Στα αχαρτογράφητα νερά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αναζητά η ελληνική κοινωνία «σωσίβιο» για να αποκαταστήσει την κλονισμένη εμπιστοσύνη της προς την Ελληνική Δικαιοσύνη η οποία δοκιμάζει τις αντοχές της, απέναντι σε ένα θεσμό που έκανε τη δυναμική του εμφάνιση τα τελευταία μόλις χρόνια.
Από τα πρώτα κιόλας βήματα της στη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έδειξε πως…δεν μασάει τα λόγια της, διατάσσοντας ακόμη κι «ενοχλητικές» έρευνες για αξιόποινες πράξεις που στρέφονται σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτόνομοι από την Ελληνική Δικαιοσύνη οι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς
Παρά τους «δεσμούς αίματος», με την Ελληνική Δικαιοσύνη, ο εντεταλμένοι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς στη χώρα μας, διατηρούν την αυτονομία τους, χωρίς να δίνουν λόγο στην ηγεσία του Αρείου Πάγου για τις ενέργειές τους οι οποίες καλύπτονται από πλήρη μυστικότητα, ακόμη κι αν τα αποτελέσματά τους, μπορεί να θορυβήσουν κάποιους πολιτικούς ή κρατικούς αξιωματούχους.
Τα αντανακλαστικά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στα Τέμπη
Η παρουσία των Ελλήνων εντεταλμένων Ευρωπαίων εισαγγελέων άρχισε να γίνεται… ιδιαίτερα αντιληπτή στην υπόθεση των Τεμπών, το Νοέμβριο του 2023, δύο χρόνια δηλ. μετά την συγκρότηση του γραφείου τους στη Λουκάρεως. Από τις πρώτες μάλιστα διώξεις που άσκησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τη διαβόητη σύμβαση «717» του ΟΣΕ, με 23 κατηγορουμένους και άλλους 16, τον περασμένο Μάιο, διαφάνηκε με σαφήνεια πως ο νεοσύστατος ευρωπαϊκός θεσμός, αν και αθόρυβα αρχικά, λειτουργούσε αποτελεσματικά, σύμφωνα με τον κανονισμό που διέπει την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Η απήχηση της έρευνας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Η έρευνα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ήταν ωστόσο, αυτή που έστρεψε όλα τα βλέμματα στο έργο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Οι επίμαχες δε απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των προσώπων τα οποία φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση των παράνομων ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, με τους διαλόγους «φωτιά», προκάλεσαν ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και κατέστησαν την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στα μάτια της κοινωνίας ιδιαίτερα δημοφιλή.
Το «στρατηγείο» των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων εκεί όπου κάποτε στεγαζόταν η Εισαγγελία Διαφθοράς, πέρασε ξαφνικά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση αλλά και αμηχανία στην ηγεσία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, βλέποντας τις ραγδαίες εξελίξεις που δρομολογούσε η έρευνα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Τείνοντας να υποκαταστήσουν στην πράξη την Οικονομική υπερ-Εισαγγελία, οι Έλληνες Ευρωπαίοι Εντεταλμένοι Εισαγγελείς επιδεικνύουν αυξημένα αντανακλαστικά στις υποθέσεις οικονομικού ενδιαφέροντος με δεδομένο άλλωστε πως ολοένα και περισσότερα προγράμματα είναι συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ. Κυρίως όμως κερδίζουν την απήχηση στην κοινωνία που έχουν οι άμεσες παρεμβάσεις τους και τα αποτελέσματα τα οποία φέρνουν οι έρευνες τους.
Στο Λουξεμβούργο η τελική απόφαση για τον ορισμό των Ευρωπαίων Εισαγγελέων
Οι Έλληνες Ευρωπαίοι Εντεταλμένοι Εισαγγελείς προέρχονται από όλες τις βαθμίδες της Δικαιοσύνης και έχουν επιλεγεί από το 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης του Αρείου Πάγου, μετά από σχετική εισήγηση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Πρόκειται δηλ για εισαγγελείς Πρωτοδικών και Εφετών αλλά και αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, με αρμοδιότητα να διερευνούν τα εγκλήματα κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, να κινούν την ποινική δίωξη και να είναι στην έδρα των δικαστηρίων όταν οι σχετικές υποθέσεις φτάνουν στο ακροατήριο. Η τελική πάντως απόφαση για το διορισμό τους λαμβάνεται στο Λουξεμβούργο από το «κολλέγιο» (συμβούλιο) των Ευρωπαίων Εισαγγελέων από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Το «who is who» των Ευρωπαίων Εισαγγελέων
Το ειδικό κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στη χώρα μας αποτελείται από 10 εισαγγελικούς λειτουργούς που θεωρούνται ισόβαθμοι μεταξύ τους ως προς τη δικαιοδοσία τους.
Πρόκειται για τους:
Εισαγγελείς Πρωτοδικών Χαρίκλεια Θάνου, Διονύση Μουζάκη, Πόπη Παπανδρέου, Θωμαή Εμμανουηλίδου, Σταυρούλα Δούση και Αντωνία Γεωργίου.
Εισαγγελείς Εφετών: Ευγενία Κυβέλου, Ελένη Σίσκου και Καλλιόπη Νταγιάντα
Ένας αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Στη θέση αυτή ήταν μέχρι πριν λίγες ημέρες ο κ. Λάμπρος Σοφουλάκη ο οποίος αποχώρησε, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας και πιθανολογείται ότι θα αντικατασταθεί από την κ. Ελένη Καρκαμπούνα.
Ως Ευρωπαίος εισαγγελέας, επικεφαλής του ειδικού κλιμακίου, έχει οριστεί από το 2023, ο αντεισαγγελέας Εφετών Νίκος Πασχάλης.
Οι Έλληνες Ευρωπαίοι Εντεταλμένοι Εισαγγελείς ενεργούν για λογαριασμό και εξ’ ονόματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και έχουν τις ίδιες, κατά περίπτωση, εξουσίες με τους εθνικούς Εισαγγελείς, όταν ασκούν τις αρμοδιότητές τους. Ρητά απαγορεύεται από τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να παρέχουν οποιαδήποτε πληροφορία για την εξέλιξη των ερευνών τους στην Ελληνική Δικαιοσύνη ενώ υπόκεινται σε πειθαρχικό έλεγχο μόνο από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Η θητεία τους είναι 5ετής αλλά μπορεί να ανανεωθεί.
Γυναικεία υπόθεση …η έρευνα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Τις υπογραφές των εισαγγελέων Εφετών Ευγενίας Κυβέλου και Ελένης Σίσκου φέρει η δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή για την αναζήτηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των δύο πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.
Ποιες υποθέσεις είχαν χειριστεί Κυβέλου – Σίσκου
Τόσο η κ. Κυβέλου όσο και οι κ. Σίσκου είχαν υπηρετήσει στο παρελθόν στο προανακριτικό τμήμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών αλλά και στο Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος όπου χειρίστηκαν μεγάλο αριθμό υποθέσεων οικονομικού ενδιαφέροντος. Η κ. Κυβέλου η οποία κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, ήταν μία από τις δύο εισαγγελείς που διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση για το νεοκλασικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και ζήτησε τη σύλληψη του Ακη Τσοχατζόπουλου το 2012 για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Η κ. Σίσκου είχε ασχοληθεί με την προέλευση των χρημάτων για τα ακίνητα του πρώην υπουργού και της οικογένειάς του.
Και οι δύο εισαγγελείς υπέγραψαν το πόρισμα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος του Άκη Τσοχατζόπουλου, μετά τα στοιχεία της έρευνας για τα TOR-M1 και τα υποβρύχια. Μαζί είχαν συντάξει επίσης το πόρισμα για την υπόθεση υπεξαίρεσης της τράπεζας FBB που είχε καταλήξει στην προφυλάκιση του επιχειρηματία Βίκτωρα Ρέστη, ενώ διερεύνησαν και την υπόθεση της συζύγου του Γιάννου Παπαντωνίου στη λίστα Λαγκάρντ
Η κ. Κυβέλου είχε ασκήσει επίσης κακουργηματική ποινική δίωξη για οικονομικές ατασθαλίες, ύψους 5 εκ. ευρώ σε βάρος μελών της ΜΚΟ «Κύκλος της Πάτμου» ενώ είχε αποστείλει στη Βουλή πόρισμα για διαγωνισμό στην ΕΥΠ , με αίτημα την άρση της ασυλίας του πρώην διοικητή και τότε βουλευτή του ΛΑΟΣ Ι. Κοραντή.
Επίσης η κ. Σίσκου είχε ασκήσει ποινική δίωξη για πλημμελή συντήρηση των Ακινήτων που χρησιμοποιήθηκαν στην Ολυμπιάδα της Αθήνας σε βάρος του πρώην προέδρου της εταιρείας «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε». Ακόμη είχε διενεργήσει την έρευνα για υπερκοστολογήσεις σε παραγωγές της ΕΡΤ την περίοδο 2005-2009 και είχε ασκήσει με τον σημερινό προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αρ. Κορρέα διώξεις για στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Επιπλέον, είχε χειριστεί την έρευνα για το Σταύρο Παπασταύρου αναφορικά με τις καταθέσεις του στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ αλλά και την υπόθεση της κακοδιαχείρισης στη ΔΕΗ με ταξίδια και πλουσιοπάροχα γεύματα και δώρα σε συνδικαλιστές η οποία κατέληξε σε βαριές διώξεις.
Το προφίλ της Πόπης Παπανδρέου
Η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου η οποία χειρίζεται τις πλημμεληματικές κατηγορίες στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, κατάγεται από τις Συκιές Άρτας αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα όπου τελείωσε το Αρσάκειο. Είχε χειριστεί προανακρτικά την υπόθεση των υποβρυχίων ενώ είχε συντάξει το πόρισμα με τους 25 κατηγορουμένους για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, προτείνοντας η ίδια την προσωρινή κράτηση του Δημ. Κοντομηνά, κρίνοντάς τον ως ύποπτο φυγής. Ανάμεσα στις υποθέσεις τις οποίες είχε χειριστεί περιλαμβάνονται υποθέσεις εξοπλιστικών (υπόθεση Θ. Λιακουνάκου, υποβρύχια κ.ά.), υπόθεση της Energa και Hellas Power, ΟΠΑΠ – Intralot, φοροδιαφυγή του πρώην υπουργού Γ. Παπαντωνίου, υπόθεση Καρούζου κ.ά.
Η Πόπη Παπανδρέου ήταν η εισαγγελέας που είχε χτυπήσει την πόρτα του νεοκλασικού επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, συνοδεία αστυνομικών, ανακοινώνοντας στον Άκη Τσοχατζόπουλο ότι συλλαμβάνεται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Είναι γνωστή μάλιστα η φράση που της αποδίδεται ότι απάντησε στον αιφνιδιασμένο Άκη Τσοχατζόπουλο, όταν την είδε να μπαίνει με τους αστυνομικούς στο σπίτι του, το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης του 2012. «Έπρεπε να σας έχω πει ότι θα έλθω να σας συλλάβω;» είχε πει η κ. Παπανδρέου στον Άκη Τσοχατζόπουλο
Από το καλοκαίρι του 2013, η κ. Παπανδρέου ανέλαβε σειρά σοβαρότατων υποθέσεων, όπως τις συμβάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος ηλεκτρονικού πολέμου και το κύκλωμα υπαλλήλων και ασφαλισμένων στο ΤΑΥΠΕΚΩ, αλλά και την υπόθεση της Proton Bank.
Για την κ. Παπανδρέου είχε γράψει κάποτε η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» πως «όταν η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου θέλει να στείλει κάποιον στη φυλακή, είναι σε θέση να γράψει σε μια νύχτα 100 σελίδες…».