Κεντρικός άξονας της στρατηγικής του υπουργείου είναι η ενεργοποίηση «κοιμώμενων» περιουσιακών στοιχείων, όπως ακίνητα του Δημοσίου, σχολάζουσες κληρονομιές και αποκρατικοποιήσεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κινηθεί δυναμικά για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι «δεν θα περιμένουμε τους επενδυτές – θα τους προσελκύσουμε».
Κεντρικός άξονας της στρατηγικής του υπουργείου είναι η ενεργοποίηση «κοιμώμενων» περιουσιακών στοιχείων, όπως ακίνητα του Δημοσίου, σχολάζουσες κληρονομιές και αποκρατικοποιήσεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα. Παράλληλα, δρομολογούνται μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, μέσω αύξησης της προσφοράς ακινήτων και παρεμβάσεων για μείωση των τιμών.
Αναφερόμενος στον διεθνή εμπορικό πόλεμο, ο κ. Πιερρακάκης προειδοποίησε για τις επιπτώσεις του προστατευτισμού στην παγκόσμια οικονομία και επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα κινηθεί εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου για να απορροφήσει τις συνέπειες, κατευθύνοντας εξαγωγές σε νέες αγορές, όπως η Ινδία και η Μέση Ανατολή.
Για τη ρήτρα διαφυγής στις αμυντικές δαπάνες, τόνισε πως η Ελλάδα διεκδικεί δημοσιονομικό χώρο για επενδύσεις και κοινωνική στήριξη, διατηρώντας αυστηρά τη δημοσιονομική σταθερότητα. Παράλληλα, προανήγγειλε φορολογικές ελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη και ενίσχυση έργων υποδομής.
Στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, σημείωσε ότι η ψηφιακή διακυβέρνηση ήδη αποδίδει σημαντικά έσοδα, με ενισχυμένους ελέγχους και διασταυρώσεις, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης των τεκμηρίων, εφόσον επιτρέψουν οι συνθήκες.
Κλείνοντας, τόνισε πως η χώρα έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης και πως η κρίση αποτελεί ευκαιρία για εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων. «Δεν υπάρχουν χρήματα, τα δημιουργείς. Δεν τα βρίσκεις, τα γεννάς», δήλωσε χαρακτηριστικά, υποσχόμενος μεταρρυθμίσεις σε κάθε επίπεδο – από γραφειοκρατικά εμπόδια μέχρι μεγάλες θεσμικές αλλαγές.