Το logo της Moody’s / REUTERS
Η πιο παραγωγική εβδομάδα του 2025 για το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), ήταν αυτή που ακολούθησε την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s.
Το investment grade από τον μεγαλύτερο και ισχυρότερο οίκο αξιολόγησης (Μοοdy’s) είχε ως αποτέλεσμα την θεαματική αύξηση της εισροής κεφαλαίων με την αξία συναλλαγών στο ΧΑ να διαμορφώνεται στο 1,7 δισ. ευρώ- και τη μέση ημερήσια στα 282,4 εκατ. ευρώ- ρεκόρ 16ετίας (plus).
Για «παρέλαση» επενδυτών κάνουν λόγο χρηματιστές, την ώρα που η αποτίμηση των εισηγμένων εταιρειών φτάνει τα 119,839 δισ. μεγέθη χρηματιστηριακής αξίας που παραπέμπουν στο 2009. Πάνω από 2 δισ. ευρώ η επιπλέον αποτίμηση που προστέθηκε τις 5+1 συνεδριάσεις, που ακολούθησαν την ετυμηγορία της Moody’s, στο 1,7 δισ. ευρώ ο τζίρος (συνυπολογίζοντας τα 190,2 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν στην συνεδρίαση της Δευτέρας 24 Μαρτίου 2025).
Εάν σε αυτά υπολογισθούν ο τζίρος και η χρηματιστηριακή αξία που είχαν προηγηθεί της Παρασκευής 14 Μαρτίου- αποτέλεσμα των τοποθετήσεων προεξόφλησης τότε ο συνολικός λογαριασμός ξεπερνά τα 5,5 δισ. ευρώ που έγινε ελέω Moody’s.
Πλέον, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στην βαθμολόγηση του ΧΑ από τον FTSE/Russell, την Τρίτη 8 Απριλίου. Αυτό γιατί ο οίκος έχει εντάξει το ΧΑ σε watch list από τον Σεπτέμβριο 2024 και σε 12μηνη περίοδο παρακολούθησης, δηλαδή μέχρι τον Σεπτέμβριο 2025, με την βαθμολόγηση της 8/4 να είναι η ενδιάμεση. Πρακτικά το ενδεχόμενο αναβάθμισης την συγκεκριμένη ημερομηνία είναι ανοιχτό, κάτι που θα δικαιολογούσε μέρος των εισροών σε τραπεζικές μετοχές και blue chips.