Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
More

  Πεσμένη στο μισό η φετινή παραγωγή – Τεράστιος όγκος εισαγωγών – Στα ύψη οι τιμές

  Με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησε η χρονιά για τα ελληνικά λεμόνια, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η φετινή παραγωγή θα είναι, στην καλύτερη των περιπτώσεων, μειωμένη κατά 50%. Την ίδια στιγμή, αυξημένη είναι η εισαγωγή λεμονιών από την Αργεντινή, τη Νότια Αφρική, την Ολλανδία αλλά και την Τουρκία, τα οποία έχουν «πνίξει» την αγορά.

  Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του 9μήνου, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων – Λαχανικών Incofruit-Hellas, οι εισαγωγές που πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2023 ήταν αυξημένες κατά 59%, φτάνοντας τους 2.179 τόνους, όταν οι αντίστοιχες ποσότητες που εισήχθησαν στη χώρα μας τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους ήταν 1.407 τόνοι.

  Σε ό,τι αφορά το σύνολο των εισαγωγών λεμονιών στο 9μηνο του 2023, αυτές έφτασαν τους 21.341 τόνους έναντι 23.748 τόνων το 2022, με τις ποσότητες να είναι μειωμένες κατά 10,14%. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι το 48,3% των εισαγωγών έφτασαν στη χώρα μας από την Αργεντινή, ενώ ακολουθούν η Νότια Αφρική και η Ολλανδία.

  «Τον Αύγουστο, όταν η χώρα μας δεν είχε δική της παραγωγή, έγιναν εισαγωγές από την Αργεντινή, οι οποίες όμως ήταν ιδιαίτερα ακριβές. Όμως και στις εισαγωγές από την Τουρκία του Σεπτεμβρίου, τα λεμόνια ήρθαν ακριβά. Στην πορεία όμως, όταν η συγκομιδή θα είναι στο φουλ, τα τούρκικα θα έρθουν με χαμηλές τιμές, συμπαρασύροντας και την τιμή των ελληνικών», τονίζει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κιάτου Τραγάνας Χρήστος Γεώργας.

  Με την έναρξη της σεζόν, οι τιμές για τον παραγωγό κυμαίνονται στα 0,60 έως 0,70 ευρώ/κιλό, τιμή που πιθανότατα θα διαμορφωθεί το επόμενο δίμηνο, όταν θα συγκομιστούν περισσότερες ποσότητες. Πάντως, στο ράφι των σούπερ μάρκετ, τα λεμόνια Αιγίου πωλούνται στα 1,90 ευρώ/κιλό.

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ