θάλασσα.
Γυρίζουν οι σούβλες και στο κέντρο της Αθήνας
Από νωρίς το πρωί, στήθηκαν οι ψησταριές για το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία και στο κέντρο της Αθήνας για όσους έμειναν στην πόλη για το Πάσχα αλλά και για τους τουρίστες. Τιμώντας το έθιμο, άλλοι επιλέγουν το αρνί, άλλοι το κατσίκι, ενώ δεν λείπουν το κοκορέτσι και το κοντοσούβλι.
Με σύμμαχο τον καιρό, στο Μοναστηράκι έχουν στηθεί σούβλες με αρνιά για τον εορτασμό της ημέρας. Πολλοί είναι οι τουρίστες που απαθανατίζουν το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία. Σύμφωνα με τους καταστηματάρχες στο κέντρο της Αθήνας, η κάθε επιχείρηση ετοιμάζει σχεδόν πενήντα αρνιά.
Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ:
Πάτρα: 90 αρνιά και 50 κοκορέτσια στις σούβλες στα Καμίνια
Οι σούβλες έχουν πάρει φωτιά πριν καλά καλά ξημερώσει στο χωριό Καμίνια, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πάτρα, εκεί όπου το κρεοπωλείο του Κωνσταντίνου Πήττα έχει μετατραπεί σε πραγματικό… «στρατηγείο» για το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία για το Πάσχα.
Στο σημείο ψήνονται περισσότερα από 90 αρνιά και 50 κοκορέτσια, σε ένα εντυπωσιακό πασχαλινό σκηνικό που μαγνητίζει βλέμματα – και ορέξεις.
Η δουλειά δεν έχει σταματημό από το πρωί, με τον κ. Πήττα να δένει ασταμάτητα αρνιά μπροστά στις κάμερες του Open και της εκπομπής «Τώρα Μαζί».
Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση με βαθιές ρίζες, καθώς είναι ήδη η τέταρτη γενιά που συνεχίζει την παράδοση.
«Η δουλειά δεν σταματάει εδώ και ημέρες», λέει χαρακτηριστικά, ενώ αποκαλύπτει ότι το πραγματικό τρέξιμο ξεκίνησε από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.
«Είμαστε όλη νύχτα εδώ, για να τα δέσουμε, να τα ετοιμάσουμε για να μπουν στις σούβλες. Και αυτά και εκείνα που είναι για το σπίτι».
Η διαδικασία μόνο εύκολη δεν είναι. Χρειάζεται τέχνη, εμπειρία και φυσικά πολύς κόπος. «Είναι αρκετά δύσκολη, έχει πολλή κούραση, αλλά έχουμε πελάτες χρόνια και πρέπει να τους εξυπηρετήσουμε όλους», λέει ο κ. Πήττας.
Για να δεθούν 90 αρνιά απαιτείται χρόνος, προσοχή και ακρίβεια – πρόκειται για μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία που όμως πολλοί προτιμούν να αναθέσουν σε κάποιον πιο ειδικό.