Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
More

    Πασχαλινά αυγά και εδέσματα με τιμές «φωτιά»: Το κακάο κάνει τα γλυκά απλησίαστα

    Πασχαλινά αυγά και εδέσματα με τιμές «φωτιά»: Το κακάο κάνει τα γλυκά απλησίαστα

    Ραγδαία αύξηση παρουσιάζει τον τελευταίο χρόνο η διεθνής τιμή πώλησης του κακάο, με αποτέλεσμα οι τιμές των σοκολατοειδών να ανατιμηθούν κατά 30% την περίοδο του Πάσχα.

    Ζαχαροπλάστες και καταναλωτές μιλούν στο Dnews για το υψηλό κόστος, καθώς η τιμή του κακάο «σπάει» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ενόψει και των εορτών, όπου η ζήτηση στη σοκολάτα, στα σοκολατένια αβγά και «κουνέλια» είναι αυξημένη.


    «Πέρσι παίρναμε από τους παραγωγούς το κακό 3 με 3,50 ευρώ και φέτος το πληρώνουμε 6,50 ευρώ, ενώ όσο πλησιάζει το Πάσχα μας έχουν ενημερώσει ότι μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 7 ευρώ», δηλώνει στο Dnews ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου στο κέντρο της Αθήνας και συνεχίζει: «Προφανώς αυτή η διαφορά δεν μπορεί να απορροφηθεί οπότε οι τελικές τιμές θα είναι αυξημένες. Πέρσι δηλαδή ένα σοκολατένιο αβγό που στοίχιζε 10 ευρώ φέτος θα κάνει τουλάχιστον 14 ευρώ».

    Η κατάσταση που επικρατεί στη διεθνής αλλά και στην εγχώρια αγορά του κακάο, πρόκειται, για αυτό το έτος, να οδηγήσει και να κρατήσει, το κόστος της σοκολάτας σε υψηλά επίπεδα. Τα πασχαλινά σοκολατένια εδέσματα, μετά την περυσινή αύξηση, φέτος, θα πωλούνται ακόμα πιο ακριβά, ενώ σε αρκετά ζαχαροπλαστεία σκοπεύουν να μειώσουν τα μεγέθη των προϊόντων τους.


    «Η μοναδική λύση που υπάρχει αυτή την στιγμή είναι να μειώσουμε τα γραμμάρια του προϊόντος. Για παράδειγμα ένα σοκολατένιο κουνέλι 200γρ, να πέσει στα 150γρ αλλά η τιμή να παραμείνει η ίδια. Είναι μία πάρα πολύ δύσκολη συνθήκη για εμάς γιατί το κακάο είναι ένα βασικό συστατικό για τα προϊόντα. Αν προσθέσουμε και τις αυξήσεις στις υπόλοιπες πρώτες ύλες αλλά και στην ενέργεια, ειλικρινά δεν ξέρω πως μία επιχείρηση του κλάδου μας μπορεί να επιβιώσει χωρίς να μπαίνει μέσα», σημειώνει στο Dnews, υπεύθυνος ζαχαροπλαστείου.

    Τα σοκολατένια αυγά το 2022 στοίχιζαν από 3,50 έως 12 ευρώ στα σούπερ μάρκετ, το 2023 4,50 ευρώ και έφταναν τα 15 ευρώ. Στα ζαχαροπλαστεία και τους φούρνους από 15 με 23 ευρώ το 2022, το 2023 από τα 17 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούσαν ακόμα και τα 30 ευρώ. Φέτος οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο, κατά 30%.

    Αυξήσεις και στα ράφια των σούπερ μάρκετ

    Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα σούπερ μάρκετ αφού όπως φαίνεται από το φωτορεπορτάζ του Dnews καθώς το ρόφημα κακάο ξεπερνάει ακόμα και τα 15 ευρώ το κιλό, ενώ το βιολογικό φτάνει τα 24,32 ευρώ το κιλό. Οι καταναλωτές όπως αναφέρουν ψάχνουν λύσεις για φθηνότερα προϊόντα σε μεγάλες αλυσίδες πολυκαταστημάτων.

    cacao483 censored

    «Μαζί με την λαμπάδα και το δώρο για το Πάσχα εννοείται πως παίρνουμε και ένα σοκολατένιο αβγό ή κουνελάκι για να τα παιδιά μας ή τα βαφτιστήρια μας. Στα ζαχαροπλαστεία και στους φούρνους είναι πανάκριβα. Το ίδιο βέβαια και στα σούπερ μάρκετ. Οπότε θα κοιτάξουμε σε άλλα καταστήματα. Ωστόσο η ποιότητα των προϊόντων δεν είναι και η καλύτερη. Θα κάνουμε μία έρευνα αγοράς τις επόμενες ημέρες και θα δούμε», αναφέρει καταναλωτής στο Dnews.

    Αυξήσεις ρεκόρ της τάξεως του 60%

    Υπενθυμίζεται ότι το Μάρτιο οι τιμές του κακάο εκτοξεύθηκαν στα 700 δολάρια (645 ευρώ) ανά τόνο μέσα σε μία μόνο ημέρα και ξεπέρασαν τα 9.000 δολάρια (8.290 ευρώ) για πρώτη φορά.

    cacao423 censored

    Ο κλάδος έχει βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση κύριως για δύο λόγους:

    * Κακές συγκομιδές λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και ασθενειών σε καλλιέργειες στους παραγωγούς της Δυτικής Αφρικής

    * Ελάχιστα σημάδια ανακούφισης της παραγωγής

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ