Την τεχνητή νοημοσύνη σχεδιάζει να επιστρατεύσει η ΑΑΔΕ για να εντοπίσει φορολογούμενους που έχουν «ξεχάσει» να δηλώσουν κάποιο ακίνητο στο Ε9 ή σκοπίμως έχουν εμφανίσει κατοικίες με μικρότερη επιφάνεια από την πραγματική για να πληρώνουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ και μικρότερους φόρους και τέλη (τεκμήρια, δημοτικά τέλη, ΤΑΠ).

Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα χρησιμοποιήσει ένα λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο θα σαρώσει τα ακίνητα στο δορυφορικό χάρτη της χώρας και θα διασταυρώσει τα στοιχεία με τη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη δημιουργία του αλγόριθμου θα χρησιμοποιηθούν αεροφωτογραφίες μέσω του google maps, τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Περιουσιολόγιο Ε9 και τα δεδομένα του Κτηματολογίου.

Στη συνέχεια τα στοιχεία που θα έχει συγκεντρώσει η ΑΑΔΕ για τις ακίνητα με βάση τον αλγόριθμο θα τα συγκρίνει με τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων ώστε να εντοπιστούν οι φορολογούμενοι με αδήλωτα ή και με αυθαίρετα κτίσματα. Οι ιδιοκτήτες που θα εντοπιστούν να έχουν κρύψει ακίνητα ή να έχουν δηλώσει ακίνητα μικρότερης επιφάνειας θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναδρομικούς φόρους και πρόστιμα (ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος) ενώ τα στοιχεία τους θα αποσταλούν και στις πολεοδομικές αρχές, ώστε και αυτές να επιβάλουν τα σχετικά πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία σε περίπτωση αυθαίρετων κατασκευών.

Τον ίδιο αλγόριθμο χρησιμοποιεί σήμερα η ΑΑΔΕ για να εντοπίσει τις αδήλωτες πισίνες. Στις πισίνες ο αλγόριθμος λειτουργεί ως εξής: Σαρώνει συγκεκριμένα σημεία του δορυφορικού χάρτη και εντοπίζει τα μπλε σημεία. Στη συνέχεια το σύστημα ξεχωρίζει ποια από αυτά είναι όντως κολυμβητικές δεξαμενές και ποια κάτι άλλο. Ταυτόχρονα βγάζει τις συντεταγμένες και ακολουθεί η διασταύρωση μέσω Κτηματολογίου. Την περίοδο αυτή, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ολοκληρώνουν τη διασταύρωση των στοιχείων με τις φορολογικές δηλώσεις για να προχωρήσουν στη συνέχεια στον καταλογισμό φόρων και προστίμων στους ιδιοκτήτες με αδήλωτες πισίνες οι οποίοι έπεσαν στην «παγίδα» που τους έστησε η τεχνητή νοημοσύνη.

Σημειώνεται ότι ένα παρόμοιο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης βοήθησε τις φορολογικές αρχές στη Γαλλία να εντοπίσουν πάνω από 20.000 αδήλωτες ιδιωτικές πισίνες και να επιβάλουν στους ιδιοκτήτες πρόστιμα συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Διασύνδεση ΑΑΔΕ με Κτηματολόγιο

Ο ελεγκτικός κλοιός σφίγγει ακόμη περισσότερο γύρω από τους φορολογούμενους που δεν εμφανίζουν την πραγματική εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους στην Εφορία. Εκτός από το λογισμικό της τεχνητής νοημοσύνης που θα εντοπίζει αδήλωτα ακίνητα, η ΑΑΔΕ ετοιμάζει μια νέα εφαρμογή καταγραφής και παρακολούθησης των ακινήτων όλης της χώρας, η οποία θα συνδεθεί με το Εθνικό Κτηματολόγιο, προκειμένου να γίνουν οι διασταυρώσεις των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας.