Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024
More

    Πιο κοντά η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα: Τα τελευταία κρίσιμα «αγκάθια» και οι λέξεις – κλειδιά

    Η χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογό του στην Βρετανία, Κιρ Στάρμερ στην Ντάουνινγκ Στριτ είχε μία επίσημη και μία ανεπίσημη ατζέντα.

    Η επίσημη αφορούσε στις διμερείς σχέσεις με έμφαση στην οικονομία, τη ναυτιλία και τον τουρισμό και στην κοινή πρόκληση του μεταναστευτικού. Η ανεπίσημη συζήτηση αφορούσε στο μείζον για την Ελλάδα θέμα σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με τον πρωθυπουργό να θέτει ξανά το ζήτημα στον κ. Στάρμερ.

    Η συνάντηση επιβεβαίωσε αυτό που ήθελε το Μέγαρο Μαξίμου: ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει διαφορετική στάση στο θέμα από τον προκάτοχό του, τονίζοντας προς τον πρωθυπουργό ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο εφόσον υπάρξει συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο.

    Τα επόμενα βήματα

    Το θέμα, ούτως ή άλλως, αφορά στην ελληνική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο που έχει την πλήρη αρμοδιότητα των Γλυπτών που εκλάπησαν από τον Λόρδο Έλγιν. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινής», οι συζητήσεις μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και του Τζορτζ Όσμπορν, προέδρου του Βρετανικού Μουσείου είναι «σε αρκετά καλό στάδιο», με αρμόδιες πηγές να σημειώνουν στην «Κ» πως η επιστροφή των Γλυπτών στη γενέτειρά τους φαντάζει πιο ορατή από ποτέ. Το ερώτημα είναι υπό ποιο καθεστώς θα γίνει αυτό.

    Το μεγαλύτερο «αγκάθι» αφορά στο θέμα της «αποξένωσης» που βάζει το Βρετανικό Μουσείο. Τι σημαίνει αυτό; Η βρετανική πλευρά δεν θέλει τα Γλυπτά να σταματήσουν να είναι μέρος της βρετανικής συλλογής, ασχέτως αν εκτίθενται στην Ελλάδα. Από ελληνικής πλευράς, αρμόδιες πηγές επισημαίνουν πως δεν πρόκειται να δεχτούν δύο λέξεις που είναι κόκκινη γραμμή: την «ιδιοκτησία» και το «δάνειο». Δηλ. η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να δεχτεί βρετανική κυριότητα στα Γλυπτά, ούτε να έρθουν υπό μορφή δανείου.

    Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, πρόκειται για φαινομενικά τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες ωστόσο είναι «πολύ ουσιαστικές» για την τελική εξεύρεση λύσης.

    Το θέμα πάντως της λεγόμενης «παρακαταθήκης» που έγραψαν βρετανικά ΜΜΕ, η Ελλάδα δεν το συζητά καθώς συνεπάγεται ότι οι Βρετανοί θα διατηρούν την κυριότητα και η Ελλάδα το δικαίωμα χρήσης. Σε κάθε περίπτωση οι συζητήσεις «είναι αρκετά προχωρημένες» όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, με την κυρία Μενδώνη να δηλώνει χθες πως υπάρχει πίστη ότι τα Γλυπτά «θα επανέλθουν στο αττικό φως». Όσον αφορά πληροφορίες που λένε ότι γίνονται συζητήσεις για τον τρόπο μεταφοράς των σπάνιων ελληνικών θησαυρών, κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν πως πρώτα πρέπει να διευθετηθούν τα ζητήματα «αποξένωσης» και «κυριότητας» και μετά τα υπόλοιπα είναι πιο διαδικαστικά.

    Το Βρετανικό Μουσείο

    Σε ερώτηση της «Καθημερινής» για το πόσο κοντά σε συμφωνία βρίσκονται οι δύο πλευρές και αν αυτή περιλαμβάνει το σύνολο των Γλυπτών του Παρθενώνα, εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου απάντησε:

    «Οι συζητήσεις με την Ελλάδα για μια Συνεργασία για τον Παρθενώνα είναι συνεχείς και εποικοδομητικές. Πιστεύουμε ότι αυτή η μακροχρόνια συνεργασία θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ αφενός του διαμοιρασμού των εξαιρετικών μας αντικειμένων με κοινά σε όλον τον κόσμο και αφετέρου της διατήρησης της ακεραιότητας της απίστευτης συλλογής του Μουσείου»

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ