Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024
More

    Ποιες αλλαγές στο εποχικό επίδομα σχεδιάζει η κυβέρνηση

    Ποιες αλλαγές στο εποχικό επίδομα σχεδιάζει η κυβέρνηση

    Η κυβέρνηση εξετάζει αυστηρότερα μέτρα στην επιδοματική πολιτική της ΔΥΠΑ, καθώς θεωρεί ότι τα υφιστάμενα επιδόματα λειτουργούν ως αντικίνητρα για την αναζήτηση εργασίας.

    Η κυβέρνηση σχεδιάζει αλλαγές στο εποχικό επίδομα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις στρατιές ανασφάλιστων εργαζομένων και να βελτιώσει το ασφαλιστικό σύστημα.


    Το ισχύον καθεστώς, το οποίο επιτρέπει τη λήψη επιδόματος ανεργίας με μόλις 100 ημέρες εργασίας για 80 ημέρες επιδότησης, δημιουργεί συνθήκες που ευνοούν την ανασφάλιστη εργασία και υπονομεύουν το ασφαλιστικό σύστημα.

    Η κυβέρνηση εξετάζει αυστηρότερα μέτρα στην επιδοματική πολιτική της ΔΥΠΑ, καθώς θεωρεί ότι τα υφιστάμενα επιδόματα λειτουργούν ως αντικίνητρα για την αναζήτηση εργασίας. Στα σχέδια περιλαμβάνεται η αναμόρφωση της τακτικής επιδότησης ανεργίας, με ιδιαίτερη έμφαση στο εποχικό επίδομα για τους εργαζομένους στον τουρισμό.

    Για την καταβολή του εποχικού επιδόματος ανεργίας στους εργαζόμενους του τουρισμού ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:


    1. Νέοι επιδοτούμενοι με μία σεζόν εργασίας:

    • 100 ημέρες εργασίας σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά, με κρατήσεις υπέρ του κλάδου ανεργίας, εντός του τελευταίου 14μήνου, χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες των δύο τελευταίων μηνών πριν τη λήξη της εργασιακής σχέσης.
    • 80 ημέρες εξαρτημένης εργασίας κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα έτη πριν από την έναρξη της επιδότησης.

    2. Νέοι επιδοτούμενοι με δύο συνεχόμενες σεζόν εργασίας:

    • 100 ημέρες εργασίας σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά, με κρατήσεις υπέρ του κλάδου ανεργίας, κατά το τελευταίο 12μηνο πριν τη λήξη της σύμβασης εργασίας.
    • 80 ημέρες εξαρτημένης εργασίας κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα έτη πριν από την έναρξη της επιδότησης.

    3. Παλαιοί επιδοτούμενοι με μία σεζόν εργασίας:

    • 100 ημέρες εργασίας σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά, με κρατήσεις υπέρ του κλάδου ανεργίας, εντός του τελευταίου 14μήνου πριν τη λήξη της εργασιακής σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες των δύο τελευταίων μηνών πριν τη λήξη.

    4. Παλαιοί επιδοτούμενοι με δύο συνεχόμενες σεζόν εργασίας:

    • 100 ημέρες εργασίας σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά, με κρατήσεις υπέρ του κλάδου ανεργίας, κατά το τελευταίο 12μηνο πριν τη λήξη της σύμβασης εργασίας. Η διάρκεια της επιδότησης είναι 80 ημέρες, χωρίς περιορισμούς ως προς τα ημερήσια επιδόματα που έλαβαν κατά την προηγούμενη τετραετία.

    Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι χάσουν την ιδιότητα του ανέργου κατά τη διάρκεια της επιδότησης, η επιδότηση διακόπτεται προσωρινά, αλλά μπορεί να συνεχιστεί υπό προϋποθέσεις.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ