Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
More

    Πίστη Κρυσταλλίδου: Η Πολιτιστική Συνταγογράφηση: Μια ακόμα καινοτομία

    Κάτι που δεν είναι ίσως ευρέως γνωστό, είναι πως εδώ και μερικούς μήνες – και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο του 2023, το Υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί σε πιλοτική βάση το έργο της «Πολιτιστικής Συνταγογράφησης».

    Τι είναι η Πολιτιστική Συνταγογράφηση; Πρόκειται καταρχάς για μια Συμπληρωματική Αγωγή στην Ψυχική Υγεία. Είναι το αποτέλεσμα της εκπόνησης ερευνητικού προγράμματος από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακρίβειας «Κώστας Στεφανής» μαζί με πιλοτικές δράσεις συνεργασίας των Εποπτευόμενων Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού με Φορείς Ψυχικής Υγείας. Η χρηματοδότησή του περιλαμβάνει περί τα 8.200.000 ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Η ουσία του ερευνητικού προγράμματος της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης έχει να κάνει με τη μελέτη για τις θετικές επιπτώσεις που έχει η επαφή ασθενών με τις τέχνες και τον Πολιτισμό, ο τρόπος με τον οποίο οι ασθενείς θα μετέχουν ως ωφελούμενοι καθώς και οι πολιτιστικοί φορείς ως πάροχοι βοήθειας καθώς και η συνεχής βελτίωση του προγράμματος, μέσω της συνεχούς παρακολούθησης και αξιολόγησής του.

    Στην πρώτη φάση της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος, το Υπουργείο Πολιτισμού απευθύνει πρόσκληση στους φορείς που βρίσκονται υπό την εποπτεία του και την τακτική επιχορήγησή του να διοργανώσουν Πιλοτικές Δράσεις Θεραπείας μέσω της Τέχνης, σε συνεργασία με Φορείς Ψυχικής Υγείας.

    Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως οι δράσεις αυτές θα απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και θα κινούνται σε 5 άξονες:

    1. Προγράμματα Δραματοθεραπείας.
    2. Προγράμματα Εικαστικής Ψυχοθεραπείας.
    3. Προγράμματα Χοροθεραπείας.
    4. Προγράμματα Κινηματογραφοθεραπείας.
    5. Προγράμματα Μουσικοθεραπείας.

    Μέσω των πιλοτικών δράσεων της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης μόνο οφέλη μπορούμε να συναντήσουμε.

    Αφενός μεν την επέκταση των δράσεων των Πολιτιστικών Φορέων, οι οποίοι θα εντάξουν στις δράσεις τους προγράμματα που αφορούν τον ευαίσθητο και πάντα καίριο τομέα της Ψυχικής Υγείας, διευρύνοντας το κοινωνικό τους αποτύπωμα και προσφορά.

    Αφετέρου τη διεύρυνση της συνεργασίας και της διασύνδεσης δύο πολύ σημαντικών τομέων της κοινωνικής μας ζωής, όπως είναι ο Πολιτισμός και η Υγεία, με νέες παρεχόμενες υπηρεσίες και νέες συνέργειες.

    Και φυσικά το όφελος θα είναι εν γένει κοινωνικό, αφού οι ασθενείς με ψυχικά νοσήματα θα έχουν μια ακόμη επιλογή για βοήθεια στην πράξη, μέσω της άμεσης επαφής τους με τις τέχνες και τον πολιτισμό, που αποδεδειγμένα λειτουργούν θεραπευτικά.

    Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, μέσω της Υπουργού κας Λίνας Μενδώνη και του Υφυπουργού κ. Χρίστου Δήμα, εξήρε την πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης.

    Κατανοούμε λοιπόν πως η Πολιτιστική Συνταγογράφηση αποτελεί μια ακόμη εμπροσθοβαρή και καινοτόμα πρωτοβουλία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με πολλαπλά οφέλη. Τόσο για όσους έχουν την ανάγκη παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, όσο και για τους πολιτιστικούς φορείς.

    Πίστη Κρυσταλλίδου
    Γραμματέας Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού ΝΔ

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ