Ο Κυριάκος Πιερρακάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου.
Με έμφαση στις σταθερές βάσεις που έχει πλέον αποκτήσει η ελληνική οικονομία και τις νέες δυνατότητες που ανοίγονται για το μέλλον, τοποθετήθηκε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση του νέου ευρωπαϊκού δημοσιονομικού κανόνα στο εθνικό δίκαιο.
Ο ίδιος έκανε λόγο για «δομημένο και θεμελιωμένο» δημοσιονομικό χώρο ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ για το 2026, τονίζοντας ότι αυτό το ποσό δεν εξαρτάται από συγκυριακούς παράγοντες, αλλά αποτελεί αποτέλεσμα της συστηματικής προσπάθειας και της συνολικής οικονομικής πορείας της χώρας.
Αναφερόμενος στην πορεία της τελευταίας δεκαετίας, υπενθύμισε την εικόνα της Ελλάδας το 2015 και υπογράμμισε ότι σήμερα η θέση της στο ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον έχει αλλάξει ριζικά. «Η χώρα που πριν λίγα χρόνια ήταν συνώνυμη της κρίσης, συμμετέχει σήμερα στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις με πρωτογενές πλεόνασμα 4,8%, όταν χώρες όπως η Αυστρία εισέρχονται σε καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, αναφέρθηκε σε κρίσιμες επιδόσεις της οικονομίας, όπως η σταθερή αποκλιμάκωση του χρέους, η πρόβλεψη για αποπληρωμή των δανείων του πρώτου Μνημονίου έως το 2031 και η επενδυτική αναβάθμιση της χώρας, την οποία επιβεβαιώνουν και οι πρόσφατες κινήσεις της UniCredit και του Euronext.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου. Όπως τόνισε, η οικονομία δεν βασίζεται πια κυρίως στην κατανάλωση, αλλά σε επενδύσεις και εξαγωγές. «Το 2009 οι εξαγωγές ήταν στο 19% του ΑΕΠ. Σήμερα βρίσκονται στο 42%. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 51%, έχουμε δρόμο ακόμα, αλλά βαδίζουμε σταθερά», ανέφερε.
Για τον ίδιο, ο νέος κανόνας δεν είναι απλώς μια τυπική προσαρμογή: πρόκειται για ένα εργαλείο αντικυκλικής πολιτικής που εξασφαλίζει τη δυνατότητα στήριξης σε περιόδους κρίσεων, υπό την προϋπόθεση της συνετής διαχείρισης σε περιόδους ανάπτυξης. Υπενθύμισε μάλιστα ότι χάρη σε συγκεκριμένες πολιτικές, όπως η διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές, η κυβέρνηση κατόρθωσε να διαθέσει 1,1 δισ. ευρώ σε κοινωνικά στοχευμένα μέτρα, μεταξύ των οποίων και η επιστροφή ενός ενοικίου ή η ενίσχυση των συνταξιούχων με 250 ευρώ.
Αναφερόμενος στη ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες, επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει εξαίρεση με βάση το 2024 αντί του 2021, γεγονός που της δίνει περιθώριο για επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό, χωρίς να επηρεάζονται οι στόχοι.
«Όλα αυτά τα τεχνικά, για κάποιους ίσως βαρετά, έχουν ένα βαθύ πολιτικό μήνυμα: να μη φορτώσουμε στην επόμενη γενιά το κόστος των δικών μας αποφάσεων», υπογράμμισε, κάνοντας σαφή αναφορά στη γενιά των τριαντάρηδων, σαραντάρηδων και πενηντάρηδων που «πλήρωσε την κρίση με την παραγωγική της φιλοδοξία».
Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι πλέον μία από τις έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πλεονάσματα και ότι η σταθερότητα που έχει επιτευχθεί αποτελεί θεμέλιο για τα επόμενα αναπτυξιακά βήματα. «Η εποχή απαιτεί να απελευθερώσουμε το σύνολο των δυνατοτήτων της χώρας, χτίζοντας πάνω σε αυτά που κερδήθηκαν με κόπο και επιμονή», είπε, στέλνοντας σαφές μήνυμα συνέχειας και μεταρρυθμιστικής επιμονής.