Ως ανθρώπινα όντα βιώνουμε συναισθήματα, αντιδρούμε και διαμορφώνουμε απόψεις με βάση τις εμπειρίες μας. Υπάρχουν μέρες που κυλούν ήρεμα, αλλά και άλλες που μας φέρνουν αντιμέτωπους με δυσκολίες που δοκιμάζουν την αντοχή και την ψυχραιμία μας.
Σε τέτοιες στιγμές, χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να διατηρήσουμε τον έλεγχο, ειδικά όταν βρισκόμαστε σε σύγκρουση με ανθρώπους που μας προκαλούν.
Η αμυντική συμπεριφορά είναι μια φυσική αντίδραση στην προσπάθειά μας να προστατευτούμε από την κριτική, τις απειλές ή ακόμα και τα προσβλητικά λόγια των άλλων. Τέτοιες καταστάσεις έχουν τη δύναμη να μας επηρεάσουν ψυχικά και συναισθηματικά, δημιουργώντας αβεβαιότητα ακόμα και για τον ίδιο μας τον εαυτό.
Όταν τα πράγματα «ζορίζουν» και οι συνθήκες απαιτούν απόλυτη ψυχραιμία, είναι σημαντικό να αντιδρούμε με σύνεση. Οι ειδικοί τονίζουν πως αν κάνεις μικρές αλλαγές στη στάση σου και υιοθετήσεις συγκεκριμένες πρακτικές, μπορείς να διαχειριστείς καλύτερα τις πιο απαιτητικές στιγμές.
Πέντε τρόποι για να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου, όταν όλοι δοκιμάζουν τα νεύρα σου
- 1) Πάρε μια παύση πριν μιλήσεις
Όταν δεχόμαστε αρνητικά σχόλια ή κριτική, συχνά σπεύδουμε να απαντήσουμε χωρίς να σκεφτούμε. Διακόπτουμε, μιλάμε ταυτόχρονα με τον άλλον και τελικά δεν καταφέρνουμε να εκφράσουμε ξεκάθαρα τη σκέψη μας. Αντί για αυτό, άκου με προσοχή, δώσε χρόνο στον εαυτό σου να σκεφτεί και απάντησε με ψυχραιμία και επιχειρήματα.
- 2) Απόφυγε την παρορμητική αντίδραση
Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά είναι βασικό. Οι παρορμητικές απαντήσεις συχνά στερούνται ουσίας και οδηγούν σε μεγαλύτερη ένταση. Αν νιώθεις ότι θέλεις να αντιδράσεις άμεσα, κάνε ένα βήμα πίσω, δώσε χρόνο στον εαυτό σου να ηρεμήσει και επανέλαβε τη θέση σου με καθαρό μυαλό.
- 3) Αναγνώρισε τη διαφορετικότητα του άλλου
Ο άνθρωπος με τον οποίο διαφωνείς έχει διαφορετικό τρόπο σκέψης, άλλα βιώματα και διαφορετικό χαρακτήρα. Δεν μπορείτε να σκεφτείτε με τον ίδιο τρόπο, οπότε μην περιμένεις να καταλάβει αμέσως τη δική σου οπτική. Εξήγησε με σαφήνεια τη θέση σου και σεβάσου τη δική του. Μην κρίνεις, αλλά μην επιτρέπεις και στην αρνητικότητά του να σε επηρεάσει.
- 4) Μην παίρνεις τα πάντα προσωπικά
Τα λόγια των άλλων συχνά αντικατοπτρίζουν τη δική τους ψυχολογία, όχι τη δική σου αξία. Θυμήσου πως η γνώμη τους δεν σε καθορίζει. Δες τη στάση τους από απόσταση και προσπάθησε να κατανοήσεις τη δική τους πλευρά. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πως η εποικοδομητική κριτική μπορεί να σου προσφέρει κάτι χρήσιμο.
- 5) Κάνε έναν ειλικρινή διάλογο με τον εαυτό σου
Όταν νιώσεις πως πλησιάζεις στο σημείο του ξεσπάσματος, σταμάτα. Ρώτα τον εαυτό σου: γιατί ένιωσα έτσι; Τι με ενόχλησε τόσο; Πώς αλλιώς θα μπορούσα να το χειριστώ; Κατέγραψε τις σκέψεις σου και προσπάθησε να εντοπίσεις τα βαθύτερα αίτια της αντίδρασής σου. Η εσωτερική αναζήτηση είναι βασικό βήμα για την προσωπική εξέλιξη.