Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024
More

    Ποιες βελτιώσεις στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ζητά το ΟΕΕ

    Ποιες βελτιώσεις στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ζητά το ΟΕΕ

    Ο κ. Κόλλιας υπογράμμισε ότι το νέο πλαίσιο πρέπει να στοχεύει σε συγκεκριμένους τομείς.

    Τους τρεις βασικούς στόχους που πρέπει να επιδιώκει το αναπτυξιακό πλαίσιο της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), Κωνσταντίνος Κόλλιας, κατά την τοποθέτησή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου «Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συμπληρωματικές διατάξεις».


    Ο κ. Κόλλιας υπογράμμισε ότι το νέο πλαίσιο πρέπει να στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την κινητοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων της ελληνικής οικονομίας, και τη δημιουργία νέων, καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, παράλληλα με την εξάλειψη της γραφειοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ σημείωσε ότι το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση, καθώς η νέα δομή του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) σε εθνικό και συγχρηματοδοτούμενο σκέλος θα διευκολύνει τις επενδύσεις, θα απλοποιήσει τις διαδικασίες και θα επεκτείνει το φάσμα των έργων που μπορούν να ενταχθούν σε αυτό. Με τις προβλεπόμενες διατάξεις, αντιμετωπίζονται χρόνια προβλήματα, όπως η αδυναμία διαχείρισης και παρακολούθησης των αναπτυξιακών πόρων και η υπερβολική διοικητική επιβάρυνση των φορέων που συμμετέχουν στη διαδικασία ένταξης έργων.

    Ο κ. Κόλλιας πρότεινε συγκεκριμένες βελτιώσεις, όπως στην περίπτωση 16 του άρθρου 3, όπου το ΟΕΕ προτείνει η έγκριση της πίστωσης για κάθε έργο να γίνεται στην αρχή του έτους και όχι στο τέλος του προηγούμενου, προκειμένου να διευκολυνθεί ο προγραμματισμός.


    Επισήμανε επίσης τη σημασία των διατάξεων του άρθρου 15 για τη χρηματοδότηση έργων του ΠΔΕ και τη δημιουργία διακριτού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως πλημμύρες, σεισμοί και πυρκαγιές, καθώς και την ενίσχυση των βασικών υποδομών της χώρας.

    Στο πλαίσιο του άρθρου 38, που αφορά τη διαλειτουργικότητα του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ΠΔΕ με άλλα συστήματα διαχείρισης χρηματοδοτούμενων έργων, το ΟΕΕ τόνισε την ανάγκη για ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών, ώστε να εξασφαλιστεί η ενοποιημένη διαχείριση υπηρεσιών και η διάθεση Web Services από τη Δημόσια Διοίκηση και τις επιχειρήσεις. Συνολικά, το ΟΕΕ ζητά την άμεση έκδοση των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων, τη συνεργασία των εμπλεκομένων υπουργείων και την κατάλληλη εκπαίδευση των στελεχών, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του νέου ΠΔΕ.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ