Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024
More

  Πώς να εξοικονομήσετε 20% στα τιμολόγια ρεύματος, τι δείχνει έρευνα για τις τιμές

  Πώς να εξοικονομήσετε 20% στα τιμολόγια ρεύματος, τι δείχνει έρευνα για τις τιμές

  Ποσό έως και 120 ευρώ ετησίως που αντιστοιχεί στο 20% της συνολικής δαπάνης για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να «σώσουν» για την τσέπη τους οι καταναλωτές επιλέγοντας το φθηνότερο τιμολόγιο από τα διαθέσιμα στην αγορά.

  Το νέο περιβάλλον τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας, που εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο, βρίσκεται στο μικροσκόπιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των ελεγκτικών αρχών που παρακολουθούν την αγορά και τι διεθνείς τιμές και ο οίκος VaasaETT από κοινού με τις ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας (Energie-Control) και της Ουγγαρίας (MEKH), καταρτίζει σε μηνιαία βάση τον ευρωπαϊκό δείκτη τιμών ενέργειας HEPI (Household Energy Price Index).


  Σύμφωνα με τον οίκο VaasaETT και τον αναλυτή Ιωάννη Κορρά ενώ το ενδιαφέρον των καταναλωτών επικεντρώνεται στην επιλογή του κατάλληλου «χρώματος» τιμολογίου (σ.σ.: πράσινο: ειδικό τιμολόγιο με προανακοίνωση της τιμής, κίτρινο: κυμαινόμενο, μπλε: σταθερό), μια σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων μπορεί να επιτευχθεί και με την επιλογή της καταλληλότερης προσφοράς ακόμα και από την ίδια κατηγορία τιμολογίων.

  Η ανάλυση βασίζεται στα δεδομένα για τα τιμολόγια των τριών μεγαλύτερων προμηθευτών κατά τον Ιανουάριο, πρώτο μήνα εφαρμογής του συστήματος και τα μοντέλα πρόβλεψης τιμών χονδρικής της VaasaETT.

  Τα βασικά σημεία της ανάλυσης

  • Τον Ιανουάριο τα κίτρινα τιμολόγια παρουσίασαν τη φθηνότερη τιμή, στα 22 λεπτά ευρώ/kWh (τελική τιμή με φόρους). Επιλέγοντας το συγκεκριμένο προϊόν σε σύγκριση με το φθηνότερο διαθέσιμο πράσινο τιμολόγιο, ένας καταναλωτής εξοικονόμησε 2,5 Euro για τον πρώτο μήνα, ενώ το αντίστοιχο ποσό ανήλθε στα 8,3 ευρώ κατά τη σύγκριση με το φθηνότερο μπλε τιμολόγιο.
  • Σημαντικές διαφοροποιήσεις παρατηρούνται μεταξύ των τιμολογίων της ίδιας κατηγορίας: Ένας καταναλωτής θα κληθεί να πληρώσει 9 ευρώ λιγότερα για τον μήνα Ιανουάριο, έχοντας επιλέξει το φθηνότερο κίτρινο τιμολόγιο σε σχέση με την ακριβότερη διαθέσιμη επιλογή μεταξύ των κίτρινων τιμολογίων.
  • Τα πράσινα τιμολόγια παρουσίασαν το μικρότερο εύρος τιμών. Ενδεικτικά, τον Ιανουάριο η διαφορά στη τελική τιμή μεταξύ του φθηνότερου και του ακριβότερου πράσινου τιμολογίου που προσέφεραν οι 3 μεγαλύτεροι προμηθευτές, ήταν μόλις 1 ευρώ.
  • Τα τιμολόγια σταθερής τιμής (μπλε) βρίσκονται επί του παρόντος στο άνω άκρο των προσφερόμενων τιμών, με τη φθηνότερη μπλε επιλογή να αγγίζει σχεδόν τα επίπεδα των ακριβότερων κίτρινων τιμολογίων για τον μήνα Ιανουάριο. Παρόλα αυτά, προσφέρουν σταθερότητα τιμών και προβλεψιμότητα, ενώ προστατεύουν τους καταναλωτές σε περιπτώσεις ξαφνικής ανόδου των τιμών στη χονδρική αγορά.
  • Η πρόβλεψη των τιμών χονδρικής παρουσιάζει αυξητική τάση κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και οδηγεί σε αξιοσημείωτες διαφορές, με το κίτρινο τιμολόγιο να αναδεικνύεται και πάλι ως η πιο φθηνή επιλογή. Αντίθετα, η ανάλυση δείχνει ότι οι καταναλωτές που επέλεξαν ένα σταθερό μπλε τιμολόγιο τον Ιανουάριο θα πληρώσουν περισσότερα ετησίως σε σύγκριση με τις άλλες εναλλακτικές, υποθέτοντας ότι δε θα υπάρξει απρόσμενη άνοδος στις τιμές χονδρικής.
  • Η επιλογή του φθηνότερου κίτρινου τιμολογίου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σε σύγκριση με το φθηνότερο πράσινο, συνεπάγεται εξοικονόμηση της τάξεως των 14 ευρώ. Επιπλέον, αν συγκριθεί με την πιο ακριβή κίτρινη επιλογή, η ετήσια εξοικονόμηση υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 120 ευρώ, ποσό που αποτελεί το 20% του συνολικού λογαριασμού. Το γεγονός αυτό τονίζει το ευρύ φάσμα μεταξύ τιμών των κίτρινων τιμολογίων και αναδεικνύει περαιτέρω τις σημαντικές δυνατότητες εξοικονόμησης για τους καταναλωτές μέσω της τακτικής σύγκρισης τιμών.

  Πηγή

  Newsroom
  Newsroomhttps://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
  spot_img

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  RefreshNews