Reuters και BBC αναλύουν τις συνθήκες που έχουν διαγραφεί μετά από έναν μήνα πολέμου και τι μέλλει γενέσθαι
Η Χαμάς έχει προετοιμαστεί για έναν μακρύ, παρατεταμένο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και πιστεύει ότι μπορεί να σταματήσει την προέλαση του Ισραήλ αρκετά, ώστε να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, αναφέρει το Reuters που επικαλείται πηγές κοντά στην ηγεσία της οργάνωσης, ενώ το BBC αναφέρεται στις συνθήκες που διαμορφώνονται σε συνέχεια του ενός μήνα πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Η Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα, έχει αποθηκεύσει όπλα, πυραύλους, τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες και είναι πεπεισμένη, ότι οι χιλιάδες μαχητές της μπορούν να επιβιώσουν για μήνες σε μια πόλη με τούνελ βαθιά κάτω από τον παλαιστινιακό θύλακα, πολεμώντας τις ισραηλινές δυνάμεις με τακτικές αντάρτικου πόλεων, αναφέρει το Reuters. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Χαμάς πιστεύει, ότι η διεθνής πίεση στο Ισραήλ να τερματίσει την πολιορκία, καθώς αυξάνονται οι απώλειες αμάχων, θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός και εν τέλει σε διαπραγματεύσεις που θα οδηγούσαν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις, όπως η απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστινίων κρατουμένων με αντάλλαγμα τους Ισραηλινούς ομήρους, ανέφεραν οι πηγές.
Η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση έχει καταστήσει σαφές στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, στις έμμεσες διαπραγματεύσεις για τους ομήρους με τη μεσολάβηση του Κατάρ, ότι θέλει την απελευθέρωση κρατουμένων, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων.
Η Χαμάς «πλήρως προετοιμασμένη»
Ο Adeeb Ziadeh, ένας Παλαιστίνιος ειδικός σε διεθνείς υποθέσεις στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ, ο οποίος έχει μελετήσει τη Χαμάς, αναφέρει στο Reuters, ότι η παλαιστινιακή οργάνωση πρέπει να είχε ένα πιο μακροπρόθεσμο σχέδιο, για να εξαπολύσει την επίθεσή της στο Ισραήλ. «Αυτοί που πραγματοποίησαν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου με αυτό το επίπεδο ικανότητας, αυτό το επίπεδο τεχνογνωσίας, ακρίβειας και έντασης, είχαν προετοιμαστεί για μια μακροχρόνια μάχη. Δεν είναι δυνατό για τη Χαμάς να εμπλακεί σε μια τέτοια επίθεση, χωρίς να είναι πλήρως προετοιμασμένη», είπε ο Ζιαντέχ στο Reuters.
Η Ουάσιγκτον εκτιμά, ότι η Χαμάς θα προσπαθήσει να εγκλωβίσει τις ισραηλινές δυνάμεις σε μάχες μέσα στη Γάζα, ώστε να προκαλέσει αρκετά βαριές στρατιωτικές απώλειες και να αποδυναμώσει έτσι τη δημόσια υποστήριξη των Ισραηλινών για μια παρατεταμένη σύγκρουση, αναφέρει το Reuters. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι τόνισαν ωστόσο στους Αμερικανούς ομολόγους τους, ότι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις αντάρτικες τακτικές της Χαμάς, καθώς και να αντέξουν τη διεθνή κριτική για την επίθεσή τους, σύμφωνα με πηγές του Reuters. Το αν η χώρα έχει την ικανότητα να εξαλείψει τη Χαμάς ή απλώς να ελαχιστοποιήσει την ικανότητά της σοβαρά, παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα.
Η Χαμάς έχει περίπου 40.000 μαχητές, σύμφωνα με πηγές της οργάνωσης. Μπορούν να κινηθούν γύρω από τον θύλακα, χρησιμοποιώντας έναν τεράστιο ιστό από οχυρωμένες σήραγγες, μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων και βάθους έως και 80 μέτρων, που κατασκευάστηκαν εδώ και πολλά χρόνια.
Πέντε νέες πραγματικότητες μετά από ένα μήνα συρράξεων
Από την πλευρά του BBC, ο διεθνής ανταποκριτής Τζέρεμι Μπόουεν υπογραμμιζει, ότι ουδείς μπορεί να έχει ακόμα την πλήρη εικόνα, καθώς είναι δύσκολο «να διαλύσεις την ομίχλη του πολέμου, για να καταλάβεις τι συμβαίνει στο πεδίο της μάχης». «Η νέα μορφή της σύγκρουσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων δεν έχει ακόμη “ξεκαθαρίσει”. Τα γεγονότα εξακολουθούν να εξελίσσονται με ταχύτητα. Ο φόβος ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να εξαπλωθεί, είναι υπαρκτός. Οι νέες πραγματικότητες στη Μέση Ανατολή υπάρχουν, αλλά το σχήμα τους και ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσουν εξαρτώνται από τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχισθεί αυτός ο πόλεμος για το υπόλοιπο της χρονιάς, και πιθανώς και μετά» λέει.
Επιγραμματικά, οι πέντε νέες πραγματικότητες είναι ότι:
– Σκοτώνονται ατυχώς, εξαιτίας των ενεργειών της Χαμάς, οι Παλαιστίνιοι άμαχοι.
– Πιο πολλούς αμάχους μέσα σε έναν μήνα έχουν σκοτώσει στη Γάζα οι Ισραηλινοί, από όσους η Ρωσία στον πόλεμο με την Ουκρανία σε πάνω από 1,5 χρόνο.
– Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη του Ισραηλινού Στρατού στον Νετανιάχου, ο οποίος είναι ο μόνος, ο οποίος δεν έχει αναλάβει ευθύνη για όσα έλαβαν χώρα στις 7 Οκτωβρίου.
– Οι ενέργειές του μακροβιότερου πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δείχνουν να μην θέλει να επιτρέψει στους Παλαιστίνιους, να έχουν ένα ανεξάρτητο κράτος.
– Η διεθνής κοινότητα αδυνατεί να επιβάλλει μία λύση, η οποία θα αποτελέσει βάση για την ειρήνη.
Για το τελευταίο, όπως έχουν πει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και άλλοι ηγέτες, η μόνη πιθανή ευκαιρία για την αποφυγή περισσότερων πολέμων, είναι να δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος πλησίον στο Ισραήλ. Κάτι τέτοιο όμως, είναι ανέφικτο με τους σημερινούς ηγέτες εκατέρωθεν. Οι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές θα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να πλήξουν την ιδέα, όπως έκαναν από τη δεκαετία του 1990. Κάποιοι απ’ αυτούς πιστεύουν μάλιστα, ότι «ακολουθούν το θέλημα του Θεού», γεγονός που καθιστά αδύνατο να τους πείσουν να αποδεχθούν έναν συμβιβασμό.
Εφόσον όμως αυτός ο πόλεμος δεν έχει προκαλέσει αρκετό σοκ, για να σπάσει βαθιές προκαταλήψεις και να καταστήσει βιώσιμη την ιδέα των δύο κρατών, τίποτα δεν θα το κάνει. Και δίχως έναν αμοιβαία αποδεκτό τρόπο τερματισμού της σύγκρουσης, πιο πολλές γενιές Παλαιστινίων και Ισραηλινών θα καταδικασθούν σε περισσότερους πολέμους.