Ποιοι «μεγάλοι» μπαίνουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ – Δημιουργείται υπερκέντρο ελέγχου
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ενισχύει τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, δημιουργώντας ένα νέο υπερκέντρο ελέγχου που στοχεύει σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου και μεγάλες επιχειρήσεις.
Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Φορολογουμένων (ΚΕΜΕΦ) ξεκινά τη λειτουργία του στις 17 Φεβρουαρίου, με αποστολή τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων, ξέπλυμα χρήματος και φορολογικές παραβάσεις. Παράλληλα, οι Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών (ΔΕΟΣ) αναλαμβάνουν έργο, ενισχύοντας τον έλεγχο με αυστηρά μέτρα και συντονισμένες δράσεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου.
Με την ίδρυση του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Φορολογουμένων, οι αρχές επιδιώκουν την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων και την πάταξη της φοροδιαφυγής, αξιοποιώντας σύγχρονες ελεγκτικές μεθόδους. Το νέο υπερκέντρο ελέγχου αποτελεί τη συγχώνευση του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, με σκοπό την πιο αποτελεσματική παρακολούθηση των φορολογικών υποθέσεων υψηλού ενδιαφέροντος.
Η αρμοδιότητά του εκτείνεται σε όλη την επικράτεια, με βασική αποστολή την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, αδικαιολόγητου πλούτου και περιπτώσεων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Στο στόχαστρο μπαίνουν φυσικά πρόσωπα με υψηλές τραπεζικές καταθέσεις και μεγάλη ακίνητη περιουσία, μεγάλες ανώνυμες εταιρείες, κάτοικοι εξωτερικού με εισοδήματα στην Ελλάδα, αλλά και στελέχη υπηρεσιών της ίδιας της ΑΑΔΕ.
Στο νέο αυτό περιβάλλον ενισχυμένων ελέγχων, οι υπάλληλοι του ΚΕΜΕΦ θα υποβάλλονται σε αυστηρούς εσωτερικούς ελέγχους, που περιλαμβάνουν έλεγχο ποινικού μητρώου, οικονομικών συναλλαγών και πειθαρχικών παραπτωμάτων, με σκοπό τη διασφάλιση της διαφάνειας και της ακεραιότητας των ελεγκτικών διαδικασιών.
Η δράση της νέας υπηρεσίας επικεντρώνεται σε εκτεταμένους φορολογικούς ελέγχους για τον εντοπισμό μη δηλωθέντων περιουσιακών στοιχείων, στην επιβολή διασφαλιστικών μέτρων όπως δεσμεύσεις καταθέσεων και ακινήτων, καθώς και στην παρακολούθηση της φορολογικής συμμόρφωσης των υπόχρεων.
Τέλος, οι Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών (ΔΕΟΣ), ένα ειδικό σώμα εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων, αναλαμβάνει υποθέσεις μεγάλου φορολογικού και τελωνειακού ενδιαφέροντος. Με έδρα στα Σεπόλια, όπου μεταφέρεται και η Αίθουσα Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ, οι ΔΕΟΣ θα επιχειρούν συντονισμένα σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, με ενισχυμένο εξοπλισμό και εξειδικευμένες τακτικές ελέγχου.