Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου, 2025
More

    Πόλεμος στην Ουκρανία: Βρετανία και Σουηδία δηλώνουν «έτοιμες» να στείλουν ειρηνευτικές δυνάμεις – Η Ευρώπη αντιδρά στην ατζέντα Τραμπ

    Η Βρετανία και η Σουηδία βρίσκονται σε κοινή πορεία αναφορικά με τη συμμετοχή τους σε στρατιωτικές δυνάμεις ειρηνευτικής αποστολής στην Ουκρανία, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια της χώρας και να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

    Οι δηλώσεις των ηγετών των δύο χωρών ήρθαν μετά την πρωτοβουλία του Βρετανού πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που δήλωσε έτοιμος να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, στα πλαίσια ειρηνευτικής αποστολής.

    Στόχος του είναι να τονίσει τη σημασία της συμμετοχής των ευρωπαϊκών κρατών στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου, ενώ παράλληλα εκφράζει τη δέσμευση της Βρετανίας να παίξει ηγετικό ρόλο στη διασφάλιση εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε την Κυριακή ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη κρίση για την συλλογική ασφάλεια της ηπείρου και πρέπει να συνεργαστεί στενά με τις ΗΠΑ.

    «Η Βρετανία είναι έτοιμη να παίξει ηγετικό ρόλο στην παροχή εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία», περιλαμβανομένου του να στείλει «τα δικά μας στρατεύματα στο έδαφος αν χρειαστεί», ανέφερε στην εφημερίδα Daily Telegraph.

    Σημείωσε, δε, ότι το τέλος αυτού του πολέμου, όταν έρθει, «δεν μπορεί να είναι απλώς μία προσωρινή παύση πριν ο Πούτιν επιτεθεί ξανά».

    Από την πλευρά της, η Σουηδία, μέσω του πρωθυπουργού της Ολφ Κρίστερσον, αναγνώρισε τη πιθανότητα συμμετοχής της σε ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να συμμετάσχει στις συζητήσεις για το θέμα αυτό, ωστόσο τόνισε ότι απαιτείται ξεκάθαρη εντολή για την αποστολή αυτών των δυνάμεων.

    «Θα συμμετέχουμε σε αυτές τις συζητήσεις και φυσικά, αυτό είναι απολύτως πιθανό», ανέφερε ο Κρίστερσον.

    Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ, δήλωσε επίσης ότι η χώρα της δεν αποκλείει καμία πιθανότητα για την ανάπτυξης ειρηνευτικών δυνάμεων, υπό την προϋπόθεση ότι πρώτα θα έχει επιτευχθεί μία δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη που θα σέβεται το διεθνές δίκαιο.

    «Αφού επιτύχουμε μια τέτοια ειρήνη, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρηθεί και τότε η κυβέρνηση μας δεν αποκλείει τίποτα», δήλωσε η Στένεργκαρντ στο σουηδικό δημόσιο ραδιόφωνο.

    Η ενδεχόμενη συμμετοχή των δύο χωρών σε μία ειρηνευτική δύναμη έρχεται σε μία περίοδο όπου η Ευρώπη συνειδητοποιεί ολοένα και περισσότερο ότι θα πρέπει να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στην εξασφάλιση της ασφάλειας της Ουκρανίας.

    Στο Παρίσι, η Σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών θα συζητήσει σήμερα την ευρωπαϊκή στρατηγική στο ουκρανικό ζήτημα.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ