Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
More

    Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Η κατάσταση στη Γάζα γίνεται όλο και πιο φρικτή», τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

    Ο ΠΟΥ ζητάει να υπάρξει εκεχειρία – Ο γ.γ του ΟΗΕ καταδικάζει «τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων»

    Το σύστημα υγείας στη Γάζα έχει γονατίσει και δεν μπορούμε να αφήσουμε να χαθεί ούτε ασθενοφόρο ή κρεβάτι νοσοκομείου, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ζητώντας την επιβολή εκεχειρίας «τώρα».

    «Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο φρικτή από μέρα σε μέρα … κυριολεκτικά πέρα από το αδιανόητο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρίστιαν Λίντμαϊερ ενώπιον των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

    Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι μόνο 14 από τα 36 νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας λειτουργούσαν ακόμη όσο καλύτερα μπορούσαν.

    «Παιδιά και άνθρωποι που εκλιπαρούν και κλαίνε για (να έχουν) νερό, εδώ βρισκόμαστε, σε ένα στάδιο όπου οι πλέον τρέχουσες προμήθειες, οι πιο βασικές, δεν είναι πλέον προσβάσιμες», υπογράμμισε ο Λίντμαϊερ.

    Η εκτίμηση της διαθεσιμότητας νερού σήμερα στη Γάζα είναι «ένα ή δύο λίτρα πόσιμο νερό ημερησίως, για κάθε χρήση, όχι μόνο για να πίνουν», πρόσθεσε.

    Οι κάτοικοι άρχισαν να κόβουν τις ξύλινες κολώνες με τις γραμμές τηλεφώνου για να έχουν λίγο ξύλο για να ζεσταθούν, ή να μαγειρέψουν ίσως”, δήλωσε ο Λίντμαϊερ.

    «Ο πολιτισμός είναι έτοιμος να καταρρεύσει», προειδοποίησε ο Λίντμαϊερ.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ήταν προγραμματισμένο μια αυτοκινητοπομπή να μεταφέρει σήμερα ιατρικές προμήθειες στο νοσοκομείο Αλ-‘Αχλι ‘Αραμπ στην πόλη της Γάζας και να μεταφέρει δώδεκα ασθενείς προς τον νότο.

    «Μας έκαναν γνωστό σήμερα το πρωί ότι αυτή η αποστολή χρειάστηκε να ανασταλεί λόγω της κατάστασης ασφαλείας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    «Οι άνθρωποι που φροντίζουν ασθενείς στη Λωρίδα της Γάζας δεν έχουν αρκετό νερό και τρόφιμα για να συνεχίσουν να εργάζονται», δήλωσε.

    «Οι ασθενείς αιμορραγούν στο έδαφος, οι υπηρεσίες τραυματολογίας μοιάζουν με πεδία μάχης», δήλωσε ο Λίντμαϊερ.

    «Η ωμότητα αυτή πρέπει να σταματήσει. Χρειαζόμαστε εκεχειρία και τη χρειαζόμαστε τώρα», δήλωσε.

    Μετά τη χωρίς προηγούμενο επίθεση που διέπραξε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, στην οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι σύμφωνα με τα στοιχεία των ισραηλινών αρχών, το Ισραήλ απάντησε με μαζικούς βομβαρδισμούς και μια χερσαία επιχείρηση που έχουν προκαλέσει τον θάνατο 17.177 ανθρώπων στη Γάζα, κυρίως γυναικών και παιδιών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

    Ένα μεγάλο μέρος της Λωρίδας της Γάζας έχει μετατραπεί σε ερείπια. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 80% του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί, και υφίσταται τις ελλείψεις σε νερό, καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα, πέραν του κινδύνου των μεταδοτικών νόσων.

    Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa) ζήτησε σήμερα “άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία” στη Λωρίδα της Γάζας, όπου τα ισραηλινά πλήγματα έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων από 17.400 ανθρώπων σε δύο μήνες.

    «Καλώ όλα τα κράτη μέλη να προβούν σε άμεσες ενέργειες για την εφαρμογή άμεσης ανθρωπιστικής εκεχειρίας», δήλωσε ο Φιλίπ Λαζαρινί, σύμφωνα με ανακοίνωση. «Η έκκληση να σταματήσει η εκατόμβη ζωών Παλαιστινίων στη Γάζα δεν σημαίνει άρνηση των αποτρόπαιων επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ», που διέπραξε η Χαμάς.

    Ο Αντόνιο Γκουτέρες καταδικάζει τη «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστινίων

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα πως δεν υπάρχει αποτελεσματική προστασία για τους αμάχους στη Γάζα και ότι κανένα μέρος στη Γάζα δεν είναι ασφαλές, ώρες προτού το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ψηφίσει επί ενός αιτήματος για την εφαρμογή μιας ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

    Οι βιαιοπραγίες της Χαμάς δεν δικαιολογούν «σε καμία περίπτωση τη συλλογική τιμωρία» των Παλαιστινίων, έκρινε επίσης σήμερα ο Γκουτέρες, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

    «Καταδικάζω απερίφραστα» τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, όμως «οι βιαιοπραγίες που διέπραξε η Χαμάς δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού», τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος για πρώτη φορά επικαλέστηκε την Τετάρτη το άρθρο 99 του Χάρτη του ΟΗΕ, προκειμένου να επιτύχει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου επί ενός θέματος που «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

    «Εάν οι ρίψεις ρουκετών αδιακρίτως της Χαμάς προς το Ισραήλ και η χρήση αμάχων ως ανθρώπινων ασπίδων συνιστούν παραβιάσεις του δικαίου του πολέμου, μια τέτοια συμπεριφορά δεν απαλλάσσει το Ισραήλ από τις δικές του παραβιάσεις», τόνισε, περιγράφοντας για μία ακόμη φορά μια ανθρωπιστική κατάσταση «σε κρίσιμο σημείο» και τον κίνδυνο της «πλήρους κατάρρευσης της δημόσιας τάξης» στη Λωρίδα της Γάζας.

    «Ο κόσμος και η Ιστορία μας κοιτούν. Είναι καιρός να δράσουμε», συμπλήρωσε ενώπιον των μελών του Συμβουλίου, ζητώντας τους να «πιέσουν προς μια άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

    Αναβλήθηκε για αργότερα η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας

    Μετά την επίκληση του άρθρου 99 από τον Αντόνιο Γκουτέρες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προετοίμασαν ένα σχέδιο ψηφίσματος, που επρόκειτο να τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα το πρωί τοπική ώρα.

    Όμως, έπειτα από αίτημα των ΗΑΕ, η ψηφοφορία αναβλήθηκε για κάποιες ώρες και μετατέθηκε για σήμερα το απόγευμα τοπική ώρα, μετά την προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ υπουργών αραβικών χωρών και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

    Για να εγκριθεί ένα ψήφισμα χρειάζεται τουλάχιστον 9 ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τα πέντε μόνιμα μέλη, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία και τη Βρετανία. Οι ΗΠΑ λένε ότι δεν στηρίζουν καμία περαιτέρω ενέργεια από το Συμβούλιο αυτή τη χρονική στιγμή.

    Τόσο η Ουάσινγκτον όσο και το Ισραήλ αντιτίθενται σε μια κατάπαυση του πυρός, διότι πιστεύουν ότι θα ωφελούσε μονάχα τη Χαμάς. Αντιθέτως, η Ουάσινγκτον στηρίζει τις παύσεις των εχθροπραξιών για την προστασία των αμάχων και προκειμένου να επιτραπεί η απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Χαμάς μετά τη φονική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

    «Την ώρα που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν με σθένος μια μόνιμη ειρήνη, κατά την οποία και οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι μπορούν να ζουν ειρηνικά και με ασφάλεια, δεν στηρίζουμε τις εκκλήσεις για μια άμεση κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Ρόμπερτ Γουντ.

    «Αυτό μονάχα θα φύτευε τους σπόρους για τον επόμενο πόλεμο, διότι η Χαμάς δεν έχει καμία επιθυμία να δει μια μόνιμη ειρήνη», τόνισε.

    Η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί πλέον για τις 17.30 τοπική ώρα (00.30 ώρα Ελλάδας), αμέσως μετά τη συνάντηση που αναμένεται να έχει ο Μπλίνκεν στην Ουάσινγκτον με υπουργούς από την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, την Παλαιστινιακή Αρχή και την Τουρκία.

    Χαμάς Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ Λωρίδα της Γάζας Ισραήλ Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ