Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024
More

    «Πάτησαν φρένο» οι γονικές παροχές και οι δωρεές

    «Πάτησαν φρένο» οι γονικές παροχές και οι δωρεές

    Οι γονικές παροχές και οι δωρεές έχουν παρουσιάσει επιβράδυνση τους τελευταίους μήνες, σε αντίθεση με τις αγοραπωλησίες ακινήτων που συνεχίζουν να βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, παρά την αύξηση των τιμών στην αγορά ακινήτων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ και του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, πάνω από 27.000 ακίνητα, συνολικής αξίας 2,52 δισ. ευρώ, έχουν αλλάξει χέρια από την αρχή του έτους, ενώ ο φόρος μεταβίβασης που έχει εισπράξει το Δημόσιο σημείωσε αύξηση 20% το πρώτο εξάμηνο του 2024 σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2023.


    Αντίθετα, οι φορολογικές εισπράξεις από γονικές παροχές και δωρεές εμφανίζονται μειωμένες. Μετά την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 800.000 ευρώ, που ώθησε τις μεταβιβάσεις, τα έσοδα από γονικές παροχές και δωρεές κατέγραψαν μείωση, με τις εισπράξεις να ανέρχονται σε 24,46 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους, έναντι 26,65 εκατ. ευρώ το 2023, σημειώνοντας πτώση 8,22%.

    Τα αναλυτικά στοιχεία δείχνουν ότι οι μεταβιβάσεις ακινήτων συμβάλλουν σημαντικά στα κρατικά έσοδα, με τον φόρο μεταβίβασης να φτάνει τα 314 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2024, αυξημένος κατά 20,21% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Από την αρχή του έτους, 27.760 ακίνητα άλλαξαν χέρια, με τη συνολική τους αξία να υπερβαίνει τα 2,5 δισ. ευρώ.

    Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν στα προγράμματα «Σπίτι μου 2» και «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» θα ενισχύσουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο, αφορά χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για την αγορά πρώτης κατοικίας. Τα δάνεια θα είναι κατά 50% άτοκα, χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ το υπόλοιπο θα καλύπτεται με έντοκο τραπεζικό δάνειο.


    Για τις τρίτεκνες οικογένειες, το άτοκο μέρος του δανείου θα φθάνει το 75%. Το πρόγραμμα διευρύνει τα ηλικιακά κριτήρια έως τα 50 έτη και τα εισοδηματικά όρια, με στόχο άτομα ή ζευγάρια από 25 έως 50 ετών και εισοδήματα που κυμαίνονται από 20.000 ευρώ για άγαμους μέχρι 31.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες, με επιπλέον 4.000 ευρώ για κάθε παιδί.

    Παράλληλα, το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» αυξάνει την επιδότηση στο 60%, φθάνοντας έως και τα 8.000 ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος επισκευής και ανακαίνισης ανέρχεται πλέον σε 13.330 ευρώ. Οι βελτιώσεις του προγράμματος, που αφορά την αξιοποίηση 12.500 κενών κατοικιών, περιλαμβάνουν την αύξηση του ορίου δαπανών στις 15.000 ευρώ και την αναδρομική ισχύ.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ