Ποιοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας μπορούν να επηρεασθούν περισσότερο από την κρίση στην Κορέα
Η πολιτική αναταραχή στην Κορέα δεν επιδρά άμεσα στην ελληνική οικονομία.
Αν εξαιρέσει κανείς τον ναυτιλιακό κλάδο, που έχει έκθεση στη Νότια Κορέα λόγω των ναυπηγήσεων δεκάδων πλοίων στα κορεατικά ναυπηγεία, στους υπόλοιπους τομείς το διμερές εμπόριο είναι πολύ περιορισμένο και αφορά κυρίως πετρελαιοειδή, φάρμακα και τρόφιμα.
Η ετήσια έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδος στη Σεούλ για το 2023 περιγράφει εκτενώς τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Νότιας Κορέας.
Το 2023, οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Νότια Κορέα ανήλθαν σε 918,3 εκατ. δολάρια, μειωμένες κατά 5,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι εξαγωγές προϊόντων εκτός πετρελαιοειδών ανήλθαν στα 214,9 εκατ. δολάρια από 188,2 εκατ. δολάρια το 2022. Είναι δηλαδή εμφανές πως η κυριαρχία των πετρελαιοειδών παραμένει καθοριστική για το διμερές εμπόριο.
Οι ελληνικές εισαγωγές από τη Νότια Κορέα ανήλθαν σε αξία στο 1 δισ. δολάρια το 2023, από 1,2 δισ. δολάρια το 2022. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην πτώση εξαγωγών ημιαγωγών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων λόγω της μειωμένης ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σε βάθος χρόνου, οι ελληνικές εξαγωγές στη Νότια Κορέα παρουσιάζουν διακυμάνσεις, με κορύφωση το 2021, όταν οι εξαγωγές εκτός πετρελαιοειδών έφτασαν τα 228 εκατ. δολάρια, έναντι μόλις 36 εκατ. το 2015. Ωστόσο, παρά τις κατά καιρούς αυξήσεις, η ελληνική διείσδυση στην κορεατική αγορά παραμένει περιορισμένη, κυρίως λόγω ανταγωνισμού από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και της εξάρτησης από λίγες κατηγορίες προϊόντων.
Ιδιαίτερα θετική είναι η εικόνα στον τομέα των τροφίμων. Οι εξαγωγές τροφίμων έφτασαν τα 20,3 εκατ. δολάρια το 2023, σημειώνοντας αύξηση 18% σε σχέση με το 2022. Ξεχωρίζουν προϊόντα όπως τα ακτινίδια, που διπλασίασαν την αξία των εξαγωγών τους από 3 εκατ. δολάρια το 2022 σε 6 εκατ. δολάρια το 2023. Παρότι η πρόοδος είναι εμφανής, οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό σε μια αγορά όπου οι συνολικές εισαγωγές έφτασαν τα 54 δισ. δολάρια!
Σταθερά υψηλές παραμένουν οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων, που διατηρούν τη δεύτερη θέση μετά τα πετρελαιοειδή, με αξία άνω των 130 εκατ. δολαρίων το 2023. Εξίσου εντυπωσιακή ήταν η αύξηση στις εξαγωγές γούνας, οι οποίες έφτασαν τα 2,3 εκατ. δολάρια από 580.000 δολάρια το προηγούμενο έτος.
Αντίθετα, οι εξαγωγές ελληνικού κρασιού παραμένουν αδύναμες. Το 2023, σημειώθηκε μείωση 13%, με τη συνολική αξία να περιορίζεται στα 422.000 δολάρια. Παρόλο που η κορεατική αγορά κρασιού είναι ιδιαίτερα δυναμική, η ελληνική παρουσία στον τομέα αυτό παραμένει περιορισμένη.
Στον τουρισμό, η Ελλάδα υποδέχεται περίπου 55.000 Νοτιοκορεάτες επισκέπτες ετησίως. Παρά τη σταθερότητα αυτής της ροής, η έλλειψη απευθείας πτήσεων αποτελεί εμπόδιο για την περαιτέρω ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή, είναι αυξανόμενο το ενδιαφέρον Ελλήνων ταξιδιωτών για τη Νότια Κορέα, τόσο για πολιτιστικούς λόγους όσο και για επαγγελματικές ευκαιρίες, ιδιαίτερα στον ναυπηγικό κλάδο.